Učebnice z druhé ruky jsou až o 95 % levnější, uvádí antikvariát. Kde všude se dají levněji koupit?

Růžové prasátko na peníze stojící na třech knihách TierneyMJ / Shutterstock.com

Nákup učebnic může v případě malých školáků i vysokoškolských studentů znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. Zvláště, když se ve většině případů jedná pouze o roční investici. Mnohé školy nabízí vlastní burzy učebnic, stejně tak dnes většinu potřebného seženete z druhé ruky online. Podívali jsme se, kde se dají letos použité učebnice nakoupit za levnější ceny.

Přečtěte si také

Co byste měli mít doma v zásobě pro případ nečekané situace? Nepodlehněte panice ani reklamním trikům

Reknihy letos podporují samoživitelky

Již šestým rokem odstartovala na jednom z našich největších online antikvariátů kampaň Back to School, v rámci níž mohou studenti i rodiče nakoupit učebnice z druhé ruky v dobrém stavu za příznivé ceny a ulevit tak peněžence i životnímu prostředí.

„Učebnice z druhé ruky každoročně šetří peněženky tisíců studentů a jsou správnou volbou také z pohledu udržitelnosti,“ uvedl Martin Němeček, CEO Reknih, s tím, že ušetřit lze v průměru až 60 % oproti cenám nových knih, u některých knih jde ale úspora až k 95 %. Největší zájem je pak podle Němečka jednoznačně o učebnice matematiky pro střední školy, dále rovněž o učebnice českého jazyka, společenských věd či dějepisu.

Letos navíc přišla firma s novinkou. Spojila se s organizací Fandi mámám a 1 % z celého zářijového obratu věnuje formou poukázek na nákup učebnic a dětských knih maminkám samoživitelkám.

„Nákupem na Reknihách v září tak ušetříte nejen svou peněženku, ale také přispějete na dobrou věc. Věříme, že díky této iniciativě pomůžeme potřebným a alespoň trochu odlehčíme finanční zátěži, se kterou je start školního roku spojený,“ doplnil Němeček.

Školačka v červeném svetru drží na hlavě tři knihy Bondar Illia / Shutterstock.com

Kde online koupit učebnice a skripta z druhé ruky?

Poohlédnout se můžete i v různých online bazarech, lokálních antikvariátech (ať už kamenných, či internetových), místních bazarových a swapovacích skupinách na Facebooku a jiných sociálních sítích nebo v diskuzních fórech apod.

A kromě webu Reknihy.cz samozřejmě i na dalších stránkách, které prodej použitých učebnic podporují nebo se na něj přímo specializují. Mrkněte například na:

  • Alza Bazar (učebnice najdete v kategorii Učebnice bazar)
  • Vinted (učebnice najdete v kategorii Studijní materiály a učebnice)
  • Burza učebnic (burzaucebnic.cz)
  • Moje učebnice (mojeucebnice.cz)
  • Knihobot antikvariát (knihobot.cz)
  • Bazar učebnic Knihy&Škola (bazar.knihyskola.cz)

Staré učebnice zase prodejte

Nezapomeňte rovněž, že kromě výhodného nákupu můžete již nepoužívané učebnice prodávat. Na bazarech a sociálních sítích si knihy vystavíte a prodáte sami, v antikvariátech nebo webech zaměřujících se na přeprodej použitých knih je zase můžete nechat vykoupit za předem stanovenou cenu a o nic dalšího se již nestarat. Obvykle učebnice přinesete osobně nebo využijete některou z možností zaslání, které daná platforma nabízí.

V každém případě se jedná o skvělý způsob, jak nepoužité materiály vrátit do oběhu a získat peníze navíc.

Zdroje: Reknihy, Alza, Vinted, Kupi