Udělejte ze své večeře zážitek: Gyoza knedlíčky jako z japonské restaurace zvládnete i sami doma

Gyoza knedlíčky v hnědém talíři sweet marshmallow / Shutterstock.com

Japonská kuchyně nabízí mnoho lahůdek a Gyoza knedlíčky jsou jednou z nich. Gyoza, známé také jako japonské opékané knedlíčky, jsou v Japonsku stejně běžné jako ramen. Tyto lahodné knedlíčky si můžete koupit jako polotovar ve specializovaných obchodech s japonskými potravinami nebo je ochutnat v některé z restaurací. Ale za nás má domácí verze vždy své kouzlo. Rádi vám ukážeme, jak připravit ty nejlepší Gyoza, i když nejste japonským mistrem v kuchyni, stačí pár ingrediencí a trocha trpělivosti.

Přečtěte si také

Tesco garantuje nízké ceny. Fixací prošly stovky oblíbených produktů, což si zákazníci chválí

Co jsou to Gyoza?

Původní čínské knedlíčky nesou název Jiaozi. Tyto knedlíčky se skládají z mletého masa a zeleninové náplně, která je zabalena do tenkého těsta a okraje jsou pevně spojeny. Hotové Jiaozi mohou být vařené, dušené, opékané na pánvi (často nazývané „potstickers“) nebo smažené do křupava.

A jak vypadá japonská verze?

Charakteristickým rysem Gyoza je způsob přípravy, který kombinuje opékání na pánvi a dušení. Nejprve se knedlíčky smaží na horké pánvi do zlatova, poté se přidá malé množství vody a pánev se přikryje, aby se knedlíčky rychle uvařily v páře. Tato technika zajišťuje nejlepší kombinaci textur, laicky řečeno: Křupavé spodky a měkké vršky, které ukrývají šťavnatou náplň uvnitř.

Domácí sushi
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Domácí sushi

Sushi buď milujete, nebo nenávidíte. Pro ty, kteří si ho rádi dopřávají v restauracích, máme tip, jak si jej snadno připravit také doma.

Domácí sushi
Japonské mochi koláčky
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Japonské mochi koláčky

Mochi koláčky jsou tradiční japonský dezert připravený z lepkavé rýžové mouky. Tyto malé bochánky, plněné nejrůznějšími sladkými náplněmi, si pro jejich nevšední chuť i konzistenci buď zamilujete, nebo právě naopak. Připravit si je zvládnete i doma, podle našeho receptu to hravě zvládnete.

Japonské mochi koláčky

Gyoza knedlíčky – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 1 hodina

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml horké vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 g mletého vepřového masa
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 malá mrkev
  • 1 malá červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a mletý pepř podle chuti
  • olej na smažení
Gyoza knedlíčky Maggiezhu / Shutterstock.com

Postup

  1. Těsto: Na přípravu těsta smíchejte mouku s trochou soli a v míse ji zalijte vroucí vodou. Důkladně těsto hněťte asi 7–10 minut, dokud nezíská hladkou konzistenci. Pokud máte kuchyňský robot s hákem, doporučujeme ho použít, ušetříte si tím práci a těsto bude vláčnější. Vyválejte těsto na tloušťku 2–3 mm a pomocí vykrajovátka nebo skleničky o průměru 8–9 cm z něj vykrájejte kolečka. Těsto by mělo být tak tenké, že bude téměř průsvitné.
  2. Náplň: Důkladně smíchejte všechny ingredience: Mleté vepřové maso, jemně nakrájenou cibulku, nastrouhaný zázvor, nastrouhanou mrkev, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Na každé kolečko těsta vložte vrchovatou lžičku náplně. Přeložte těsto přes náplň tak, aby vznikl půlkruh, a okraje zpevněte, aby se vytvořily varhánky.
  3. Vaření: Na pánvi rozehřejte malé množství slunečnicového oleje. Jakmile je pánev dostatečně horká, položte na ni knedlíčky spojem nahoru a smažte je dozlatova. Nebojte se je pořádně opéct. Poté přidejte asi 100 ml vody, přiklopte pokličkou a nechte knedlíčky napařovat přibližně 5 minut, dokud nejsou uvařené.

Vyzkoušejte i zeleninové Gyoza!

Pokud hledáte rostlinnou alternativu, vyzkoušejte zeleninové Gyoza, naplnit je můžete pestrobarevnou zeleninou nebo tofu. Existuje mnoho způsobů, jak připravit vegetariánské nebo veganské japonské knedlíčky. Obecným pravidlem je použití surovin s různorodými texturami a nebojte se použít i ingredience, jako jsou houby.

Užitečné tipy

  • Náplň můžete obohatit například o houby shiitake nebo zelí, obojí dodá jídlu zajímavou chuť!
  • Alternativní omáčky, jako je vaše oblíbená chilli omáčka nebo omáčky založené na hořčici či česneku, dodají knedlíčkům pikantnost.
  • Knedlíčky lze připravit dopředu a zamrazit, takže je máte vždy po ruce pro rychlou přípravu.

Zdroj: Kupi