Samosběr jablek je tady: Tipy na sady, kde si můžete natrhat jablka za dobrou cenu

Kovová mísa plná červených jablek Natallia Ploskaya / Shutterstock.com

Rádi byste si udělali zásobu jablek na zimní období? Nebo máte chuť na zdravé mlsání v podobě sušených jablečných křížal? Jablka jsou nejen chutná, ale také plná vitamínů a vlákniny. V supermarketu vyjdou jablka draze, pokud však vyrazíte na samosběr, můžete si krásná jablka natrhat sami za výrazně nižší cenu. Máme pro vás tipy na místa, kde již samosběry začaly.

Přečtěte si také

Chia semínka: Ultra zdravá potravina, která vám při špatném užívání dokáže pěkně zavařit

Pod slupkou je nejvíce vitaminů

„Konzumace jablek chrání zažívací ústrojí, neboť mají protizánětlivé, projímavé, diuretické a očistné účinky. Pomáhají jak v případě zácpy, tak při průjmu. Stimulují organismus a pomáhají regulovat hladinu cholesterolu a chránit imunitní systém,“ uvádí kolektiv autorů v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty. Loupete slupku z jablek? Nedělejte to, ochudíte se o velké množství cenné vlákniny, která je důležitá pro správnou činnost střev. Jablečné slupky jsou bohaté na vitaminy C, K a draslík.

Záběr na trhání zralého jablka ze stromu encierro / Shutterstock.com

Nejchutnější odrůdy jablek

Mezi favority patří:

  • Gala – jablko je středně velké a kulovité. Většinou zelenožluté, v době zralosti může mít červené žíhání. Slupka odrůdy Gala je tenká, hladká a suchá. Dužnina má žlutavou barvu nasládlé až sladké chuti.
  • Jonagold – velké, kulovitě kuželovité jablko. Barva této odrůdy je zelenožlutá, krycí červená překrývá 2/3 plodu. Slupka je tenká, hladká a otlačuje se. Dužnina krémová a křehká. Má navinulou chuť a je velmi dobré.
  • Golden delicious – středně velké a vysoce kulovité jablko s méně znatelným žebrováním. Barva je světle zelená až žlutá. Golden delicious má tenkou, hladkou a suchou slupku, která se snadno otlačí. Dužnina je nažloutlá s křehkou konzistencí. Je jemně nasládlá a aromatická.
  • Šampion – středně velké, kulovitě kuželovité jablko. Barva slupky je žlutozelená až běložlutá, může mít červené žíhání. Dužnina bílé až krémové barvy. Chuť je sladce navinulá a šťavnatá.
  • Rubín – velké, kulovité jablko. Barva je zelenožlutá, později zežloutne a v době zralosti může mít karmínově červené žíhání. Slupka tenká, hladká a někdy se mohou objevit malé rezavé lenticely (tečky na slupce). Dužnina má krémovou barvu a křehkou konzistenci. Chuť jablek odrůdy Rubín je nasládlá, voňavá a velmi šťavnatá.

Kam vyrazit na samosběr jablek

Samosběr je cenově výhodný způsob, jak získat čerstvá a kvalitní jablka. Sice pro to musíte něco udělat, tzv. přiložit ruku k dílu, ale pokud s sebou vezmete i děti, může být trhání ovoce zábava pro celou rodinu. V supermarketu koupíte jablka odrůdy Golden Delicious za 41 Kč za kilogram, což je podstatně dražší než v sadech.

  • Sady Životice u Havířova nabízejí k samosběru odrůdy jablek Gala, Golden, Jonaprince a Šampion. Cena za kilo jablek je 29 Kč. Platit můžete v hotovosti nebo kartou.
  • Ovocnářství Janstva ve Velkých Bílovicích pořádá samosběr jablek i hrušek. Odrůdy jablek jsou Gala, Bohemia, Golden, Red Delicious a dle zralosti další odrůdy. Cena je 22 Kč/kg.
  • Se samosběrem jablek se začalo také v sadech Bílé Podolí na Kutnohorsku. Cena je příznivá, 8–15 Kč/kg. Výhodou je přinesení vlastního česáčku nebo stupínku a přepravky na nasbírané ovoce. Kromě jablek si můžete v Bílém Podolí zakoupit také jablečný mošt v 5l balení za cenu 150 Kč nebo sušená jablka, 100g vás vyjde na 30 Kč.
  • Sad pod Milešovkou hospodaří na 2 ha půdy a jsou zde zasazeny jabloně s různou druhovou skladbou, cena je 25 Kč/kg jablek. Kromě víkendového samosběru jablek v sadě můžete i kempovat a podnikat výlety do okolí.
Plech se sušenými kolečky jablek a čerstvá jablka vedle něj DenisMArt / Shutterstock.com

Jak uskladnit jablka na zimu?

Po samosběru si možná budete klást otázku, co budete se všemi těmi jablky dělat? Pokud chcete jablka uchovat přes zimu, musí se uskladnit v jedné vrstvě, nejlépe v dřevěné bedničce ve sklepě či chladné místnosti o teplotě 0–4 °C. Další možností je usušení jablek. Stačí je nakrájet na co nejmenší plátky a nechat je sušit v sušičce na ovoce nebo v troubě na nízkou teplotu.

Jablka můžete také zamrazit. Důkladně je omyjte, nakrájejte na menší kousky a dejte do sáčku a do mrazáku. Až budete chtít péct v zimě jablečný štrůdl, uvidíte, jak se vám jablka z mrazáku budou hodit. Tradiční způsob, jak konzervovaly jablka už naše babičky je kompot. Je to jednoduché, jablka omyjte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci smíchejte jablka s cukrem a vodou a přiveďte směs k varu. Jablka musí za občasného míchání na mírném ohni změknout. Kompot nalejte do zavařovacích sklenic, uzavřete a nechte sterilizovat při teplotě 75–85 °C. Jablečný kompot skladujte na suchém a tmavém místě.

Zdroje: Kupi, stránky jednotlivých sadů, Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty, Healthline, Health