Jak se účinně zbavit komárů a konečně se díky tomu nerušeně vyspat

Komár na zeleno-hnědém pozadí olko1975 / Shutterstock.com

Pokud jste se už pár nocí nevyspali kvůli otravných komárům nebo se každé ráno budíte s nepříjemnými štípanci, je na čase s tím konečně zatočit. Poradíme vám hned několik způsobů, které doopravdy fungují. A jde to i přírodní cestou!

Přečtěte si také

Lidl prodával „tajemné balíčky“ za směšnou cenu, někteří zákazníci na nich brutálně vydělali

Otravní komáři dokážou pořádně znepříjemnit život

Kdo by neznal situaci, kdy se snažíte klidně usnout a najednou zaslechnete pískot, jehož hlasitost se nápadně zvyšuje. Je jasné, co je zdrojem otravného zvuku – komár. Máchání do tmy za účelem zabití tohoto hmyzu nevychází a po rozsvícení světla jako by žádný komár nebyl. Zdá se, že to snad dělá schválně a vy si můžete být jisti, že jen tak neusnete. Jakmile se vám to povede, ráno se probouzíte s nepříjemnými fleky, které svědí a navíc nehezky vypadají. Třešničkou na dortu jsou štípance, které komár vytvořil na místech, jako jsou dlaně, chodidla, obličej, nebo dokonce oční víčka.

Pokud takové noci a následně rána prožíváte několikrát do týdně, může to negativně ovlivnit váš život. Je to nejen obtěžující hmyz, ale může také přenášet nemoci, je tedy i zdraví nebezpečný. Je na místě s tím něco udělat a komárů se jednou provždy zbavit. Naštěstí existují metody, které jsou levné a snadno vyřeší vaši zdánlivě neřešitelnou situaci.

Citronem nejen proti komárům

Citron nakrájený na plátky a umístěný na noční stolek může velice dobře zafungovat proti komárům. Je to jednoduchý způsob, který je multifunkční, protože vůně citronu pomůže odpudit nejen komáry, ale také zajistí klidný spánek.. Důležité je ráno citron vyhodit a večer opět použít čerstvý.

Žena s plácačkou Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Moskytiéry a ochrany do oken

Prodávají se ochranné sítě, které komárům mohou zabránit vletět do místnosti. Je to poměrně účinný způsob, ale i ten může mít nevýhodu ve formě nekomfortního dýchání či stísněného pocitu. Člověk by měl spát na místě, kde je hodně čerstvého vzduchu a určitá teplota, a to mohou negativně ovlivňovat právě zmíněné ochrany. To ale nemění nic na tom, že efekt je viditelný, navíc si takovou obranu proti komárům a nejen těm můžete sami vyrobit.

Bylinkami proti komárům

Chemické přístroje, produkující vůni, která komáry odpuzuje, znají asi všichni. Ale ne každý je milovníkem chemie. Pokud byste raději něco přírodního, vsaďte na bylinky, ale ne ledajaké. Můžete si je zasadit do truhlíků a umístit na okno nebo bylinky napytlíkovat a rozmístit je v ložnici.

Komáři nesnáší levanduli (která mimochodem odpuzuje i moly), meduňku, rozmarýn, mátu, šalvěj, bazalku nebo citronovou trávu. Stejně tak proti nic bude fungovat skořice či anýz. Zkrátka nemají rádi silná aromata. Pokud dáváte přednost květinám, spolehnout se můžete na afrikány, cedr nebo muškát.

  • Pozor! Bylinky sice mohou pomoci proti komárům, ale zároveň může být tato cesta kontraproduktivní v tom, že vám může zajistit zároveň i nespavost nebo bolest hlavy. Vyplatí se to proto nepřehánět a vyzkoušet, co bude vyhovovat a fungovat právě vám.
Nanášení repelentu Jaromir Chalabala / Shutterstock.com

Aromalampy a difuzéry

Dobrou a účinnou alternativou jsou difuzéry či aromalampy, do kterých dáte vhodný esenciální olej (např. levandulový nebo citrusový) a necháte ho běžet před tím, než si půjdete lehnout. Pokud dobře zvolíte olej, odeženete nejen komáry, ale zajistíte si i klidný a kvalitní spánek.

Užívejte B-komplex

Na tom, jestli komáry budete přitahovat, nebo ne, závisí hodně faktorů. Vaše kůže, množství vydechovaného oxidu uhličitého, kyseliny mléčné a mnoho dalšího. Užívejte vitamín B a můžete říkat, že používáte přírodní tabletový repelent proti komárům, ale i proti klíšťatům. Nikdo nedokáže předem slíbit, zda to bude fungovat zrovna vám, jelikož to nepotvrzuje žádná studie, ale za zkoušku to rozhodně stojí.

Doma vyrobené směsi

  • Perfektně poslouží droždí. Vyrobte si směs, kterou vytvoříte z pěti lžic cukru a 200 ml teplé vody. Do tekutiny přidejte asi jednu lžičku sušeného droždí. Zamíchejte a umístěte na místo, kde se hojně komáři objevují.
  • Vyrobte si domácí repelent z rozmarýnu, který povaříte ve vodě a necháte přes noc vylouhovat. Do vychladlé směsi přidejte lžíci octu nebo citronové šťávy. Přelijte do rozprašovače a používejte dle potřeby. Uchovávejte v lednici.

Zdroj: Kupi