Nová Nutella už je na trhu a mnoho lidí jásá. Seženeme ji i v Česku?

Nutella v regálu v obchodě Helios Jinata / Shutterstock.com

Oblíbená lískooříšková pomazánka Nutella se během několika desítek let téměř nezměnila, nyní však přichází s velkou novinkou. Společnost Ferrero představila rostlinnou verzi, kterou si budou moct dopřávat také vegani a lidé, kteří nemohou jíst výrobky s laktózou.

Přečtěte si také

Co byste měli vědět o tuňáku v plechovce? Cena není zárukou kvality

Nutella slaví 60 let na trhu

Oblíbená oříšková pochoutka světově známá pod názvem Nutella slaví kulatiny. Za tu dobu se příliš nezměnila a neoslnila ani jinými variantami. Až nyní, při příležitosti oslavy 60 let na trhu, přináší novinku v podobě rostlinné alternativy, která potěší především vegany a osoby s intolerancí laktózy.

Rostlinná Nutella Ferrero

Výrobce slibuje zachování ikonické chuti

Možná si říkáte, že rostlinná Nutella stejně nebude mít svou ikonickou chuť, kterou zná nejspíš každý. Výrobce však slibuje, že se změní sice barva víčka, která je u rostlinné varianty zelená, ale typicky oříšková chuť i krémová konzistence pomazánky zůstane stejná.

Ze složení pak zmizí sušené mléko, které nahradí cizrna a rýžový sirup. U klasické Nutelly je známo, že obsahuje na prvním místě cukr, pak 13 % lískových oříšků, palmový olej, kakaový prášek, vanilin a emulgátor. Rostlinná Nutela bude mít pravděpodobně stejný obsah lískových ořechů, dobrou zprávou ale je, že ve složení nenajdeme palmový olej, kvůli kterému je Nutella někdy kritizována.

Poptávka po rostlinných výrobcích roste

V posledních letech stoupá poptávka po rostlinných výrobcích, což dokazuje i čím dál větší výběr v supermarketech. Za poptávkou může stát nejen zdravý životní styl, ale také zdravotní potíže, které některým lidem nedovolují jíst některé výrobky. Nutella tímto způsobem může oslovit i zákazníky, kteří si Nutellu nikdy nekupovali. „Již 60 let začínají miliony lidí na celém světě svůj den snídaní s Nutellou. Jsme nadšeni, že můžeme přivítat ještě více lidí díky nabídce značky Nutella Plant-Based,“ řekl Thomas Chatenier, globální prezident Nutelly ve společnosti Ferrero.

Oříškové pomazánky jsou v kurzu

Oříškové pomazánky v poslední době zažívají boom. Velice oblíbené jsou ty od značky Vilgain, plno příchutí má také Grizly a za zkoušku nepochybně stojí i Mixitella, kterou prodává Mixit. Oproti Nutelle se pak mohou pyšnit často naprosto bezchybným bio složením, kde převažují zejména ořechy a kakao.

Nepečený cheesecake z Nutelly
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Nepečený cheesecake z Nutelly

Milujete Nutellu? Pak musíte tento recept vyzkoušet. Nepečený cheesecake z Nutelly je jednoduchý na přípravu a zcela určitě udělá radost dětem, kterým jeden kousek stačit nebude. Ideální jako dezert ke kávě nebo na pohoštění pro nečekané návštěvy.

Nepečený cheesecake z Nutelly
Domácí nutella
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella

Domácí nutella namazaná na krajíc chleba je perfektní snídaně pro každého milovníka sladkých dobrot. Tato lískooříšková pomazánka je hladká, krémová a skvěle se roztírá. Nutellu využijete také na sladké pečení a jistě oceníte i její složení, které budete mít díky domácí výrobě naprosto pod kontrolou.

Domácí nutella
Domácí nutella bez cukru
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella bez cukru

Vyrobte si domácí verzi nutelly bez cukru. Tato lískooříšková pomazánka je zdravější než ta klasická, obsahuje jen pár surovin a mohou ji s klidem jíst i vegani. Potřebujete pouze lískové oříšky, kakao, kokosový olej a špetku soli, tak se do toto pusťte.

Domácí nutella bez cukru

Zdravé alternativy Nutelly

Pokud vás po přečtení složení Nutelly na tuto nezdravou pochoutku přešla chuť, podívejte se na zdravé alternativy, které chutnají velmi podobně.

  1. Vilgain Sweet Nuts (prodává Aktin za 219 Kč)
  2. Natřito TOP ROCHER (TOPNATUR 219 Kč)
  3. Grizly La Vida Vegan Bio (prodává Grizly za 139 Kč)
  4. Mixitella (prodává Mixit za 199 Kč)
  5. LifeLike lískooříškový krém s čokoládou (prodává LifeLike za 199 Kč)
  6. Šufan Lískový ořech s tmavou čokoládou (prodává Šufan za 199 Kč)
Natřito TOP ROCHER TopNatur

Jaký je rozdíl mezi Nutellou a například pomazánkou značky Vilgain Sweet Nuts?

  • Nutella obsahuje pouze 13 % lískových ořechů, kdežto ve složení Vilgain Sweet Nuts se jich skrývá 76 %.
  • Vilgain Sweet Nuts neobsahuje zbytečné látky: Je doslazen kokosovým cukrem, kromě oříšků obsahuje jen 6 % bio kakaové hmoty a kakaové máslo.
  • Nutella je sladší a díky tomu si získala srdce všech mlsounů. Obsahuje ale 57 gramů cukru na 100 gramů, což je skutečně mnoho.
Mazání Nutelly na toast Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Rostlinná Nutella už se prodává v několika zemích

Veganskou Nutellu už lze nyní zakoupit ve vybraných evropských zemích. Patří mezi ně Itálie, Belgie a Francie. Společnost Ferrero uvedla, že se na podzim postupně objeví i v dalších evropských zemích, nejspíš tedy můžeme očekávat, že se ještě letos objeví i v Česku.

Zdroj: Retail Detail, Ferrero, dTest, Aktin, Kupi