Babiččina hustá krémová polévka z červeného zelí, kterou si vaši hosté zamilují natolik, že si určitě přidají

Mísa s krémovou fialovou polévkou ozdobenou koprem a zakysanou smetanou Evgeny Tomeev / Shutterstock.com

Připravte si doma krémovou polévku z červeného zelí, která okouzlí svou jemnou chutí a vůní. Její nádherná barva navíc oživí váš stůl a strávníky rozhodně zaujme. Tento recept je ideální volbou jak pro všední večeři, tak pro slavnostní oběd a hlavně vás zasytí na dlouhou dobu.

Přečtěte si také

Zasaďte na záhonku vřes! Magická rostlina, která vydrží i tuhé mrazy a předpovíte díky ní, jaká bude zima

Červené zelí je v kuchyni často podceňovaná surovina

Výrazná chuť a sytá fialová barva mohou dodat pokrmům zcela nový rozměr. Červené zelí je plné vitamínů C a K, vlákniny a antioxidantů, což z něj činí ideální ingredienci pro posílení imunity a zlepšení trávení. V kuchyni se červené zelí uplatňuje v celé řadě receptů – od tradičního dušeného zelí podávaného k masovým pokrmům až po kreativní saláty a netradiční polévky.

Krémová polévka z červeného hlávkového zelí

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba vaření: 35 minut

Polévka z červeného zelí vyniká svou unikátní barvou a sametovou texturou. Spojuje v sobě svěží chuť čerstvého zelí s jemnou smetanou. A hlavně je to vizuálně atraktivní pokrm, který okouzlí svou barvou a také skvělý způsob, jak do jídelníčku vnést více vlákniny a vitamínů. Tím, že se k polévce hodí pečivo, se stává plnohodnotným hlavním jídlem, které zasytí na dlouhou dobu.

Ingredience

  • 1 menší červené zelí
  • 3 středně velké brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 0,75 litru zeleninového vývaru
  • 0,25 litru šlehačky na vaření
  • 2 lžíce čerstvého kopru
  • citronová šťáva podle chuti
  • cukr podle chuti
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 4 lžíce zakysané smetany
Fialová mixovaná polévka zdobená semínky a zakysanou smetanou servírovaná v bílém talíři Lecker Studio / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Zelí očistěte od vnějších listů, odstraňte košťál a nakrájejte na tenké nudličky.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
  3. Cibuli a česnek rovněž oloupejte a nasekejte nadrobno.
  4. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, zázvor, kmín a špetku soli. Smažte cibuli, dokud není měkká.
  5. Přidejte česnek, krátce osmahněte a přidejte zelí a brambory. Za stálého míchání zelí poduste přibližně 10 minut.
  6. Zeleninu zalijte vývarem, přikryjte pokličkou a vařte na mírném plameni asi 20 minut.
  7. Rozmixujte změklou zeleninu ponorným mixérem, přilejte smetanu a polévku dochuťte cukrem, citronovou šťávou, čerstvě mletým pepřem a případně dosolte.
  8. Polévku odstavte z ohně, přimíchejte a podávejte.

Polévku servírujte v hlubokém talíři, posypte na efekt koprem a dejte lžíci smetany. Určitě si k ní přikrojte krajíc čerstvého chleba nebo jiného pečiva.

Dobrou chuť!

Zdroje: Kupi, Healthline, Dr. Axe