Chipsová válka: Chio se soudí kvůli svým legendárním kroužkům

Hromádka chipsů ve tvaru kroužků Bowonpat Sakaew / Shutterstock.com

Společnost Chio se pustila do války se společností Croky, které letos skončila licenční smlouva. Jejich téměř totožné chipsy ve tvaru kroužku nyní prodávají současně, což se jim nelíbí, a řeší to různými způsoby.

Přečtěte si také

Vyrobte si domací prací prášek i aviváž! Jsou levnější, bez zbytečné chemie a pro člověka zdravější

Společnost Chio prodává křupavé chipsy různých tvarů, které moc dobře známe i v Česku. Nyní ale řeší potíže s konkurenční společností Croky, která více než 50 let distribuovala své chipsy Hula Hoops do zemí Beneluxu prostřednictvím společnosti Intersnack. Letos nastal zlom, protože jim 1. července vypršela licenční smlouva. Kroužky tak nyní prodává pouze společnost Chio, dodává jí je německý vlastník značky Intersnack. Společnost Croky se však bez boje nevzdává a na trh uvedla své vlastní kroužky, které opatřila názvem Croky Rings. To se ale nelíbí společnosti Chio.

Chio a Croky spolu bojují v supermarketech

Obě společnosti spolu vedou spor v supermarketech, kde se téměř rvou o to, kdo zákazníkovi nabídne zajímavější cenu. Společnost Croky prodává kroužky v belgických supermarketech Delhaize, Carrefour a Colruyt za poloviční cenu a zákazníci berou regály útokem. Podobně se zachovala i společnost Chio, která se rozhodla pro kampaň v obchodech Delhaize a Albert Heijn, kde nabízí akci 1 + 1 zdarma.

Supermarkety se musí rozhodnout, na čí stranu se postaví a které chipsy zákazníkům budou prodávat, což se jim nelíbí. Společnost Ahold Delhaize se rozhodla nabízet obě varianty, ostatní se přiklání ke Croky Rings.

Regál s krabicemi chipsů Chio Gagarin Iurii / Shutterstock.com

Spor vedou i u soudu, nakonec nejspíš rozhodnou zákazníci

Spor mezi oběma společnostmi zašel tak daleko, že Chio a Croky řeší své neshody i u soudu. Každý to však dělá v jiném jazyce. Společnost Croky se obrátila na nizozemsky mluvící soud v Bruselu, Intersnack (Chio) zase na francouzsky mluvící soud. Společnost Croky se ohání tím, že nové obaly chipsů Chio jsou až nápadně podobné těm jejich, které používali mnoho let. Chio má problém s tím, že Croky vůbec prodává své vlastní chipsy ve tvaru kroužků. Kam bude případ směřovat, zatím ještě není zřejmé. Dá se však očekávat, že nakonec rozhodnou spíše zákazníci – současná supermarketová bitva ukáže, po jakém výrobci zákazník v regálu sáhne. Už teď se obchody díky akčním cenám potýkají s prázdnými regály.

Podobných sporů bylo v minulosti několik

V minulosti řešila podobnou kauzu například Nutella, která se rozhodla zažalovat společnost Rigoni Di Asiago kvůli její lískooříškové pomazánce nápadně připomínající jedinečnou Nutellu. Rozdíl mezi pomazánkami byl pouze v tom, že konkurence měla pomazánku v bio kvalitě a bez palmového oleje. Spor se táhl dlouhé roky a ačkoliv musela Rigoni Di Asiago zaplatit odškodné ve výši 1,5 milionu eur, Nutella spor nakonec prohrála.

V roce 2022 proběhla další kauza s velikonočními zajíci, které prodával Lidl. Potíž byla v tom, že se až nápadně podobali legendárním Lindt zajíčkům s mašlí. Soud nakonec rozhodl v prospěch společnosti Lindt & Sprüngli, a Lidl musel všechny zlaté zajíce vyřadit ze svého prodeje.

Zdroje: Retail Detail, De Tijd