Nová vlna covidu právě dorazila. Potvrzuje to zvýšený zájem o covidové zboží

Ruka držící rapid test na covid PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

I když si někteří mysleli, že je covid nadobro pryč, opak je pravdou. První zářijový týden se totiž nesl ve znamení nové vlny covidu, kterou mnozí poznali na vlastní kůži. Odpovídají tomu i statistiky z lékáren.

Přečtěte si také

Pěstujte doma nenáročný rýmovník! Čaj i sirup zatočí s kdejakou podzimní nemocí

Nová vlna nemoci covid-19

Covid je stále mezi námi a jak to tak vypadá, budeme si na jeho stálou přítomnost muset zvyknout. S koncem prázdnin totiž přišla i nová vlna, která již dokázala skolit poměrně velké množství občanů. Dokazují to i statistiky řetězce lékáren Dr. Max, z nichž vyplývá, že v poslední dnech rapidně vzrostlo množství prodaných covidových testů, ale i léků, tzv. antivirotik, které mají pomoci v boji s infekcí.

Vysoké množství prodaných testů

Jak redakci potvrdil zástupce největší sítě drogerií Dr. Max, prodalo se přibližně 40 000 antigenních testů a první zářijový den, který připadl na neděli a nebyly tedy otevřeny všechny lékárny, se prodalo okolo 1 300 testů, což je za poslední dobu rekordní číslo. Stejně tak byl zaznamenán zvýšený zájem o antivirotika na předpis. Lékárny potvrzují, že zásob je dostatek, a tak se není čeho bát. Nedostatečné zásoby byly totiž v minulosti předním problémem.

Žena si dělá domácí test na covid-19 Photoroyalty / Shutterstock.com

„Příznaky nemoci se mění v souvislosti s variantou infekce. Dnes se mluví o různě zmutovaných variantách Flirt, respektive Flip, což je modifikace Omikronu. Obecně se dostupné zdroje zmiňují o mírném průběhu nemoci. Symptomy jsou podobné chřipce: silná únava, bolí „celý člověk“, silné pocení v noci, horečka, bolest v krku, kašel, mohou to být i střevní potíže nebo zvracení. Je to ale u různých lidí různé, neplatí to univerzálně a beze zbytku,” komentuje Ing. Michal Petrov, tiskový mluvčí lékáren Dr. Max.

Dodal také, že je vhodné si udělat test, jelikož příznaky se velmi podobají chřipce. Lidé, kteří mají po očkování delší dobu, by si také měli být vědomi, že už nemusí být vůbec účinné.

Podobně situaci za lékárnu BENU komentuje i Veronika Forejtová, manažerka externí komunikace: „U covidových testů jsme v srpnu zaznamenali nárůst oproti předešlému měsíci, u některých výrobků i několikanásobně. Nejčastěji spolu s testy lidé kupují léky na horečku, přípravky na uvolnění nosních dutin, přípravky na kašel a pastilky na bolest v krku. Co se týče léků na horečku nebo na kašel, tam ke zvýšení nedošlo.“

Lidé nenakupují pouze osobně v kamenných lékárnách, ale někteří upřednostňují on-line nákupy: „Zákazníci první a největší lékárny na českém internetu, Lékárna.cz za poslední měsíc (od 1. srpna) mají ve srovnání s loňským rokem až 8násobně vyšší zájem o Rychlý test pro výtěr z nosu na antigen nového koronaviru (SARS-CoV-2) a Domácí rychlotest, který stanoví, zda jste nakaženi COVID-19 nebo chřipkou typu A/B. Z volně prodejných léků na bolest a horečku se zvýšil v tomto období prodej produktů s obsahem paracetamolu, a to o 30 %. Zvýšený nápor na jiné léky zatím nepociťujeme," komentuje Mgr. Alexandra Štullerová, zástupkyně Lékárny.cz.

Nemocná žena si utírá nos kapesníkem Kmpzzz / Shutterstock.com

Prevence by měla být prioritou

Jedno z nejdůležitějších opatření je stále dokola omílaná prevence, jak potvrzuje i Ing. Michal Petrov. Jedná se o dodržování správné osobní hygieny, zvážení rizik přítomnosti v místech s vyšší koncentrací lidí, zejména tam, kde se příliš nevětrá, a také je důležité zůstat doma v případě objevení příznaků. Mnozí totiž i přes existenci příznaků nemoc neřeší a někdy je ani nenapadne, že se může jednat o covid. Mohou tedy nevědomky přenášet infekci dál a podílet se na šíření.

Není radno covid podceňovat, i když ho dnes tak trochu srovnáváme s klasickým nachlazením. Aktuální statistiky ukazují zvýšené číslo hospitalizovaných osob, dokonce i na JIP. Zajímavé je také poměrně vysoké číslo reinfekcí i přes očkování.

Zdroj: Kupi, MZČR