Připravte si doma krémovou polévku z červeného zelí, která okouzlí svou jemnou chutí a vůní. Její nádherná barva navíc oživí váš stůl a strávníky rozhodně zaujme. Tento recept je ideální volbou jak pro všední večeři, tak pro slavnostní oběd a hlavně vás zasytí na dlouhou dobu.
Červené zelí je v kuchyni často podceňovaná surovina
Výrazná chuť a sytá fialová barva mohou dodat pokrmům zcela nový rozměr. Červené zelí je plné vitamínů C a K, vlákniny a antioxidantů, což z něj činí ideální ingredienci pro posílení imunity a zlepšení trávení. V kuchyni se červené zelí uplatňuje v celé řadě receptů – od tradičního dušeného zelí podávaného k masovým pokrmům až po kreativní saláty a netradiční polévky.
Krémová polévka z červeného hlávkového zelí
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 10 minut
- Doba vaření: 35 minut
Polévka z červeného zelí vyniká svou unikátní barvou a sametovou texturou. Spojuje v sobě svěží chuť čerstvého zelí s jemnou smetanou. A hlavně je to vizuálně atraktivní pokrm, který okouzlí svou barvou a také skvělý způsob, jak do jídelníčku vnést více vlákniny a vitamínů. Tím, že se k polévce hodí pečivo, se stává plnohodnotným hlavním jídlem, které zasytí na dlouhou dobu.
Ingredience
- 1 menší červené zelí
- 3 středně velké brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 stroužky česneku
- 0,75 litru zeleninového vývaru
- 0,25 litru šlehačky na vaření
- 2 lžíce čerstvého kopru
- citronová šťáva podle chuti
- cukr podle chuti
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 4 lžíce zakysané smetany
Lecker Studio / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Zelí očistěte od vnějších listů, odstraňte košťál a nakrájejte na tenké nudličky.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
- Cibuli a česnek rovněž oloupejte a nasekejte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, zázvor, kmín a špetku soli. Smažte cibuli, dokud není měkká.
- Přidejte česnek, krátce osmahněte a přidejte zelí a brambory. Za stálého míchání zelí poduste přibližně 10 minut.
- Zeleninu zalijte vývarem, přikryjte pokličkou a vařte na mírném plameni asi 20 minut.
- Rozmixujte změklou zeleninu ponorným mixérem, přilejte smetanu a polévku dochuťte cukrem, citronovou šťávou, čerstvě mletým pepřem a případně dosolte.
- Polévku odstavte z ohně, přimíchejte a podávejte.
Polévku servírujte v hlubokém talíři, posypte na efekt koprem a dejte lžíci smetany. Určitě si k ní přikrojte krajíc čerstvého chleba nebo jiného pečiva.
Dobrou chuť!
Zdroje: Kupi, Healthline, Dr. Axe