Oblíbené sladidlo xylitol, které se přidává i do zubních past, může podle vědců způsobit infarkt

Srdce udělané z bílých krystalků, dvě malé postavičky u stetoskopu Hyejin Kang / Shutterstock.com

Popularita alternativních sladidel v posledních letech stoupá. Lidé jimi nahrazují obyčejný „nezdravý“ cukr, přitom se začíná čím dál víc ukazovat, že i tato sladidla mohou mít závažné dopady na naše zdraví. Zvláště, pokud je konzumujeme pravidelně a dlouhodobě. K alarmujícím závěrům nedávno došla například studie zkoumající vliv hojně používaného xylitolu na zvýšené riziko infarktu. Proč sladidla, která se přidávají i do zubní pasty nebo žvýkaček, mohou vadit?

Přečtěte si také

Automatické parkovací hodiny do auta: Jak se na tuto (ne)legální vychytávku dívá policie?

Riziko u konzumentů xylitolu existuje

O rizikovosti xylitolu informoval tým vědců z kliniky a výzkumného ústavu v Clevelandu, který na vzorku více než 3 000 pacientů ze Spojených států a Evropy zkoumal vliv užívání sladidla na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění včetně mrtvice nebo infarktu. Měření vědci prováděli na zdravých jedincích, kterým podávali běžně dostupné nápoje slazené xylitolem, a sledovali, jaký dopad budou mít na jejich zdraví.

Studie poté na základě podrobné analýzy vzorků krevní plazmy došla k závěru, že respondenti s vyšší hladinou xylitolu v organismu mohou mít v horizontu tří let zvýšené riziko výskytu kardiovaskulárních chorob.

Jak poté studie podrobněji uvádí, u třetiny zkoumaných pacientů vykazujících vyšší hladinu xylitolu v plazmě byly častěji identifikovány kardiovaskulární problémy. Na základě dalších testů bylo odhaleno, že sladidlo má tendenci ovlivňovat srážlivost krevních destiček a zvyšovat riziko trombózy.

Doktor vysvětluje něco pacientovi Peakstock / Shutterstock.com

Studie mají vést k obezřetnosti

Někteří odborníci nicméně veřejnosti vysvětlili, že publikovaná studie je pouze jakýmsi ukazatelem možných nebezpečí a nelze říci, že u každého jedince bude konzumace xylitolu nutné vést ke zdravotním obtížím. „Poznatky je nicméně dobré brát jako varování a doporučení zvýšit povědomí v této oblasti, stejně jako podnět k provádění dalších výzkumů na toto téma,“ uvedl pro server Medical News Today například kardiolog Dr. Rigved Tadwalkar.

S tímto tvrzením ostatně souhlasí i sám Hazen, který při tiskové konferenci k vydané studii uvedl, že v budoucnu bude potřeba dalších výzkumů, zvláště pokud budou umělá sladidla čím dál častěji doporučována jako vhodné opatření proti narůstajícímu výskytu obezity a cukrovky. „Určitě to neznamená, že musíte ihned vyhodit potraviny nebo zubní pasty s obsahem xylitolu, je ale dobré si uvědomit potenciální souvislost mezi jejich užíváním a kardiovaskulárními problémy, doporučil Hazen.

Proč je xylitol tak oblíbený?

Jedná se o nízkokalorické přírodní sladidlo s nižším glykemickým indexem, než má cukr. To znamená, že nezpůsobuje takové výkyvy hladiny cukru v krvi, navíc se po něm méně kazí zuby. Je proto velmi oblíbené u rodičů menších dětí i při hubnutí a omezování příjmu klasického cukru.

Xylitol neboli březový cukr se přirozeně vyskytuje v některých rostlinách a ovocných plodech, zejména bobulích. Jako sladidlo se obvykle přidává do žvýkaček, cukrovinek, bonbonů, nápojů, ultrazpracovaných potravin nebo dia a lowcarb výrobků, které nesou nálepku „bez cukru“. V podobě bílého prášku se dá běžně koupit i k domácímu užití, lidé ho s oblibou konzumují jako alternativní sladidlo při dochucování jídel, pečení a vaření.

Zdroje: European Heart Journal, Medical News Today, NewsVise, Healthline