Potřebujete rychle připravit večeři, která nezatíží vaši peněženku? Zkuste smaženou rýži s vejcem

Rýže s vajíčkem a zeleninou Kritchai7752 / Shutterstock.com

Potřebujete rychle připravit večeři, která nezatíží vaši peněženku? Zkuste tento jednoduchý recept na smaženou rýži s vejcem. Je snadný na přípravu a chutná skvěle!

Přečtěte si také

Lidl leták týdne: Doplňte zásoby v ledničkách a ochutnejte španělskou kuchyni od 9,90 Kč!

Rychlé a levné vaření

Vaření ze zbytků může být nejen ekonomické, ale také chutné a kreativní. Smažená rýže s vajíčkem je ideálním příkladem, jak využít zbytky z předchozích jídel a vytvořit rychlou a levnou večeři. Pokud máte v lednici zbylou vařenou rýži, neváhejte ji použít – nejenže ušetříte čas, ale rýže z předchozího dne má lepší texturu pro smažení. Nebojte se improvizovat s ingrediencemi: mraženou zeleninu můžete nahradit zbytky čerstvé zeleniny, kterou máte po ruce, a místo zázvoru použijte česnek nebo jiné koření, které máte doma. Smaženou rýži můžete ozvláštnit přidáním sezamového oleje nebo trošky chilli omáčky.

Recept na smaženou rýži s vajíčkem

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 250 g rýže (můžete použít zbytky uvařené rýže z předešlého dne)
  • 50 ml rostlinného oleje
  • vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru (tato ingredience je volitelná, chápeme, že zázvor není levnou záležitostí)
  • 120 g mražené zeleniny (např. hrášek, zelené fazolky, kukuřice, mrkev)
  • 1 lžící tmavé sójové omáčky + navíc na dochucení
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Ve větším hrnci přiveďte k varu 1 litr vody.
  2. Přidejte rýži a po jemném promíchání vařte 10 minut dokud není rýže měkká.
  3. Pak slijte přebytečnou vodu a nechte rýži vychladnout, občas ji vidličkou promíchejte, aby se neslepila.

    Máte-li v lednici rýži z předchozího dne, můžete ji využít a ušetřit si tak čas tím, že přejdete rovnou ke kroku čtyři.

  4. Ve velkém woku rozehřejte olej, osmažte krátce cibuli, rozklepněte vejce a rychle vše míchejte.
  5. Přidejte nakrájený zázvor, podle chuti pepř a sůl a orestujte další 2–3 minuty.
  6. Vmíchejte mraženou zeleninu (použít můžete samozřejmě i čerstvou) a osmahněte dalších 5 minut za stálého míchání.
  7. Přidejte vychladlou rýži a míchejte (nebo prohazujte) dalších 5 minut, než se rýže prohřeje.
  8. Nakonec zakápněte lžící sójové omáčky, jemně promíchejte, osolte nebo přidejte sójovou omáčku podle chuti.
Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí

Pečená rýže s máslem a cibulkou je oblíbenou přílohou především k masu a omáčkám. Její příprava je velmi snadná vcelku rychlá, navíc po většinu času rýži není potřeba nijak hlídat.

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí
Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Tipy z redakce

  • Rýže: Pokud zvolíte zbylou vařenou rýži z předchozího dne, smažení bude ještě jednodušší.
  • Zelenina: Mražená zelenina je levná a dostupná po celý rok. Můžete však použít i čerstvou sezónní zeleninu podle dostupnosti.
  • Dochucení: Experimentujte s přidáním dalších koření, jako je česnek nebo sezamový olej, pro různé chutě.

Zdroj: Kupi