Ráno, odpoledne nebo večer: Kdy je nejlepší cvičit a proč?

Mladý usměvavý pár běhá v parku Drazen Zigic / Shutterstock.com

Naše tělo bylo stvořené pro pohyb. Když se nehýbeme, svaly ochabují, navyšuje se naše tělesná hmotnost a my se necítíme tak úplně fit. Jenže kde najít čas na cvičení, když kolikrát nevíme, kde nám hlava stojí? Na chvilku se zastavte a popřemýšlejte, proč nemáte alespoň pár minut sami na sebe. Určitě se najít dají, jen je třeba vědět, kdy je na cvičení ideální čas a proč. 

Přečtěte si také

Nebojte se jeřabin! Když je správně připravíte, nejsou jedovaté. Co z nich uvařit?

Co se během dne děje s naším tělem?

Ráno se někdy probouzíme plni sil, jindy máme pocit, že jsme se skoro nevyspali a jsme unavení a bez nálady. Někdo je ranní ptáče, jiný noční sova, každý z nás je osobnost. Obecně ale platí, že všechny procesy v našem těle po celý den řídí naše vnitřní hodiny, neprobíhají pořád stejně rychle a se stejnou efektivitou. Mluvíme o cirkadiánním rytmu, který trvá 24 hodin a můžeme ho na sobě pozorovat skrz fyzikální a duševní proměny během dne. Naše vnitřní hodiny mají vliv na tělesnou teplotu, aktivitu orgánů, vylučování hormonů i využívání a ukládání živin ve stravě.

Víte, že podle všeho nám metabolismus nejrychleji pracuje mezi 9. a 12. hodinou dopolední, nejnižší je naopak mezi půlnocí a 6. hodinou ranní? Někdo vám doporučí využít této znalosti a cvičit ráno, jiný zase, že záleží na tělesné teplotě a ideální je cvičit ve chvíli, kdy tělo dosáhne nejvyšší možné teploty. Další možností je cvičit večer. Ale co je správně? Kdy je čas ideální nejen na domácí cvičení? To záleží!

Žena se protahuje na posteli před oknem Gorodenkoff / Shutterstock.com

Ranní cvičení nastartuje den

Jak jinak začít den než cvičením, které se postará o to, že po celý den budeme dobře naladění a plní energie? Není třeba cvičit hodinu, stačí 15 až 20 minut a uvidíte ten rozdíl. Při cvičení se totiž budou odplavovat hormony štěstí, my se díky tomu budeme celý den cítit lépe. K pohodě přispěje i vědomí, že máme cvičení za sebou a nemusíme na něj myslet a šetřit čas. Jaké jsou jeho další výhody?

  • Ranní cvičení pozitivně působí na náš spánek.
  • Při cvičení nalačno naše tělo efektivněji spaluje tuk, než když cvičíme po jídle.
  • Ranní cvičení dokonce může podle některých studií po celý den mírnit chutě na jídlo.
  • Ranní cvičení zlepšuje paměť, pozitivně působí i na naši koncentraci.
  • Snižuje riziko deprese.
  • Přispívá k lepší kondici.
  • Ranní fyzická aktivita zvyšuje produkci endorfinů, takže budete lépe zvládat stresové situace.

A jaké cviky jsou pro ranní cvičení ideální? Každému vyhovuje něco jiného, proto si najděte aktivitu, která vám udělá dobře. Někdo dá přednost kardio cvičení, jiný vsadí na běh, ideální je i rozcvička formou strečinku nebo jógy. Dobrou volbou po ránu naopak není silový trénink. Pokud ho ráno přesto chcete zařadit, vsaďte nejprve na dostatečnou porci protahovacích cviků.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Trhaný salát s kozím sýrem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Trhaný salát s kozím sýrem

Trhaný salát s kozím sýrem, fíky, ořechy a pomerančovým dresinkem jistě mile překvapí svou dokonale vyváženou chutí, která vám utkví v paměti a budete si ho chtít dopřávat častěji. Na přípravu je velmi rychlý a jednoduchý, takže ho s jistotou zvládne připravit každý.

Trhaný salát s kozím sýrem

Na odpolední cvičení se můžeme připravit

Komu ranní cvičení z nějakého důvodu nevyhovuje, může vsadit na to odpolední, na které mnozí nedají dopustit. Tělo má během dne dostatek času se zahřát a rozhýbat, což není vůbec špatné. Pozitivně to může ovlivnit jak vaši flexibilitu, tak vytrvalost. Navíc už během dne něco sníte, takže vám nebude scházet potřebná energie. A když se vám během dne nebude dařit, máte možnost naštvání a agresi vložit do cvičení a odbourat tak stres.

Žena doma cvičí Undrey / Shutterstock.com

Večerní cvičení také není k zahození

Obecně panuje názor, že večer se cvičit nemá, najdou se mezi námi ale tací, kteří na večerní cvičení nedají dopustit. I večerní cvičení má celou řadu výhod, mezi nimi například redukci hladiny ghrelinu v těle. Tento hormon zodpovídá za chuť k jídlu, večerní cvičení nám tak může pomoci formovat naši postavu. 

  • Víte, že večer si můžete zacvičit třeba i jógu, která vám může pomoci i s usínáním?

Kdy raději necvičit?

Čas, který nám pro cvičení vyhovuje, je individuální, záleží také na tom, proč si chceme zacvičit, jaká je naše motivace pro cvičení a co od pohybu očekáváme. Zároveň ale platí, že existuje čas, kdy je lepší se fyzické aktivitě vyhnut. Jde o pozdní večerní čas před ulehnutím ke spánku, tedy o dobu po 22. hodině, kdy bychom si mohli zadělat na problémy s usínáním, a naopak o brzké ranní cvičení kolem 5. hodiny ranní. V tento čas mívá naše tělo nejnižší teplotu a náš výkon by nemusel odpovídat našim představám.

Zdroj: 4fitness