Má se syrové maso před vařením omývat vodou?

Žena umývá kuřecí prsa ve dřezu SeventyFour / Shutterstock.com

Omývání syrového masa před jeho přípravou je pro mnoho lidí běžnou praxí. Tento zvyk má však vážná rizika spojená s křížovou kontaminací. V tomto článku si podrobně vysvětlíme, proč byste měli přestat mýt maso pod tekoucí vodou a jak správně zajistit jeho bezpečnost.

Přečtěte si také

Podzimní dobrota jako z restaurace – nakládaný hermelín 3x jinak

Mytí syrového masa: Zvyk, který může být nebezpečný

Mnoho lidí omývá syrové maso pod tekoucí vodou ve snaze odstranit nečistoty, krev nebo tuk. Často to také dělají z čistě zvykového důvodu – dělali to tak vždy. Ale i když se to zdá jako správný krok, vědci a odborníci na bezpečnost potravin varují, že tento postup může přinést více škody než užitku.

Křížová kontaminace

Hlavním problémem mytí syrového masa je křížová kontaminace. Bakterie, které se nacházejí na povrchu masa, mohou být při oplachování vodou rozstřikovány na okolní povrchy, nádobí a dokonce i na jiné potraviny. Studie provedená americkým ministerstvem zemědělství (USDA) zjistila, že voda může šířit bakterie až do vzdálenosti tří metrů od dřezu. Tento neviditelný přenos patogenů může vést k závažným onemocněním.

Jak správně manipulovat se syrovým masem

Namísto mytí syrového masa doporučuje USDA několik základních opatření, jak předejít šíření bakterií v kuchyni:

  • Pracujte systematicky: Zeleninu a ovoce, které nebudete tepelně zpracovávat, si přichystejte ještě předtím, než začnete manipulovat se syrovým masem.
  • Čistota na prvním místě: Všechny povrchy, které přišly do kontaktu se syrovým masem, důkladně umyjte horkou mýdlovou vodou a následně vydezinfikujte. Zvláštní pozornost věnujte dřezu, pracovní desce, nožům a prkénku.
  • Osobní hygiena: Po manipulaci se syrovým masem si ihned umyjte ruce v teplé vodě mýdlem po dobu alespoň 20 sekund.
Syrové kuřecí maso nakrájené na plastovém prkénku, položený nůž a ruce drží krabičku s masem v celku HannaTor / Shutterstock.com

Tepelná úprava

Jediným spolehlivým způsobem, jak zajistit, že jsou bakterie na mase zničeny, je jeho správná tepelná úprava. Díky potravinářskému teploměru budete mít 100% jistotu, že maso dosáhlo bezpečné vnitřní teploty:

  • 63 °C pro steaky, pečeně a kotlety z hovězího, vepřového, jehněčího a telecího masa,
  • 71 °C pro mleté maso,
  • 74 °C pro drůbeží maso.

Kdy maso přeci jen umýt?

Existují případy, kdy je mytí masa přece jen na místě, například pokud potřebujete odstranit úlomky kostí nebo jiné nečistoty. V těchto situacích je však třeba dbát zvýšené opatrnosti, abyste zabránili křížové kontaminaci.

Historie a mýty kolem mytí potravin

Historicky je mytí potravin spojeno s představou čistoty a bezpečnosti. Zatímco mytí ovoce a zeleniny je pro odstranění nečistot a bakterií nezbytné, u masa je situace jiná. Mytí masa nezajišťuje jeho bezpečnost, naopak může zvyšovat riziko šíření patogenů.

Zdroj: Bezpečnost potravin, USDA, Healthline