Recept na dokonalý mrkvový dort, ve kterém nepoznáte, že je zelenina

Domácí mrkvový dort se zapíchnutými mrkvemi A_Lein / Shutterstock.com

Mrkvový dort si získal srdce milovníků sladkého po celém světě. Kombinace lahodného korpusu s jemně nastrouhanou mrkví a nadýchaného krému z mascarpone vytváří dokonalou harmonii chutí. Mrkev dodává dortu vláčnost a přirozenou sladkost, zatímco koření jako skořice a muškátový oříšek mu propůjčují nezaměnitelné aroma.

Překvapte své blízké luxusním mrkvovým dortem s jemným krémem z mascarpone. Vyzkoušejte náš originální recept, který si zamilujete pro jeho jedinečnou chuť a vláčnou texturu. Dort je ideální volbou pro speciální příležitosti i každodenní mlsání.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Adventní kalendáře jsou málo: Letos jsou trendem povánoční kalendáře, které mají prodloužit Vánoce

Dezerty z mrkve

Mrkev není jen zdravou zeleninou, ale také skvělou ingrediencí pro přípravu dezertů. Kromě oblíbeného mrkvového dortu můžete vyzkoušet i další sladké dobroty, které vás překvapí svou chutí a vláčností.

Mrkvové muffiny s ořechy jsou ideální volbou pro rychlou snídani nebo svačinu. Mrkvový cheesecake s krémem z mascarpone a ricotty potěší milovníky tvarohových dezertů. A co takhle mrkvové sušenky s rozinkami a skořicí? Jejich vůně provoní celou kuchyni a chuť si zamilujete. Mrkev se skvěle hodí i do raw dezertů, jako jsou mrkvové kuličky s datlemi a kokosem.

Mrkvový dort

  • Počet porcí: 12
  • Délka přípravy: 90 minut

Ingredience

  • 175 g změklého másla
  • 175 g třtinového cukru
  • 3 vejce, žloutky a bílky oddělené
  • 2 lžíce podmáslí (případně jogurtu nebo oleje)
  • 175 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ¾ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 50 g mletých mandlí
  • 220 g najemno nastrouhané mrkve
  • 500 g mascarpone
  • 680 g krémového sýru (např. Lučina)
  • 80 g moučkového cukru
  • šťáva z 1–2 citronů
  • 8 ks mladých mrkviček na ozdobu
Kousek mrkvového dortu Olena Rudo / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. V míse smíchejte prosátou mouku, sůl, skořici, muškátový oříšek a kypřicí prášek.
  2. V další míse prošlehejte máslo s cukrem, přidejte žloutky, podmáslí (jogurt či olej) a důkladně promíchejte.
  3. Postupně zapracujte moučnou směs do máslové, přidejte mandle a nastrouhanou mrkev. Lehce promíchejte.
  4. Ušlehejte bílky do tuhého sněhu a jemně je vmíchejte do těsta.
  5. Těsto nalijte do formy (průměr 20 cm) vyložené pečicím papírem a pečte přibližně 60 minut. Propečení zkontrolujte špejlí.
  6. Po 10 minutách vyjměte korpus z formy a nechte zcela vychladnout.
  7. Prošlehejte mascarpone, krémový sýr, moučkový cukr a citronovou šťávu.
  8. Korpus podélně rozřízněte na 3 pláty.
  9. Na spodní plát rozetřete ¼ krému, přiklopte prostřední plát, opět potřete ¼ krému a přiklopte vrchní plát.
  10. Celý dort potřete zbývajícím krémem a dejte vychladit (min. 2 hodiny).
  11. Mladé mrkvičky očistěte, seřízněte nať na cca 5 cm a samotné mrkvičky na cca 7 cm. Ozdobte jimi dort.

Zdroj: Kupi