Dýňový punč: Ideální nápoj pro podzimní večery

Punč v dýni Pixel-Shot / Shutterstock.com

Vychutnejte si nezapomenutelný nápoj, který kombinuje sladkost dýně s osvěžujícím perlivým sektem. Tento netradiční dýňový punč je ideální pro podzimní setkání s přáteli i halloweenské oslavy.

Přečtěte si také

Zapomenuté sladkosti ze socíku: Co jsme mlsali? Dnes už Šárku, Libuši či Rusalku zná jen málokdo

Punč má svou historii

Historie punče sahá až do 17. století, kdy byl oblíbeným nápojem britských námořníků. Dnes existuje mnoho variant a většinou ho známe v podobě horkého nápoje. Dýňový punč, na který vám dnes dáme recept, se ale pije studený a voní podzimem. Tento netradiční punč je skvělým způsobem, jak využít dýňové pyré a vytvořit nápoj, který zahřeje na duši a rozproudí každou podzimní párty.

Recept na dýňový punč

  • Počet porcí: pro 8 až 10 osob
  • Doba přípravy: 20 minut

Ingredience

  • 250 g cukru
  • 250 ml vody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 badyány
  • 200 ml dýňového pyré
  • 300 ml jablečného cideru
  • 500 ml pomerančového džusu
  • 70 ml čerstvé citronové šťávy
  • 200 ml bílého rumu
  • 750 ml šumivého vína
  • kostky ledu, plátky pomeranče, jablek a svitky skořice na finální úpravu
Dýňový punč , kolem skořice a jablka Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak připravit dýňové pyré

  1. Výběr a příprava dýně: Zvolte kulatou dýni typu Hokkaidó nebo máslovou dýni, které mají jemnou a sladkou dužinu. Důkladně ji umyjte a osušte.
  2. Očištění a krájení: Rozpulte dýni a pomocí lžíce vyjměte semínka a vnitřní dužinu.
  3. Semínka můžete uschovat k dalšímu využití, například pro upražení.
  4. Pečení: Položte dýňové půlky řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut, dokud není dužina měkká.
  6. Příprava pyré: Po upečení nechte dýni vychladnout.
  7. Lžící dužinu oddělte od slupky a rozmixujte ji dohladka v mixéru nebo pomocí tyčového mixéru. Pokud je pyré příliš husté, přidejte trochu vody pro zjemnění konzistence.

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou skořicového sirupu.
  2. Smíchejte cukr, vodu a skořici, badyán v hrnci.
  3. Přiveďte směs k varu, nechte, aby se všechny složky rozpustily, a poté ji stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
  4. Vydlabejte dýni (samozřejmě se dá použít i hlubší mísa nebo jiná vhodná nádoba na punč).
  5. Smíchejte v ní dýňové pyré, vychladlý skořicový sirup, cider, pomerančový džus, citronovou šťávu a rum.
  6. Dobře promíchejte všechny ingredience a přidejte kostky ledu, aby se nápoj osvěžil.
  7. Nakonec dolijte šumivé víno, které dodá punči bublinky a jemnost.
  8. Pro efektní servírování ozdobte punč plátky pomeranče, jablek a svitky skořice a hvězdičkami badyánu.

Máte to rádi horké?

Pokud preferujete punč zahřátý na příjemnou teplotu, můžete bez obav nahradit sekt bílým nebo červeným vínem. Poté, co punč připravíte, ho ohřejte v hrnci. A nakonec ho přelijte do vydlabané dýně pro servírování. Dávejte však pozor, aby teplota nápoje nebyla příliš vysoká, aby nedošlo k poškození stěn dýně.

Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem

Mrkvovo-dýňová polévka je jako dělaná pro sychravé podzimní dny. Perfektně totiž zasytí a díky zázvoru také příjemně zahřeje, což se v tomto chladném období jistě hodí. Vyzkoušejte tuto nevšední kombinaci mrkve, dýně a exotického zázvoru, budete mile překvapeni.

Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem

Jak vydlabat dýni pro punč

  1. Výběr dýně: Vyberte větší dýni s plochým dnem a těžší váhou, což zajistí stabilitu při servírování punče.
  2. Očištění a řezání: Dýni dobře umyjte. Ostrým nožem odřízněte horní část (cca 5 cm pod stonkem) a vytvořte tak víko dýně.
  3. Vydlabání: Pomocí velké lžíce odstraníte semínka a vlákna.
  4. Pokračujte dlabáním dužiny tak, aby zbyly dostatečně silné stěny, které udrží tvar a stabilitu dýně při naplnění punčem. Dbejte na to, abyste neprořízli stěny nebo dno dýně.
  5. Na servírování použijte naběračku.

Zdroj: Kupi