Levný aku čistič oken z Lidlu, díky kterému se budou okna i sprchové kouty blýskat. Vyrovná se dražší verzi?

Žena čistí okna, v ruce drží čistič Kamil Macniak / Shutterstock.com

Povinnostem, jako je mytí oken, se párkrát do roka nevyhneme, přesto to dokáže být otravné a zdlouhavé. Pomocí aku čističe na okna si tuto povinnost možná i oblíbíte! Ušetříte spoustu námahy i času, a navíc s ním lze čistit třeba i sprchové kouty a zrcadla.

Přečtěte si také

Globus otevřel nový Fresh. Koupíte zde i čerstvé maso, hotovky z restaurace či sekanou v housce

Mýt okna hadrem už dávno není nutné. Dnes už totiž existuje spousta vychytávek, díky nimž okna umyjete během pár tahů. Jedním z nich je aku čistič, který teď pořídíte v Lidlu za pár stovek. Vyrovná se legendárnímu čističi na okna značky Kärcher?

Jak funguje aku čistič na okna?

Šikovný aku čistič na okna se skládá z několika součástek. Obsahuje rozprašovač se stíracím nástavcem, elektrický vysavač s gumovou stěrkou a nádržkou na špinavou vodu. Vše dohromady tvoří kombinaci, která dokáže bez potíží vyčistit veškeré skleněné povrchy.

Postup je velmi snadný. Pomocí rozprašovače nastříkáte na okna dostatečné množství čisticího prostředku, stíracím nástavcem okna pořádně umyjete a poté přijde na řadu elektrický vysavač, pomocí kterého špinavou vodu z oken směrem shora dolů vysajete. Výsledkem těchto snadných kroků jsou čistá okna bez šmouh, která se už nemusí nijak zvlášť leštit. Kromě oken s ním umyjete zrcadla, sprchový kout a třeba i koupelnové kachličky. Zkrátka všechny skleněné, popřípadě i plastové povrchy.

Ruka v gumové rukavici drží aku čistič a vysává vodu z okona Andriiii / Shutterstock.com

Spousta výhod, téměř žádné nevýhody

Ačkoliv se mnohým může aku čistič na okna zdát jako zbytečná investice, opak je pravdou. Přístroj dokáže ušetřit spoustu času i úsilí vynaloženého při mytí a následném leštění oken, navíc se s ním lehce manipuluje. Obsahuje totiž výkonný dobíjecí akumulátor, jenž po nabití funguje i několik desítek minut. Roztok si můžete namíchat i vlastní, nejčastěji se však používá speciální, který se ředí vodou.

A jaké má aku čistič nevýhody? Možná jen pořizovací cena, která u legendárního čističe Kärcher dosahuje více než dvou a půl tisíc korun. Lidl však nabízí mnohem levnější alternativu, která stojí za zkoušku.

Stačí levný, nebo raději investovat do dražšího?

Oblíbený aku čistič s vysavačem značky Kärcher zná snad každý. Jeho cena se ale pohybuje okolo 2 000 Kč. My jsme našli nejlevnější a velmi podobný třeba od značky Silvercrest, který lze koupit v Lidlu. Ten se prodává za bezkonkurenční cenu i přesto, že obsahuje všechno potřebné příslušenství. Jak to s ním v porovnání se známým čističem vypadá?

  • Aku čistič značky Silvercrest zvládne na jedno nabití fungovat až 40 minut, kdežto ten od značky Kärcher vydrží až 100 minut.
  • U obou přístrojů je sací hubice dlouhá 28 centimetrů, což je dostatečná šířka pro pohodlné odsávání špinavé vody z povrchů.
  • Objem nádržky je u obou značek 150 ml, stejná je také hmotnost, která činí přibližně 800 gramů – díky tomu vás při práci nebude bolet ruka.
  • Podobná je i doba nabíjení, která činí přibližně 3 hodiny.
  • Čistič Silvercrest obsahuje v balení ještě jeden potah na čištění oken navíc.
Žena aku čističem umývá okna, pohled zvenku Kamil Macniak / Shutterstock.com

Který se tedy vyplatí si pořídit? Levnější variantu z Lidlu bychom určitě doporučili těm, kteří nemají mnoho oken a postačí jim doba provozu na jedno nabití 40 minut.

Pokud ale máte například velký dům se spoustou oken, pravděpodobně pro vás bude lepší Kärcher – nebudete muset během čištění čekat na nabití. Pro menší prostory nebo skleněné povrchy a dlažby je ale naprosto dostatečný čistič značky Silvercrest. Největší rozdíl totiž spočívá hlavně v délce výdrže, která se liší o 60 minut, a to už je významný rozdíl.

Oblíbené aku čističe na okna

Aku čističe jsme seřadili v pořadí podle oblíbenosti a recenzí uživatelů:

  • Kärcher okenní vysavač WV 2 (prodává Kärcher za 2 090 Kč)
  • SENCOR SCW 3001YL vysavač na okna (prodává Alza za 899 Kč)
  • Silvercrest aku čistič oken (prodává Lidl za 649 Kč)
  • Leifheit vysavač na okna (prodává Leifheit za 1 249 Kč)
  • Čistič oken Eta Finestro (prodává Eta za 999 Kč)
  • Vileda vysavač na okna Windomatic (prodává Obi za 1 399 Kč)

Zdroj: Lidl, Karcher, Kupi