Jak zhubnout široká lýtka? Plus tajné tipy, jak je zamaskovat

Žena v bílém spodním prádle sedí s jednou nohou pokrčenou PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Tenhle „problémek“ trápí mnoho žen různého věku. Nejen, že trošku silnější lýtka se jim prostě nelíbí a stydí se za ně, ale komplikují jim třeba i výběr kozaček nebo lyžáků. Patříte mezi ně? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak ze dvou „pařezů“ udělat ladné proutky, a taky několik osvědčených triků, jak je už teď zamaskovat.

Přečtěte si také

Nová Nutella už je na trhu a mnoho lidí jásá. Seženeme ji i v Česku?

Cvičíte, jíte zdravě, zbytek tělesných partií máte v normálu, ale lýtka ne a ne zhubnout? Mějte na paměti, že trochu silnější lýtka můžete mít i zásluhou genetiky. Podívejte se na svou maminku nebo babičku a leccos se vám může vyjasnit. Nicméně každá lýtka se dají (když ne úplně) alespoň částečně vymodelovat tak, aby se přiblížila vašim představám.

Budete redukovat tuk, svaly, nebo otok?

Příčiny širokých lýtek mohou být různé. Většina žen má lýtka širší kvůli nahromaděnému tuku, ale může se jednat také o geneticky větší objem svalů nebo o otoky značící nějaké zdravotní komplikace. Každá z těchto příčin vyžaduje odlišný přístup.

  • Tuk: Ve většině případů jsou široká lýtka způsobena přebytečným tukem. „Tyto oblasti těla mohou být náročné na formování a ztrácení tuku, ale existuje několik účinných způsobů, jak dosáhnout cíle,“ říká fitness trenérka Dana Hájková. Hubnutí v této oblasti proto začíná u zdravé stravy a tzv. kalorického deficitu. Klíčem je konzumovat méně kalorií, než vaše tělo denně spálí, a pravidelně zařazovat kardio cvičení, jako je běh nebo rychlá chůze.
  • Svaly: Pokud jsou vaše lýtka široká spíše kvůli svalům, zvažte snížení počtu silových cviků zaměřených na dolní končetiny. Místo toho se zaměřte na kardio aktivity, které spalují kalorie bez výrazného nárůstu svalové hmoty. Opět je důležité udržet kalorický deficit. „Důležité je udržovat pravidelný tréninkový režim, cvičit alespoň 3–4krát týdně a stačí pro začátek 10 minut v kuse,“ radí pro Kupi sportovní trenérka Mária Soukeníková z brněnského fitness centra.
  • Otoky: Pokud jsou vaše lýtka dlouhodobě oteklá, může to být známkou zdravotního problému, jako je lymfedém nebo problémy s krevním oběhem. V takovém případě doporučujeme konzultovat situaci s lékařem, který doporučí vhodnou léčbu.

Zdravá strava a kalorický deficit

Svalové partie jako zadek nebo lýtka se obtížně hubnou odděleně. Pro dosažení výsledků je důležité posilovat celou dolní část těla. Připomínáme, že klíčovou roli hraje strava.

Začněte zdravě jíst a omezte jednoduché sacharidy, jako jsou cukrovinky a pečivo, a také tučná jídla. Nahraďte je potravinami bohatými na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. „Omezování příjmu rafinovaných cukrů, nasycených tuků a zvýšení konzumace zeleniny, ovoce a celých zrn může pomoci snížit hmotnost a tuk v celém těle, včetně lýtek a kotníků,“ říká pro Kupi výživová specialistka Kamila Blauermannová. Nezapomeňte na už zmíněný kalorický deficit, tedy přijímat méně kalorií, než spálíte.

Jenom pro představu… K snídani byste si například mohli dávat ovesné vločky s řeckým jogurtem a lesním ovocem, k obědu grilované kuřecí prso s quinoou a dušenou zeleninou a k večeři třeba pečeného lososa s batáty a zeleninovým salátem. Všechna tato jídla mají nízký podíl jednoduchých sacharidů a tuků, což je pro hubnutí klíčové.

Muž a žena běží PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

5 aktivit a cviků pro hubnutí lýtek

Cviků, které mají vliv na hubnutí těla, je opravdu hodně, ale vybrali jsme pro vás 5 nejefektivnějších pro oblast lýtek. V galerii najdete tipy, kde koupit fitness schodek, švihadlo, běžecké boty nebo činky.

  1. Běh nebo chůze: Tyto aktivity přispívají k hubnutí lýtek tím, že spalují kalorie a podporují krevní oběh. Běhání je intenzivnější, zatímco chůze je šetrnější k kloubům a vhodná pro začátečníky.
  2. Jízda na kole: Kolo je skvělý způsob, jak spalovat tuky na dolních končetinách. Dávejte si ale pozor na přehnanou intenzitu, která by mohla způsobit nadměrný růst svalů v lýtkách.
  3. Výpony na zemi nebo na schodku: Tento cvik je jednoduchý a efektivní. Stačí se postavit na špičky a pomalu se vracet zpět. Pro větší efektivitu si můžete pořídit fitness schodek (stepper) nebo žebřiny a jít až do negativního úhlu.
  4. Skákání přes švihadlo: Tento efektivní cvik kombinuje kardio cvičení a posilování lýtek, protože stojíte na špičkách a ještě k tomu skáčete.
  5. Zvedání špiček v sedě se závažím: Tento cvik je ideální pro izolované procvičení lýtek. Posaďte se, položte závaží na kolena a pomalu zvedejte paty směrem vzhůru.

Jak zamaskovat silná lýtka?

Pokud chcete silná lýtka zamaskovat, můžete využít několik módních triků:

  • Kalhoty s rovnými nohavicemi: Tyto kalhoty opticky prodlouží nohy a zamaskují silná lýtka.
  • Sukně ve tvaru A: Sukně, které se rozšiřují směrem dolů, opticky zúží lýtka a přitáhnou pozornost k horní části těla.
  • Vertikální proužky: Podkolenky nebo punčochy s vertikálními proužky opticky prodlužují nohy a ztenčují lýtka.
  • Boty na podpatku: Vysoké podpatky prodlužují nohy a tím opticky zmenšují lýtka. Vyhněte se však kotníkovým botám, které mohou zvýraznit jejich šířku.
  • Dlouhé kalhoty nebo maxi šaty: Zakrytím lýtek odvedete pozornost od této oblasti a vytvoříte elegantní a vyvážený vzhled.

Pokud všechno ostatní selže a na lýtkách máte stále tuk (nikoliv svaly!), existuje také možnost liposukce, kterou je ovšem nutné konzultovat s lékařem. Nicméně věříme, že vytvarovat krásná lýtka se vám podaří i přírodní cestou.

Zdroje: Kupi, Healthline, Bezhladoveni, Dancahajkova.cz