Neapolský šéfkuchař se toho nebojí! Nově nabízí pizzu s vodním melounem

Lidé si z podnosu nabírají kousky pizzy, za kterými se táhne rozpuštěný sýr. Bignai / Shuttesrstock.com

Že je pizza s ananasem zločin? To si tento italský šéfkuchař nemyslí a naopak přichází s ještě výstřednější pizzou – melounovou. Jaké mají jeho výmysly ohlasy, si přečtěte v našem článku.

Přečtěte si také

Necháte se ovlivnit osobnostmi v reklamě? Češi věří hlavně hercům, ukázal průzkum

Kdo je Gino Sorbillo?

Narodil se do rodiny s dlouhou pizzařskou tradicí a nyní je jedním z nejznámějších pizza šéfkuchařů nejen v Neapoli, ale po celém světě. Když Gino Sorbillo vyrůstal, provozovali jeho rodiče rodinnou pizzerii, díky čemuž poznal tajemství neapolské pizzy.

Dnes má pod palcem několik restaurací a často se objevuje v televizních kuchařských pořadech jako speciální host či porotce. V roce 2019 se jedna z jeho restaurací dočkala i zmínky v prestižním průvodci Michelin 2019: „Čerstvé suroviny, pečlivě připravené, dobré jídlo,“ píše se v něm.

Čím neapolský kuchař vyvolal pozdvižení?

V lednu tohoto roku se Sorbillo setkal s nevolí některých strávníků, když prozradil, že chce na jídelníček zařadit mnoha lidmi nenáviděnou pizzu s ananasem. Podle něj si ji ale lidé kupují, a to dokonce i Neapolané. Po vlně kritiky, kdy si ho lidé na sociálních sítích dobírali, jestli umí i kečupovou pizzu, představil i tu. Tedy skoro – šlo o pizzu s domácí omáčkou z rajčat datterino.

Sorbillo v netradičních recepturách nejspíš našel zálibu, protože jako letní novinku představil pizzu s vodním melounem. Kritici mu vyčítají zejména to, že svými výmysly ničí tradici neapolské pizzy. Šéfkuchař se v současné době činí na Instagramu a sdílí fotky a videa ananasové i melounové pizzy. Fanoušci v komentářích se v názorech na tyto delikatesy rozcházejí – jedni mu vyčítají, že kazí italskou pizzu a chce si těmito zvláštními recepty jen zvýšit počet sledujících na sítích, jiní se těší, až pizzu ochutnají.

Které ingredience patří na seznam hrůzných přísad na pizzu?

Italský svaz zemědělců a výrobců potravin Coldiretti, jenž kritizuje právě i Sorbillovy kreace a snaží se, aby se v zahraničí co nejméně znehodnocovala italská jídla, vytvořil seznam odporných přísad, které by na tradičním italském pokrmu neměly co dělat. Zároveň se spolek zasloužil o to, že umění neapolských pizzařů uznala organizace UNESCO za nehmotné kulturní dědictví.

Na seznam hrůzných ingrediencí patří například krokodýlí a klokaní maso využívané v Austrálii či banán a zebří maso oblíbené v Jihoafrické republice. Dále spolek kritizuje i asijské kombinace se cvrčky, konopím, masem tandoori či hadím masem. V Evropě jsou v nemilosti vařená vejce, zelí, masové kuličky, čokoláda nebo konzervované ovoce.

Rajčatová pizza neapolského typu s mozzarelou a bazalkou smspsy / Shutterstock.com

Jak by měla vypadat neapolská pizza?

Těsto na neapolskou pizzu se vyrábí pouze z vody, soli, droždí a mouky a nechává se kynout nejméně osm hodin. Následně se vytvaruje do požadovaného tvaru pomocí dlaní – stlačováním těsta se vytlačuje vzduch, díky čemuž jsou pak okraje pizzy vypouklé.

Na těsto přijdou ingredience, které by správně měly pocházet z oblasti Kampánie. Konkrétně jde o loupaná, ručně drcená rajčata, buvolí mozzarellu nakrájenou na plátky, čerstvou bazalku a extra panenský olivový olej. Pečení by mělo probíhat výhradně v peci na dřevo, která dosáhne teploty 220 až 250 °C. Při takto vysokých teplotách stačí pizzu péct pouhých 60 až 90 sekund.

Zdroje: ČTK, Destination Naples, Associazione Verace Pizza Napoletana, Instagram