Ve světě kvůli vedru začali prodávat DIY drinky! Chtěli bychom je i v Česku?

Mladá žena ukazuje na nápoj ve své ruce Krakenimages.com / Shutterstock.com

V Číně se rozhodli nesnesitelná vedra vyřešit po svém. Tamní prodejci v obchodech pro své zákazníky připravili sekci DIY drinků. To znamená, že si ledový nápoj mohou připravit sami přesně podle svých chuťových preferencí. Ocenili bychom podobný nápad i v Česku?

Přečtěte si také

Připomíná citron, ale je mnohem lepší! Supercitrus jménem yuzu vás ohromí blahodárnými účinky

DIY ledové poháry zaženou chuť i žízeň

Říká se jim ledové poháry a jsou velkou výzvou pro čínské kavárny, které se už teď potýkají s obrovskou konkurencí. Ledové drinky nesou zkratku DIY, což znamená Do It Yourself (vyrob si sám).

Základ těchto nápojů tvoří téměř vždy led. Lidé mají možnost si nejen připravit nápoj zcela podle sebe, ale také nechat projevit svou kreativní stránku. A sociální sítě ukazují, že se lidé unikátních kombinací džusu, kávy nebo čaje opravdu nebojí.

Žena drtí bylinky ve sklenici, vedle jsou sklenice s míchanými nápoji wertinio / Shutterstock.com

Zákazníci si mohou namíchat skutečně cokoliv. Někdo dává přednost například jasmínovému čaji se šťávou z liči, ti odvážnější si namíchají černou kávu s pomerančovým džusem. „Obliba ledových pohárů odpovídá charakteristice mladé generace, která ráda zkouší nové věci,“ uvedl pro portál Reuters nezávislý analytik pro potraviny a nápoje Zhu Danpeng.

Zákazník si může vyrobit nejen pití, ale i jídlo

Trochu odlišný koncept se objevil už i v běžných obchodech, a to i v Česku. Například Kaufland přišel s nápadem vytvořit krabičku plnou věcí, kterou člověk potřebuje k přípravě šťavnatých burgerů. Obsahuje bulky, maso, plátky sýra, slaninu, omáčku a nakládanou zeleninu. Zákazník tak nemusí chodit po obchodě a shánět jednotlivé suroviny, ale koupí si vše najednou.

Podobný trend je už i v Praze

V mnoha pražských večerkách se už objevil podobný trend s alkoholickými drinky, který má nalákat zejména mladší generaci zákazníků k vyzkoušení něčeho nového. Prodejci nabízí led a kelímky, v nichž se nachází několik zvlášť zabalených surovin, které si zákazník sám namíchá. Skládají se ze zajímavých ingrediencí, takže je skutečně lákavé je vyzkoušet. Jen cenovka je většinou poměrně vysoká, za podobné drinky zaplatíte i 200 korun.

DIY koncept sklízí úspěch

Možnost připravit si nápoj podle sebe je pro zákazníky zajímavá, a tak čím dál častěji tuto možnost využívají. Stoupající trend dokazuje i to, že v loňském roce nebyla ani zdaleka tak vysoká poptávka jako nyní. V zahraničí tento koncept doprovází také výhodnější cena těchto nápojů, což je u nás v Česku zatím spíše naopak.

Zdroj: Reuters, Kupi