Lahodné chia lívance s citronovou polevou: Zdravá pochoutka nejen ke snídani

Chia lívance na dřevěné desce s vidličkou iuliia_n / Shutterstock.com

Tyto jedinečné domácí lívance s citronem a chia semínky vás naprosto dostanou. Tato zdravá a chutná varianta vás nejen zasytí, ale dodá i potřebnou energii na celý den. Citronová chuť v kombinaci s lehce křupavými chia semínky vytváří dokonalou harmonii chutí, která nadchne každého gurmána.

Přečtěte si také

Naprosto dokonalý dýňový džem, který voní po skořici a promění i obyčejný toust v gurmánský zážitek

Chia jako superpotravina

Semínka, která si získávají srdce kulinářských nadšenců po celém světě, tak přesně to jsou chia. Ale proč je vlastně dobré zařadit je do naší kuchyně? Především jsou chia semínka bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce a mozku. Také obsahují velké množství vlákniny, která přispívá k lepšímu trávení a dlouhodobějšímu pocitu sytosti, což může být výhodné při udržování zdravé hmotnosti. Jejich univerzálnost v kuchyni je dalším důvodem, proč by neměly chybět ve vaší spíži.

Chia semínka můžete přidat do smoothies, kaší, jogurtů nebo je použít jako zdravou alternativu vajec při pečení. Když se namočí ve vodě, vytvoří gel, který se skvěle hodí do pudingů nebo jako zahušťovadlo do polévek a omáček.

Navíc, chia semínka mají neutrální chuť, což znamená, že neovlivní chuť vašich oblíbených jídel, ale zároveň jim dodají nutriční hodnotu.

Mandlový pudink s chia semínky
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Mandlový pudink s chia semínky

Bezlaktózový mandlový pudink s chia semínky je na přípravu velmi rychlý a vhodný pro celiaky i pro lidi s intolerancí nebo alergií na laktózu. Pochutnají si na něm i vitariáni, protože se nevaří a neobsahuje vejce.

Mandlový pudink s chia semínky
Chia pudink
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Chia pudink

Chia pudink je pochoutka, která vám dodá sílu na náročný den. Vyzkoušejte tuto rychlou snídani nebo svačinu, která je plná vlákniny, omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Zasytí vás na dlouho a dodá spoustu energie. Žádné vaření není potřeba, stačí si jej připravit večer a nechat do rána v ledničce.

Chia pudink

Skvělý start do nového dne

Pokud hledáte způsob, jak začít den s něčím nejen chutným, ale i prospěšným vašemu zdraví, pak jsou citronové chia lívance tou pravou volbou. Chia semínka dodávají tělu potřebnou výživu, protože jsou plná vlákniny a bílkovin. Citronová kůra zase poskytuje svěží a výraznou chuť, ale také vitamín C.

Chia lívance na dřevěném tácu, v pozadí citron iuliia_n / Shutterstock.com

Chia lívance s citronovým přelivem – recept

Ingredience

  • 1 hrnek celozrnné nebo špaldové mouky
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka růžové himálajské soli
  • 1 sklenice rostlinného mléka (např. mandlového či ovesného)
  • Šťáva a kůra z jednoho citronu
  • Lžíce javorového sirupu či jiného sladidla (med, agávový sirup aj.)

Postup

  1. Smíchejte suché ingredience: Mouku, chia semínka, prášek do pečiva a sůl.
  2. V jiné misce smíchejte mokré ingredience: Rostlinné mléko, citronovou šťávu a kůru a sladidlo.
  3. Spojte obě směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Na rozpálené pánvi, lehce potřené kokosovým olejem, smažte lívance. Každou stranu smažte asi 2–3 minuty, dokud nejsou zlatavé.
Nadýchané lívance
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Nadýchané lívance

V originále souffle pancakes, jiggly pancakes, fluffy pancakes nebo jednoduše japanese pancakes. Nadýchané obláčkové lívance pochází z Japonska a jsou vláčné díky speciálnímu bílkovému těstu. V restauracích tyto lívance připravují ve speciálních formách, doma si ale vystačíte jen s obyčejnou pánví.

Nadýchané lívance
Banánovo-ovesné lívance
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-ovesné lívance

Milujete lívance a chcete si připravit jejich zdravější variantu? Ochutnejte naše banánovo-ovesné lívance. Je to rychlovka – vše jen rozmixujete v mixéru a můžete smažit. A chutnají naprosto skvěle. Doporučujeme je zakápnout javorovým sirupem a doplnit třeba čerstvým ovocem, které máte zrovna po ruce.

Banánovo-ovesné lívance

Citrusová poleva nejen pro extra chuť

Pro ještě intenzivnější chuť doporučujeme připravit jednoduchou citrusovou polevu. Smíchejte cukr krystal s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Poleva nejen podtrhne citronovou chuť lívanců, ale dodá jim i šmrnc, pokud si jídlo rádi fotíte, tak tenhle recept na vašich sociálních sítích zaboduje!

Zdroj: Kupi, Healthline, National library of Medicine