Jak do svatby zformovat postavu? Kompletní návod pro nevěsty na poslední chvíli

Část těl ženicha a nevěsty Anatoliy Cherkas / Shutterstock.com

Blíží se váš velký den a vy jste zjistila, že se nevejdete do svatebních šatů nebo že šaty tak úplně nelichotí vaší postavě? Chce se vám brečet, protože do svatby zbývá už jen pár týdnů a vy stojíte před rozhodnutím, zda šaty, které jste si vysnila, nemáte vyměnit za jiné? Otřete slzy a nezoufejte. Přinášíme vám pár tipů na to, jak do svatby postavu zformujete a svoje vysněné šaty bez problémů obléknete.

Přečtěte si také

Energetické štítky změní svou podobu a pomohou ještě více s výběrem spotřebiče. Brzy je najdeme i u telefonů a tabletů

Svatba je většinou jen jednou za život

Každá žena o svatbě sní už od mala, představuje si, jaké šaty si oblékne, jak bude vypadat její ženich, co a kdo na svatbě nesmí chybět. V dospělosti má poměrně jasnou představu, která se v něčem od té dětské může lišit, přesto se jí snažíme co možná nejvíc přiblížit. V potaz ale musíme vzít celou řadu věcí. Když přijde na šaty, tak třeba to, jaké budou lichotit naší aktuální postavě. Že se těch svých vysněných nechcete vzdát? Svatbu si většinou užíváme jen jednou za život, tak proč se nepokusit postavu zformovat tak, abychom je oblékly?

Žena zapíná zip nevěstě na svatebních šatech alexander_dyachenko / Shutterstock.com

Spočítejte si, kolik času vám do vašeho velkého dne schází

Prvním krokem je spočítat si, kolik času na změnu životního stylu a formování figury máte. Je něco jiného, když do svatby zbývá 6 měsíců, nebo když máte jen 6 týdnů. Na změnu je pořád času dost, ale je třeba zvolit tu správnou cestu, která vás přiblíží k vysněnému cíli. Zrovna tak záleží na tom, kolik kilogramů navíc máte a kde vás trápí tukové polštářky.

Zařaďte na denní pořádek pohyb

Dalším krokem na cestě za změnou životního stylu je pohyb. Naše tělo se bez něj neobejde, je i skvělým pomocníkem pro vaši kondici, pozitivně působí také na metabolismus. Když se začnete hýbat, budete spalovat i víc kalorií a tím se snáz dostanete do potřebného kalorického deficitu. Ten je pro formování postavy zásadní, když se totiž řekne kalorický deficit, myslí se tím skutečnost, že tělo vydává víc energie, než kolik ji přijme. Tělo v takovou chvíli musí sáhnout do vlastních zásob energie, čímž nastartuje vaši cestu za vysněnou figurou. Za optimální se považuje kalorický deficit kolem 20 %. Abyste si ho spočítali, potřebujete:

  • Zjistit váš optimální energetický příjem.
  • Znát svůj energetický výdej.
  • Zapisovat vše, co za celý den sníte za pomoci kalorických tabulek.
  • Použít můžete i různé aplikace nebo požádat o pomoc výživového specialistu, který vám dokáže sestavit i jídelníček na míru.

Víte, že nemusíte hned vyrážet do posilovny? Stačí se vydávat na svižné procházky, projížďky na kole, zacvičit si jógu či si zaplavat. Jakmile si tělo na fyzickou aktivitu zvykne, můžete přidat i další aktivity, jako je běh, posilování atd.

Žena cvičí na podložce Studio Romantic / Shutterstock.com

Zaměřte se na to, co jíte

Když se rozhodnete změnit životní styl, nestačí se jen začít hýbat, důležité je také zdravé stravování. Odpusťte si konzumaci polotovarů, zapomeňte na fastfoody, omezte konzumaci sladkého. Místo toho si dopřejte dostatek kvalitních bílkovin a tuků, vsadit můžete i na funkční diety

Těm drastickým se ale raději vyhněte, když už nějakou chcete zkusit, dejte přednost low carb dietě nebo keto dietě. Obě jsou založené na snížení příjmu sacharidů, které vede k navození ketózy, tedy stavu, kdy tělo spotřebuje svoje zásoby sacharidů jako zdroje energie a začne spalovat tuky uložené na bříšku, stehnech a v dalších problémových partiích. Vy tak snáz zformujete svoji postavu.

Pamatujte ale na to, že i během redukčního režimu by váš jídelníček měl obsahovat v určité míře všechny makroživiny (včetně sacharidů), i potřebné vitamíny, minerály a vlákninu.

Salát s kozím sýrem a fíky
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Salát s kozím sýrem a fíky

Salát z polníčku s kozím sýrem, fíky a ořechy je mimořádně chutné lehké jídlo. Čerstvé fíky jsou velmi šťavnaté a salátu dodají sladkou chuť s exotickým nádechem, v kombinaci s kozím sýrem a vlašskými ořechy jsou pak naprosto neodolatelné. Tento svěží salát můžete podávat třeba s opečeným kouskem bagetky nebo toustu.

Salát s kozím sýrem a fíky
Banánovo-ovesné lívance
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-ovesné lívance

Milujete lívance a chcete si připravit jejich zdravější variantu? Ochutnejte naše banánovo-ovesné lívance. Je to rychlovka – vše jen rozmixujete v mixéru a můžete smažit. A chutnají naprosto skvěle. Doporučujeme je zakápnout javorovým sirupem a doplnit třeba čerstvým ovocem, které máte zrovna po ruce.

Banánovo-ovesné lívance

Vyvarujte se nejčastějších chyb

Kdo z nás už se někdy nepokoušel zapracovat na svojí postavě, ale bez úspěchu? Aby vaše snaha tentokrát vedla k úspěchu, dejte si pozor na nejčastější chyby. Mezi ně patří:

  • Konzumace nezdravých potravin a velkých porcí jídla.
  • Špatně si spočítáte kalorický deficit.
  • Dopřáváte si málo spánku.
  • S cvičením to buď přeháníte, nebo naopak necvičíte skoro vůbec.
  • Stresujete se a každý den sledujete, jak na tom jste.
  • Jste netrpěliví a jeden redukční režim zakrátko vyměníte za jiný.
Žena sedí smutně v pozadí, v popředí je váha Lee Charlie / Shutterstock.com

Podtrženo, sečteno: Dodržujte základní pravidla

O chybách, které většinou stojí za neúspěchem, už víte, co ale naopak určitě dodržovat?

  • Jezte pravidelně menší porce, nečekejte, až budete mít hlad.
  • Dodržujte pitný režim. Pijte čistou vodu nebo neslazené čaje, na sladké minerálky a alkohol zapomeňte.
  • Když vás honí mlsná, místo zákusku si dejte třeba proteinovou tyčinku nebo hrst ořechů a semínek.
  • Každý den zařaďte nějaký druh pohybu. Jednou si jděte zacvičit, další den se vydejte na procházku nebo si zaplavat.
  • Hlídejte si dostatek kvalitního spánku. Každý den spěte 6 až 8 hodin nerušeným spánkem.
  • Minimalizujte stres.
  • Buďte trpěliví.

Zdroj: Kefotit.cz