V kuchyni používejte pouze lněné utěrky. Proč jsou mnohem lepší než bavlněné?

Utírání černé misky lněnou utěrkou Aquarius Studio / Shutterstock.com

Utěrku vezmeme do ruky hned několikrát denně. Dokonce se uvádí, že mnohem častěji, než použijeme třeba takový nůž. Utíráme s ní nádobí, leštíme skleničky, chytáme s její pomocí pokličky nebo vyndáváme horké misky z mikrovlnky. A vždy potřebujeme, aby byla suchá. Také proto je důležité sáhnout po tom nejlepším možném materiálu. Proč vyhrávají ty lněné?

Přečtěte si také

Řetězcům nejsou povodně lhostejné, zakládají vlastní sbírky. Pomáhá Lidl, Kaufland, Globus i Košík

Proč nemusí být bavlna nejlepší?

Zatímco spousta lidí vyhledává do kuchyně tkaniny se skvělými absorpčními vlastnostmi (které bavlna bezesporu má), zapomíná přitom na druhý důležitý požadavek. Tím je schopnost vlhkost také rychle odvádět. A v tomto ohledu bavlna pokulhává.

Její obrovskou nevýhodou je totiž pomalejší doba schnutí. To může představovat problém, kdy se například v přetrvávajícím vlhkém prostředí rychleji množí bakterie a zápachy, ale také při vaření. Pokud s mokrou či navlhlou utěrkou chytíme třeba horkou pokličku od hrnce, riskujeme opaření. Nemluvě o neefektivním utírání nádobí nebo rukou do zcela promočené látky.

Různě barevné utěrky, vedle sušená levandule photographyfirm / Shutterstock.com

Len do každé kuchyně

Naproti tomu len je se svými vlastnostmi ke sporáku i dřezu mnohem vhodnější. Pro vysvětlení se musíme ponořit hluboko do struktury materiálů. Zatímco vlákna bavlny jsou elastická a poměrně krátká, lněná vlákna jsou dlouhá, rovná a tuhá. Kromě nulové elasticity, kvůli které jsou tak krčivá, jsou také dutá, s pevnější „krystalickou“ strukturou. Díky tomu jsou nejen odolnější, ale také prodyšnější a rychleschnoucí.

Není tedy divu, že je len rovněž oblíbeným letním materiálem vzdušného oblečení. Má navíc dobré izolační vlastnosti, a proto se jeho použití nemusíte bát ani při kontaktu s horkým nádobím.

Ideální ochrana potravin

Kromě rychlého schnutí a tepelné izolace, což ocení vaše ruce i nádobí, je len vhodnější také pro skladování potravin. Například zakrývání pečiva nebo plechů s moučníky. Díky své prodyšnosti se pod jeho povrchem nebude kumulovat vlhkost a plíseň (jako by tomu mohlo být u bavlny), zároveň potraviny dobře ochrání před okolními vlivy a zajistí, že budou moci dýchat.

Domácí chleba a lněná utěrka na dřevěném prkénku Dejan Dundjerski / Shutterstock.com

Vyplatí se připlatit si za lněné utěrky?

Nedaly na ně dopustit už naše babičky a dodnes je v kuchyni len z přírodních vláken nepřekonatelným materiálem. Při pořízení je samozřejmě nutné počítat s trochu nákladnější investicí. Jedna utěrka vás obvykle vyjde na cenu kolem 150–300 korun, v sadě však mohou vycházet i levněji.

Na druhou stranu díky odolnosti vláken má len velmi dlouhou životnost, proto je oblíbeným materiálem bytového textilu od utěrek přes povlečení a ubrusy až po kapesníky nebo potahy. Bavlněné látky mají tendenci se vlivem praní a používání začít „rozpadat“.

Pokud se rozhodnete si lněné utěrky pořídit, určitě to neznamená, že musíte ty bavlněné hned vyhodit. Stále je využijete na úklid, který vyžaduje dobrou savost. Následně je ale nezapomeňte nechat dobře proschnout. Ale můžete-li si při vaření nebo uskladňování potravin vybrat, pak raději vždy volte len.

Zdroje: Food&Wine, Kupi