Legendární lískooříšková pomazánka Nutella, která si po desetiletí zachovávala svou tradiční recepturu, přichází s revoluční změnou. Firma Ferrero uvedla na trh rostlinnou variantu, která je vhodná pro vegany a osoby s intolerancí na laktózu.
Oblíbená oříšková pochoutka světově známá pod názvem Nutella slaví kulatiny. Za tu dobu se příliš nezměnila a neoslnila ani jinými variantami. Až nyní, při příležitosti oslavy 60 let na trhu, přináší novinku v podobě rostlinné alternativy, která potěší především vegany a osoby s intolerancí laktózy.
Možná si říkáte, že rostlinná Nutella stejně nebude mít svou ikonickou chuť, kterou zná nejspíš každý. Výrobce však slibuje, že se změní sice barva víčka, která je u rostlinné varianty zelená, ale typicky oříšková chuť i krémová konzistence pomazánky zůstane stejná.
Ze složení pak zmizí sušené mléko, které nahradí cizrna a rýžový sirup. U klasické Nutelly je známo, že obsahuje na prvním místě cukr, pak 13 % lískových oříšků, palmový olej, kakaový prášek, vanilin a emulgátor. Rostlinná Nutela bude mít pravděpodobně stejný obsah lískových ořechů, dobrou zprávou ale je, že ve složení nenajdeme palmový olej, kvůli kterému je Nutella někdy kritizována.
V posledních letech stoupá poptávka po rostlinných výrobcích, což dokazuje i čím dál větší výběr v supermarketech. Za poptávkou může stát nejen zdravý životní styl, ale také zdravotní potíže, které některým lidem nedovolují jíst některé výrobky. Nutella tímto způsobem může oslovit i zákazníky, kteří si Nutellu nikdy nekupovali. „Již 60 let začínají miliony lidí na celém světě svůj den snídaní s Nutellou. Jsme nadšeni, že můžeme přivítat ještě více lidí díky nabídce značky Nutella Plant-Based,“ řekl Thomas Chatenier, globální prezident Nutelly ve společnosti Ferrero.
Oříškové pomazánky v poslední době zažívají boom. Velice oblíbené jsou ty od značky Vilgain, plno příchutí má také Grizly a za zkoušku nepochybně stojí i Mixitella, kterou prodává Mixit. Oproti Nutelle se pak mohou pyšnit často naprosto bezchybným bio složením, kde převažují zejména ořechy a kakao.
Domácí nutella namazaná na krajíc chleba je perfektní snídaně pro každého milovníka sladkých dobrot. Tato lískooříšková pomazánka je hladká, krémová a skvěle se roztírá. Nutellu využijete také na sladké pečení a jistě oceníte i její složení, které budete mít díky domácí výrobě naprosto pod kontrolou.
Vyrobte si domácí verzi nutelly bez cukru. Tato lískooříšková pomazánka je zdravější než ta klasická, obsahuje jen pár surovin a mohou ji s klidem jíst i vegani. Potřebujete pouze lískové oříšky, kakao, kokosový olej a špetku soli, tak se do toto pusťte.
Pokud vás po přečtení složení Nutelly na tuto nezdravou pochoutku přešla chuť, podívejte se na zdravé alternativy, které chutnají velmi podobně.
Jaký je rozdíl mezi Nutellou a například pomazánkou značky Vilgain Sweet Nuts?
Veganskou Nutellu už lze nyní zakoupit ve vybraných evropských zemích. Patří mezi ně Itálie, Belgie a Francie. Společnost Ferrero uvedla, že se na podzim postupně objeví i v dalších evropských zemích, nejspíš tedy můžeme očekávat, že se ještě letos objeví i v Česku.
Zdroj: Retail Detail, Ferrero, dTest, Aktin, Kupi