Pečené švestky s modrým sýrem a tymiánem: Kulinářský hit podzimních dní

Talíř s pečenými švestkami s modrým sýrem a bylinkovým zdobením Sunvic / Shutterstock.com

Konec léta přináší bohatství chutí a vůní, které lákají k experimentování v kuchyni. Jedním z překvapivých a přitom velmi jednoduchých receptů jsou pečené švestky s modrým sýrem a tymiánem. Tato pochoutka je ideální jako předkrm nebo lehký dezert, který potěší vaše smysly kombinací sladkých, slaných a aromatických tónů.

Přečtěte si také

Připomíná citron, ale je mnohem lepší! Supercitrus jménem yuzu vás ohromí blahodárnými účinky

Podzimní inspirace v kuchyni

Každý šéfkuchař ví, že podzim je obdobím, kdy příroda nabízí své nejlahodnější plody. Švestky jsou toho jasným příkladem – jsou šťavnaté, sladké a snadno dostupné.

Laskomina v podobě modrého sýra

Modrý sýr, známý svou výraznou chutí a krémovou texturou, je ideálním doplňkem ke sladkým plodům, jako jsou právě třeba švestky. Jeho slanost a pikantnost vyniknou v kombinaci s pečenými švestkami, a tím vytvoří vyvážený gurmánský zážitek. Tymián, s jeho jemnými aromatickými tóny, dodává pokrmu další rozměr a dokonale doplňuje celkovou chuť.

Snadná příprava pro každého

Příprava tohoto pokrmu je neuvěřitelně jednoduchá, což z něj činí ideální volbu pro rychlé podzimní občerstvení.

  • Počet porcí: 12 kousků
  • Doba přípravy: do 15 minut

Ingredience

  • 6 velkých švestek (mohou být plumy)
  • 200 g modrého sýru (Gorgonzola, Niva apod.)
  • ořechy na posypání
  • med na polití švestek
  • tymián na posypání

Postup

  1. Švestky rozkrojte napůl a zbavte pecek. Poté na každou polovičku štědře nadrobte aromatický modrý sýr a ozdobte několika lístky čerstvého tymiánu, který dodá pokrmu nádech Provence.
  2. Takto připravené ovoce rozložte na plech a vložte do trouby předehřáté na střední teplotu. Pečte, dokud sýr nezačne zlatavě bublinkovatět a švestky příjemně nezměknou.
  3. Těsně před dokončením posypte švestky hrstí nadrobno nasekaných ořechů a zalijte je medem. Nechte ještě chvilku v troubě, aby se chutě dokonale propojily. Výsledkem bude lahodná kombinace sladkého a slaného, která potěší každého gurmána.
Talířek s pečenými švestkami a hromádkami sýra, okolo švestky a sušený tymián Chatham172 / Shutterstock.com

Servírování na různé způsoby

Pečené švestky lze podávat samostatně, ale skvěle se hodí i jako součást většího předkrmu. Můžete je například servírovat na křupavé bagetě nebo je přidat k talíři s výběrem dalších sýrů. Vynikající jsou také jako příloha k pečenému masu, kde svou sladkostí a texturou doplní chuť hlavního jídla.

Zdroj: Kupi