Jak odstranit škrábance na brýlích: Super life hack s dětským šamponem znáte?

Dioptrické brýle, které někdo drží atk work / Shutterstock.com

Poškrábaná skla na brýlích nejsou jen estetický problém, ale mohou také negativně ovlivnit váš zrak. Existuje několik osvědčených metod, jak tyto škrábance odstranit a vrátit vašim brýlím jejich původní vzhled. V tomto článku se zaměříme na účinné domácí triky, které můžete snadno vyzkoušet.

Přečtěte si také

Myslíte si, že palmový olej zmizel? Výrobci ho přidávají do potravin čím dál častěji

Proč máme na brýlích škrábance?

Škrábance na brýlích se nejčastěji objevují v důsledku nesprávné péče a nevhodného zacházení. Prach a nečistoty, které se usazují na povrchu skel, mohou při neopatrném čištění způsobit drobné rýhy. Používání nevhodných čisticích prostředků nebo hadříků s hrubou strukturou může situaci ještě zhoršit. Právě proto je důležité dodržovat správné postupy při péči o brýle.

Pravidelné čištění jako prevence

Prevence je klíčem k dlouhodobé ochraně vašich brýlí. Pravidelné a správné čištění nejen že zabraňuje vzniku nových škrábanců, ale také zajišťuje čistý a jasný výhled. Doporučuje se používat jemné čisticí prostředky, jako je například tekuté mýdlo, které se aplikuje na povrch sklíček a rámů. Po důkladném opláchnutí je důležité skla osušit měkkým hadříkem z mikrovlákna, který nezanechává šmouhy.

Jemná zubní pasta

Jedním z nejčastěji doporučovaných způsobů, jak se zbavit drobných škrábanců na sklech brýlí, je použití jemné zubní pasty. Tento trik je oblíbený pro svou jednoduchost a dostupnost. Základním pravidlem je vybrat neabrazivní zubní pastu, která neobsahuje žádné bělicí částice.

Malé množství pasty naneste na měkký hadřík nebo vatový tampon a krouživými pohyby jemně rozetřete po celé ploše sklíčka. Nakonec opláchněte sklíčka teplou vodou a osušte je mikrotenovým hadříkem. Tento postup je vhodný zejména pro drobné a povrchové škrábance.

Zubní pasta, jedlá soda a ocet

Další osvědčenou metodou je použití pasty z jedlé sody. Smíchejte jedlou sodu s octem v poměru 1 : 1, aby vznikla hladká pasta, přidejte jemnou zubní pastu a důkladně promíchejte. Stejně jako u zubní pasty naneste směs na měkký hadřík a jemnými krouživými pohyby potřete poškrábané sklo. Po několika minutách opláchněte brýle pod tekoucí vodou a osušte je čistým hadříkem z mikrovlákna. Jedlá soda je účinná díky své jemné struktuře a v kombinaci s octem a zubní pastou pomáhá odstraňovat drobné škrábance bez poškození povrchu skel.

Dětský šampon

Méně známým, ale stejně účinným trikem, je použití dětského šamponu. Tento prostředek je šetrný k povrchu sklíček a zároveň dostatečně účinný, aby odstranil mastnotu a drobné škrábance. Postup je jednoduchý – naneste malé množství dětského šamponu na měkký hadřík a jemně jej rozetřete po poškrábané ploše sklíček. Následně skla opláchněte vlažnou vodou a pečlivě osušte.

Zdroj: Kupi, Youtube