Bolest hlavy utlumí tyto potraviny, ne vždy je nutný prášek

Žena se drží rukama za spánky, má bolest hlavy PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

„Pil jsi? Běž si vzít prášek, než se ti to rozjede.“ Tak tuhle frázičku už asi slyšel každý, kdo se někdy zmínil svému okolí, že ho začíná bolet hlava. Prášky proti bolesti hlavy jsou jistě užitečný vynález, ale ne vždycky jsou potřeba, protože existují potraviny, které díky svému složení taky efektivně ulevují od bolesti.

Přečtěte si také

Jak se řetězce zapojují do pomoci obětem povodní? Oslovili jsme ty největší, aby nám přiblížily své strategie

Připravili jsme pro vás seznam 10 zcela přírodních potravin a nápojů, které pomáhají tlumit bolest hlavy. Na jejich léčivých účincích se shodují lidé na diskusních fórech, ale i vědecké studie. Ne že bychom vám to přáli, ale až vás bude příště bolet hlava, zkuste místo Ibalginu, Paralenu nebo Brufenu právě tyto potraviny.

Nejčastější příčiny

Bolest hlavy může mít mnoho různých příčin, mezi nejčastější patří stres a únava. Když jsme vystaveni dlouhodobému psychickému napětí nebo vyčerpání, tělo reaguje a bolesti hlavy jsou často jedním z prvních příznaků.

Dalším častým faktorem je nedostatek spánku. Pokud tělo nemá dostatek času na regeneraci, hlava nám dává vědět svou neodpočatost bolestí. U žen hrají roli také hormony během menstruace. Vliv na bolesti hlavy má i počasí, zejména změny tlaku vzduchu, ale také příliš horké počasí a pobyt na přímém slunci (úpal a úžeh).

Pozor si dejte i na nadměrné užívání alkoholu, dehydrataci nebo na závislost na kofeinu.

Muž v kanceláři se drží za hlavu, kolem něj ruce drží telefon, budík, tablet, složku PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Druhy bolesti hlavy

Bolesti hlavy lze rozdělit do dvou základních kategorií na primární a sekundární.

Primární bolesti hlavy jsou obvykle méně nebezpečné, i když mohou být velmi nepříjemné. Mezi nejběžnější typy patří tenzní bolesti hlavy a migrény. Tenzní bolest je často popisována jako tlak nebo stahující pocit kolem hlavy a je obvykle způsobena stresem, únavou nebo špatným držením těla. Na druhou stranu migréna může být intenzivnější a doprovázená nevolností, zvracením nebo citlivostí na světlo nebo zvuk.

Sekundární bolesti hlavy jsou ty, které vznikají jako důsledek jiných zdravotních problémů. Typickým příkladem je bolest hlavy způsobená zánětem dutin, kdy hleny vytváří tlak na vnitřní stěny dutin a lebky. Další příklady zahrnují bolesti hlavy spojené s horečkou, infekcemi, úrazy hlavy nebo jinými, závažnějšími nemocemi.

10 potravin proti bolesti hlavy

Ačkoliv existuje celá řada potravin, které mohou pomoci zmírnit bolest hlavy, vybrali jsme pro vás 10 nejvíce diskutovaných. Podle lékařských závěrů nejlépe fungují ty, které jsou bohaté na tekutiny, antioxidanty nebo omega-3 mastné kyseliny.

  • Zázvor: Zázvor je nejen účinný nakopávač, ale má podle studií taky silné protizánětlivé účinky, které mohou pomoci tlumit právě bolesti hlavy způsobené záněty dutin. Kromě toho zmírňuje nevolnost, jež je často spojená právě s bolestí hlavy.
  • Avokádo: Toto ovoce je plné zdravých tuků a antioxidantů, které podle výzkumů snižují riziko tvorby zánětu v těle a pomáhají proti migrénám. Díky obsahu hořčíku může pomoci regulovat krevní tlak, což také přispívá k úlevě.
  • Losos: Ryby jako losos jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Odborníci je doporučují zařadit do každodenního jídelníčku, protože kromě toho, že se podílejí na správné funkci zraku, nervů i kardiovaskulárního systému, také rozšiřují cévy a tlumí zánět, čímž zmírňují migrény.
  • Mandle: Mandle jsou při bolesti hlavy užitečné, protože jsou zdrojem hořčíku, minerálu, který podle řady studií hraje klíčovou roli v tlumení migrén. Hořčík pomáhá uvolňovat svaly a rozšiřovat cévy, což snižuje tlak v hlavě.
  • Vlašské ořechy: Stejně jako mandle, jsou i vlašské ořechy bohaté na hořčík, a navíc obsahují omega-3 mastné kyseliny, které podle vědců pomáhají bojovat proti bolestem hlavy, migrénám a zánětům v těle.
Talíř s plátkem lososa ozdobený citronem, v pozadí zelenina sweet_tomato / Shutterstock.com
  • Kapusta: Také kapusta a další listová zelenina může pomáhat zmírnit bolest hlavy, protože je doslova nabitá prospěšnými látkami. Bohatě jsou v ní zastoupeny vitamíny C a K a také už zmiňovaný hořčík. Podle odborníků snižuje zánět a také krevní tlak, který je často problémem při bolesti hlavy.
  • Řepa: Řepa obsahuje mj. dusičnany, které podporují průtok krve a tím mohou snížit bolest hlavy, zvláště pokud je způsobena špatným okysličováním mozku. Podle studie z roku 2019 pomáhá proti pulzující bolesti hlavy.
  • Citron: Citronové nápoje jsou výborné při hydrataci těla, což je klíčové, protože dehydratace je častou příčinou bolesti hlavy. Má vysoký obsah vitamínu C a protizánětlivé účinky. Podle této studie může na pacienty s migrénami působit i jako placebo.
  • Bylinkové čaje: Zelené a černé čaje s bylinkami nebo zázvorem vám můžou ulevit od bolesti hlavy hned z několika důvodů. Jak hovoří studie a odborné články, obsahují kofein, což je povzbuzující látka, která zároveň může ulevit od bolesti hlavy. Dále čaje obsahují léčivé bylinky, jež zklidňují organizmus, a v kombinaci s horkou vodou pozitivně působí na dutiny.
  • Káva: Kávu jsme nechali až na konec, protože je i podle odborných studií kontroverzní. Obsahuje kofein, který může při malých dávkách rychle ulevit od bolesti hlavy tím, že rozšiřuje cévy. Ale pozor, při pravidelném nadměrném pití může závislost na kofeinu způsobit právě bolesti hlavy.

Potraviny, kterým se při bolesti vyhnout

Některé potraviny mohou bolest hlavy naopak zhoršit nebo dokonce vyvolat. Patří sem především ty, které obsahují vysoké množství přidaných cukrů, tuků, nebo určitých látek, které tělo obtížně zpracovává.

  • Mléčné výrobky: Pro některé lidi, zvláště pro ty s intolerancí na laktózu, mohou mléčné výrobky vyvolat bolesti hlavy. Může to být způsobeno zánětlivou reakcí v těle na přítomnost laktózy.
  • Vejce: I když jsou vejce běžnou potravinou, u některých lidí způsobují bolest hlavy, zejména pokud jsou alergičtí na některé složky bílkoviny.
  • Rajčata: Rajčata obsahují tyramin, který je za jistých okolností spouštěčem bolestí hlavy, zejména migrén.
  • Alkohol: Alkohol je známým spouštěčem bolestí hlavy. Dehydruje tělo, což je častá příčina bolesti hlavy. Pozor na tvrdý alkohol nebo na sladká vína.
  • Výrobky z mouky: Potraviny vyrobené z bílé mouky mohou způsobit kolísání hladiny cukru v krvi, což může vést k bolestem hlavy.
  • Vyzrálé sýry: Sýry s vysokým obsahem tyraminu, jako jsou parmezán nebo gorgonzola, mohou také vyvolat migrény.

Přejeme vám co nejméně dní strávených s bolestí hlavy, nicméně až někdy půjdete hledat prášek, vzpomeňte si na naše přírodní tipy.

Zdroje: Kupi, Medical News Today, Sapnamed, Healthline, Dr. Max, National Library of Medicine