Nápoj s chia semínky je oblíbeným trendem v oblasti hubnutí. Nutriční poradkyně mají názor jasný

Nápoj s chia semínky SNeG17 / Shutterstock.com

Sociálními sítěmi se aktuálně šíří recept na nápoj, po kterém byste měli zhubnout. Opravdu tento zázračný drink s chia semínky zajistí vytouženou postavu? Zeptali jsme se i odborníků na zdravou výživu.

Přečtěte si také

Zapečený květák na způsob francouzských brambor. Rychlovka, co zasytí celou rodinu

TikToková senzace

Možná jste na sociálních sítích, především na TikToku, narazili na video, kde lidé radí pít nápoj, po kterém zhubnete a budete se cítit skvěle. Pijí ho po ránu nalačno každý den. Hlavní ingrediencí jsou chia semínka, která jsou sytá, dále voda a někteří přidávají i citron a skořici.

Jak si nápoj připravit?

Do 200 ml vody vhoďte lžičku a půl chia semínek, půlku lžičky skořice a pár kapek citronu (skořici i citron lze vynechat, jde zejména o ochucení, jelikož chia semínka nemají žádnou chuť), můžete také dosladit například medem, nechte 10–15 minut odstát a vypijte.

Jaké mají být účinky?

  • snazší hubnutí
  • lepší zažívání i trávení
  • zlepšení vyprazdňování
  • ploché břicho
  • redukce nadýmání
  • menší chuť k jídlu
  • snížení chuti na sladké
  • rychlejší metabolismus

Díky nabobtnání chia semínek opravdu můžete zažívat pocit sytosti. Nápoj uživatelé doporučují pít každý den, ale určitě neuškodí si občas udělat pauzu. Výhodou jistě bude i hydratace, kterou doplníte po dlouhé noci, takže to může být další pozitivum pro ty, kdo do sebe vodu po ránu nemohou dostat.

Chia semínka v hlavní roli

Chia semínka jsou superpotravinou, která je bohatá na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, přičemž obsahují kvalitní bílkoviny a také vlákninu. Navíc se pyšní i vysokým množstvím vitamínů a minerálů, jako je vápník, fosfor, hořčík nebo draslík.

Semínka na sebe vážou vodu a po chvíli bobtnají a vytváří kolem sebe gel, tím dokážou svůj objem zvětšit až 12krát. Zajišťují lidskému tělu hydrataci, lepší zažívání i pravidelnou stolici, dále se podílejí na udržení ideální hladiny krevního cukru a působí také jako antioxidant.

Je jisté, že zařazení chia semínek do jídelníčku je vhodné a můžeme je kategorizovat jako “zdravou” potravinu. Výhodou je, že jsou semínka bezlepková, takže si je mohou dopřát i celiaci, stejně jako diabetici. Všichni, kdo je konzumují, by měli pamatovat na fakt, že všeho se má konzumovat s mírou a zde to platí také.

Co na to odborníci?

Zajímá nás názor odborníků, proto jsme poprosili o vyjádření nutriční poradkyně. U výživových specialistů je známé, že podobné výstřelky ani trendy příliš nepodporují a nejsou jejich zastánci, což nám potvrdila i nutriční poradkyně Apolena Pluhařová.

Na druhou stranu někteří nejsou tak striktní. „Nápoj z chia semínek může být vhodný při hubnutí, ale pouze jako doplněk při správném zakomponování do energetického příjmu. Napomáhá udržet pocit sytosti, zlepšuje hydrataci a také dodává tělu živiny, které podporují celkové zdraví a metabolismus. Pro úspěšné hubnutí je klíčové být v mírném kalorickém deficitu, tedy přijímat méně energie, než tělo během dne spotřebuje,“ komentuje výživová poradkyně Lenka Tarasidu.

Chia pudink
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Chia pudink

Chia pudink je pochoutka, která vám dodá sílu na náročný den. Vyzkoušejte tuto rychlou snídani nebo svačinu, která je plná vlákniny, omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Zasytí vás na dlouho a dodá spoustu energie. Žádné vaření není potřeba, stačí si jej připravit večer a nechat do rána v ledničce.

Chia pudink

Zároveň však upozorňuje, že bohužel kouzelný lék na hubnutí neexistuje. „Žádná potravina sama o sobě nezpůsobí zázračný úbytek hmotnosti. Nejefektivnějšího výsledku při hubnutí lze dosáhnout, pokud nápoj z chia semínek je zařazený v jídelníčku s vyváženou stravou ze základních potravin a je doplněn pravidelnou pohybovou aktivitou,“ doplňuje Lenka Tarasidu.

Pokud je vám nápoj sympatický a víte, že ho budete pít s mírou a rozumem, vyzkoušejte. Můžete se s odborníky na výživu také poradit a ujistit se, zda je tento nápoj právě pro vás vhodné zařadit, či nikoliv.

Zdroj: National Library of Medicine, Kupi