Tyto přísady dělají z vaší ovesné kaše kalorickou bombu: Pozor na zbytečné centimetry v pase!

Ovesná kaše s borůvkami, banánem, strouhaným kokosem, oříškovým máslem a lupínky Nina Firsova / Shutterstock.com

Ovesná kaše je často považována za zdravou a vyváženou snídani. Avšak některé přísady mohou z vaší kaše udělat kalorickou bombu, jež místo energie přinese jen přebytečná kila. Podívejte se, které ingredience byste měli raději vynechat, pokud nechcete riskovat přibírání na váze.

Přečtěte si také

Necháte se ovlivnit osobnostmi v reklamě? Češi věří hlavně hercům, ukázal průzkum

Cukr: Nepřítel číslo jedna

Jednou z nejhorších přísad, kterou můžete do ovesné kaše přidat, je rafinovaný cukr. Ten sice kaši rychle osladí, ale také dramaticky zvyšuje její kalorickou hodnotu. „Pouhá jedna polévková lžíce cukru obsahuje přibližně 50 kalorií a nulovou nutriční hodnotu,“ vysvětluje pro Kupi Petr Zdráhal z Body fitness ZP.

Navíc cukr způsobuje rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi, což vede k následným výkyvům energie a hladu. Místo cukru zvolte přírodní sladidla, jako je med nebo stévie, které poskytují alespoň nějaké vitamíny a minerály.

Sušené ovoce: Více cukru, než si myslíte

I když sušené ovoce může znít jako zdravá volba, často je to past plná cukru. Proces sušení ovoce koncentruje cukry a kalorie, takže malá hrstka sušeného ovoce může obsahovat více kalorií než velká porce čerstvého ovoce. Kromě toho mnoho komerčně dostupného sušeného ovoce obsahuje přidaný cukr. Pokud chcete do kaše přidat ovoce, je lepší volit čerstvé nebo mražené ovoce, které má méně kalorií a více vlákniny.

Ořechová másla: Kalorická nálož v malé lžičce

Ořechová másla jako arašídové, mandlové nebo kešu máslo jsou bohatá na zdravé tuky, ale také velmi kalorická. „Jedna lžička arašídového másla obsahuje přibližně 100 kalorií,“ uvádí Zdráhal. Pokud si do kaše přidáte více než jednu lžíci, může se váš zdravý pokrm rychle proměnit v kalorickou bombu. Místo toho zkuste přidat celé ořechy v menším množství, které poskytují výhody zdravých tuků, ale s nižším kalorickým zatížením.

Ovesná kaše s jahodami, malinami, borůvkami a vlašskými ořechy Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Čokoláda a čokoládové pomazánky: Pokušení, které se nevyplácí

Přidání čokolády nebo čokoládových pomazánek do ovesné kaše je sice chutné, ale velmi nezdravé. Tyto produkty jsou plné cukru a nasycených tuků, což může snadno přidat několik stovek kalorií do vašeho denního příjmu. Pokud toužíte po sladkém, zkuste místo toho přidat pár kousků hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa, která obsahuje méně cukru a poskytuje antioxidanty.

Granola: Zdravé, ale klamavé

Granola se často považuje za zdravou potravinu, ale většina komerčně dostupných verzí je plná cukru a tuků. „Granola může obsahovat až 400 kalorií na jednu porci,“ varuje Petr Zdráhal, specialista na výživu. Pokud chcete do kaše přidat granolu, vybírejte pečlivě a dejte přednost domácí verzi s minimem přidaného cukru a tuku.

Domácí granola
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí granola

Máme pro vás skvělý tip na zdravou snídani. Pokud už vám přestalo chutnat müsli, udělejte si doma jeho vylepšenou verzi – křupavou zapečenou granolu. Můžete do ní dát cokoliv, oříšky, ovoce nebo různá semínka. Granolu si doma zvládne připravit úplně každý. Doporučujeme ji jíst s jogurtem a klidně i s čerstvým ovocem. Tak pojďme na to!

Domácí granola

Ovesná kaše může být skvělým startem do nového dne, ale je důležité dávat pozor na přísady, které do ní přidáváte. Pokud se vyhnete výše zmíněným ingrediencím nebo je budete používat střídmě, můžete si užívat zdravou a výživnou snídani bez obav z přibírání na váze. Klíčem je vyváženost a vědomé vybírání potravin.

Zdroj: Kupi, Healthline