Chytré zápisníky kombinují psaní na papír a digitální záznam. Vyplatí se je pořídit?

Žena před notebookem si něco zapisuje do zápisníku Inside Creative House / Shutterstock.com

Preferujete psaní na papír, ale zároveň potřebujete své zápisky sdílet a ukládat do mobilu či počítače? Řešením mohou být čím dál populárnější digitální zápisníky, které kombinují výhody obojího, nabízí opakované používání a doma i v batohu zabírají minimum místa. Na trhu existuje řada druhů, které se liší cenou, funkcemi i způsobem, jakým vaše poznámky a nákresy ukládají. Podle čeho chytré zápisníky vybírat a vyplatí se je pořídit?

Přečtěte si také

Necháte se ovlivnit osobnostmi v reklamě? Češi věří hlavně hercům, ukázal průzkum

Pro koho jsou digitální zápisníky ideální?

Jsou skvělým řešením pro všechny, kteří v práci, při studiu nebo běžných každodenních aktivitách potřebují zapisovat poznámky a nedají přitom dopustit na klasiku v podobě papíru a pera, ale zároveň potřebují své zápisky také v digitální podobě pro sdílení, přeposílání, archivování či ukládání do cloudu.

Jsou navíc velmi ekologické šetří lesy i místo, což ocení nejen školáci a studenti s věčně nacpaným batohem k prasknutí. Lze je totiž používat opakovaně. I dlouhé roky, po jejichž dobu mohou nahradit spousty klasických sešitů a bloků.

Žena si dělá poznámky na tabletu před notebookem Undrey / Shutterstock.com

Klasický papír vs. elektronický papír

Digitálních zápisníků existuje na trhu celá řada. Jednu skupinu představují elektronické, které svým zpracováním připomínají spíše tablet (případně slouží jako multifunkční čtečka knih). Poznámky píšete pomocí speciálního stylusu rovnou na e-papírový displej a jeho obsah poté snadno uložíte nebo převedete do požadovaného formátu.

Jiné mohou vypadat jako běžný notes s více listy. Papírové stránky jsou ale buďto opatřené QR kódem, jehož naskenováním zápisek přenesete do mobilu a po vygumování používáte opakovaně, nebo jsou kompatibilní s chytrými pery propojenými s mobilní aplikací, díky čemuž se poznámky digitalizují v reálném čase. Jednoduše řečeno, cokoliv s nimi napíšete na podporovaný chytrý papír, se ihned zrcadlí ve spárované mobilní aplikaci.

Podle čeho chytré zápisníky vybírat?

Při výběru si například ověřte, s jakými mobilními aplikacemi (operačními systémy a jejich verzemi) dané zápisníky pracují a v jakých formátech umí soubory ukládat. Pokud je k psaní potřeba speciálního pera nebo papíru, pak také mrkněte, zda je součástí balení, případně zda se dá dokoupit samostatně.

U elektronických zápisníků se zaměřte také na způsob napájení, kapacitu baterie, přítomnost Bluetooth nebo USB i velikost paměti zařízení pro lokální uchovávání poznámek.

  • Pozor, některé levnější modely umožňují pouze funkci psaní a mazání (jsou tak spíše nekonečným poznámkovým bločkem), postrádají ale klíčovou funkci párování s dalšími elektronickými zařízeními.
Rocketbook

Vyplatí se pořídit chytrý zápisník?

Vždy samozřejmě záleží, jak často si ruční poznámky píšete a jak často je potřebujete mít k dispozici také v digitální podobě. Pokud však při studiu nebo práci spotřebujete ročně stohy sešitů nebo vám přepisování zápisků do počítače zabírá čím dál více času, určitě stojí za zvážení.

Co se ceny týče, nejlevnější ze všech zmíněných bývají jednodušší zápisníky s QR kódy, například populární Rocketbook.

Až několik tisíc si pak budete muset připlatit za variabilnější zařízení s větším počtem funkcí. Obvyklá cena zápisníků, které automaticky převádí poznámky do aplikace (ať už na základě technologie papíru nebo pera), se pohybuje kolem 2 500–6 000 korun.

K nejdražším potom patří elektronické čtečky knih s „papírovým“ displejem, které jsou k dostání spolu se stylusy (dotykovými pery), díky kterým na ně lze i psát nebo kreslit rukou. Na našem trhu jsou k dostání například od značek Onyx Boox či reMarkable. Počítat je u nich nutné s vyšší cenovkou, na druhou stranu jako kombinovaná multifunkční zařízení uspokojí i náročnější uživatele.

Zdroje: SmartMag, Good Housekeeping, Kupi