Levné barvy na vlasy z drogerie jsou rizikové. Proč vám ničí vlasy?

Žena v rukavicích si natírá na vlasy barvu speciálním štětcem. Andrew Angelov / Shutterstock

Chci obarvit vlasy, ale nesmí to stát moc a potřebuju to hned. Jako byste slyšeli sami sebe, že? Vidina úspory peněz a neochota čekat, až bude mít kadeřnice volný termín, vede řadu žen (ale i mužů!) do drogerie pro levné a mnohdy nekvalitní barvy na vlasy. Věděli jste, že můžou vlasy poškodit?

Přečtěte si také

Startují Dny Marianne: Kde sehnat slevy do stovek obchodů a vyplatí se už nakupovat vánoční dárky?

V tomto článku se dozvíte, jaký je rozdíl mezi levnými barvami z drogerie a barvami, které používají profesionální vlasové salóny. Proč se například s odbarvením vlasů na blond nebo dobarvením šedin raději obrátit na kadeřníka? Vycházíme z několika výzkumů a oslovili jsme také vlasovou specialistku.

Proč jsou levné barvy z drogerie rizikové?

Barvy z drogerie jsou mnohem víc agresivní a obsahují větší množství škodlivých látek včetně kovů. Vrstvením barev z drogerie se vlasy stávají nepropustné pro následující péči a je velice těžké vlas například vyčistit, zesvětlit nebo změnit barvu,“ říká pro Kupi Lucie Průchová, majitelka vyhlášeného kadeřnického salonu Wellness Hair v Kutné Hoře.

Většina vlasového pramene, přibližně 95 %, je podle studií tvořena bílkovinami, které fungují jako ochranná bariéra před vlhkostí, teplem a UV paprsky ze slunce. Když aplikujete tzv. permanentní nebo polopermanentní barvu či odbarvovač, chemické látky v něm způsobí, že se tyto ochranné bílkoviny ve vlasech „otevřou“. To umožní chemikáliím proniknout do vlasového pramene, kde mění chemické složení vlasů a tím i jejich barvu. Tento proces však zároveň oslabuje vlasovou strukturu a může vést k poškození vlasů.

„Profesionální barvy mají šetrnější složení a pokud je barva v rukou profesionála, tak výsledky jsou samozřejmě mnohem lepší,“ vysvětluje Průchová.

Nebezpečné chemikálie v barvách na vlasy

Podle nedávných studií z let 2022 nebo 2023 tyto látky nejenže poškozují vlasy, ale mohou také představovat zdravotní riziko. Kadeřníci proto používají profesionální barvy, které mají méně nebezpečných látek a naopak obsahují více přírodních složek.

  • Amoniak: Tato látka se často používá k otevření vlasové kutikuly, což umožňuje barvě proniknout hluboko do vlasu. Amoniak je však silně dráždivý a může způsobit suchost, lámání a oslabení vlasů. Také může vyvolat alergické reakce na pokožce.
  • PPD (para-fenylendiamin): Známý alergen, který může způsobit vážné alergické reakce včetně otoků, vyrážek nebo dokonce dýchacích potíží. Dlouhodobé vystavení PPD je spojováno s vyšším rizikem vzniku dermatitidy a může přispívat k rozvoji rakoviny kůže.
  • Resorcinol: Používá se jako složka, která aktivuje barvivo ve vlasech, ale je spojován s podrážděním kůže a očí. Dlouhodobé vystavení může ovlivnit hormonální rovnováhu v těle a je považován za rizikový ve vztahu k hormonálním onemocněním.
  • Parabeny: Tyto chemikálie se používají jako konzervační látky, ale jsou kontroverzní, protože mohou narušovat hormonální rovnováhu a některé studie naznačují, že jejich dlouhodobé používání zvyšuje riziko vzniku rakoviny.
Žena si prohlíží konečky svých dlouhých tmavých vlasů. STEKLO / Shutterstock

Není to jen o barvě, ale i o technice nanášení

„Barvit se doma nedoporučuji. Musí se dodržet technologický postup, který patří do rukou profesionálů. Vlas je plný pigmentu a v určitých částech chytá jinak a kadeřník musí zvolit výšku peroxidu podle barvy vlasů,“ říká kadeřnice Průchová a dodává, že například pokud se klientka barví tmavou barvou opakovaně, pak zesvětlení na blond může postupně trvat i rok.

Neprofesionální aplikace barvy doma může vést k nerovnoměrnému výsledku a poškození vlasů. Kadeřník při nanášení barvy dbá na správnou techniku, která minimalizuje riziko poškození a zároveň zaručuje rovnoměrný barevný výsledek.

Kadeřnice potřebují znát historii barvení vlasů, aby mohly zvolit správnou barvu a techniku aplikace. Důraz kladou na ochranu pokožky hlavy a správnou dobu působení barvy. Kadeřník také po barvení provede důkladné mytí a ošetření, což chrání nabarvené vlasy a zajišťuje jejich zdravý vzhled.

Na kadeřnici nemám, jakou barvu koupit a jak nanášet?

„Postup je u každé klientky individuální. Záleží na vlasové historii, kvalitě a barvě. Opravdu nejde dát univerzální návod,“ upozorňuje Průchová.

Nicméně pokud i přesto chcete ušetřit a obarvit si vlasy sami, ze zdrojů vyplývá, že důležité je vybírat kvalitní produkty a dodržovat správnou techniku. Ideálně se poraďte aspoň jednou s kadeřníkem, který vám pomůže vybrat vhodnou barvu. Vyhněte se levným barvám za pár stovek korun. Investujte raději do dražších barev, které obsahují méně nebezpečných látek, a naopak obsahují přírodní složky.

  • Arganový olej: Bohatý na vitamíny a antioxidanty, pomáhá hydratovat a regenerovat vlasy, které byly poškozené barvením.
  • Keratin: Přírodní protein, který zlepšuje strukturu vlasů a dodává jim sílu a pružnost. Jeho použití v barvách na vlasy zajišťuje menší poškození během barvení.
  • Extrakt z aloe vera: Známý pro své hydratační a zklidňující účinky, chrání pokožku hlavy a vlasovou strukturu před vysoušením.
  • Bambucké máslo: Přidává hydrataci a lesk vlasům, které mohou být po barvení suché a lámavé.

Tyto látky nejenže snižují riziko poškození vlasů, ale často také aktivně přispívají k jejich regeneraci a zdraví. Vyhnete se tak zbytečnému oslabování vlasové struktury a zároveň prodloužíte trvanlivost barvy.

Žena si v kadeřnictví nechává obarvit vlasy. Friends Stock / Shutterstock

Kolik stojí profesionální barvení vlasů?

Cena profesionálního barvení vlasů se liší podle délky a typu vlasů a náročnosti barvy. Zatímco barva z drogerie stojí několik stovek korun, profesionální barvení vychází na tisíce korun, nicméně výsledek bývá kvalitnější, barva je rovnoměrná a vlasy zůstávají zdravé.

Podle Lucie Průchové, majitelky vlasového salonu Wellness Hair v Kutné Hoře, může profesionální odbarvení vlasů stát od 2 000 do 10 000 Kč a dobarvení šedin cca od 1 500 do 5 000 Kč.

A jak často by měli klienti barvení absolvovat? „Šedivé, jak my říkáme, bílé vlasy, potřebují speciální péči. Záleží, jakou barvu či techniku klientka nosí. U tmavých barev chodí klientky na dobarvení cca každé tři týdny, u klientek s blond vlasy to stačí jednou za tři měsíce,“ uzavírá Průchová.

Zdroje: Kupi, Wiley Online Library, NCBI, Healthline, Wecolour