Jak odehnat vosy od stolu? Vyhněte se sladkým parfémům a vyzkoušejte trik s papírovou taškou

Detailní záběr na několik vos Moritz Klingenstein / Shutterstock.com

Procházku se zmrzlinou v ruce, oběd na zahrádce a nebo piknik na čerstvém vzduchu mohou pěkně znepříjemnit všudypřítomné vosy, které ne a ne odletět pryč. Jak je účinně odehnat, abyste si své jídlo a pití mohli dopřát v klidu?

Přečtěte si také

Neapolský šéfkuchař se toho nebojí! Nově nabízí pizzu s vodním melounem

Vosy jsou nepřítelem každého letního posezení. Ať už jste kdekoliv, tento bzučící hmyz dokáže být neúnavný a kroužit kolem vašeho stolu i desítky minut. Jak vosy odehnat, když nejste doma a nemáte u sebe všechny vychytávky, které je odradí?

Zůstaňte v klidu a nemávejte rukama

Zběsilé mávání rukama, ubrousky a nebo jinými předměty nefunguje. Vosu akorát naštvete a budete riskovat to, že se vrátí agresivní a bodne vás. Pokud budete v klidu, vosa vás nebude považovat za hrozbu. Zůstat v klidu ale občas může být těžké, zejména pokud se vos bojíte. Je to však naprostý základ toho, abyste zůstali v bezpečí před ostrým žihadlem.

Snažte se chytit první vosu, kterou uvidíte

Vosy si mezi sebou rády předávají informace o tom, kde se nachází něco dobrého k snědku. Pokud tedy nějakou vosu uvidíte, snažte se ji uvěznit pod kelímkem nebo sklenicí tak, aby nemohla uletět. Vosu izolujte, ale nezabíjejte. Jakmile budete místo opouštět, pusťte ji zpět na svobodu.

Zakryjte si jídlo a pití

Pokud je to možné, vosy zbytečně neprovokujte svým jídlem a pitím. Právě to bývá hlavním důvodem, proč se k vám vůbec vydaly. Když zrovna nejíte, jídlo zakryjte tak, aby vosy nelákalo. Uvidíte, že během chvilky odletí hledat něco zajímavějšího mimo váš stůl. Pokud vosu zaujala například vaše plechovka od pití, dejte ji opodál od místa, kde se nacházíte. Vosy by se měly přemístit k nastražené návnadě.

Trik na vosy s papírovou taškou

Vyzkoušet můžete odlákat vosy pomocí papírové tašky. Stačí tašku zmačkat do tvaru vosího hnízda a zavěsit někde opodál, kam chcete vosy „přesměrovat“.

Vyhněte se výrazným vůním

Vosy mají velmi dobrý čich a když ucítí silně parfemovanou vůni, jistě je bude zajímat. Pravděpodobně nejhorší vůni, kterou si na sebe můžete nastříkat, je ovocná. V takovém případě budete vosy přitahovat a marně se snažit je odehnat.

Vosy nemají rády kouř

Jestli vosy něco nenávidí, pak je to kouř. Nabízí se tedy možnost posadit se do zakouřenější části restaurace (zahrádky), pokud jste kuřáci, můžete si klidně cigaretu zapálit. Doporučuje se také vytvořit dýmovnici, čehož docílíte například zapálením namleté kávy v nehořlavé misce – tento tip se ale hodí spíše pro domácí použití.

Vosa na okraji sklenice s pivem Martin Hibberd / Shutterstock.com

Vůně česneku a okurky vosy odpuzuje

Pokud si na stůl položíte nadrcený česnek a nebo kyselou okurku, vosa vám za to rozhodně nepoděkuje. Z česneku můžete vytvořit i postřik smíchaný s vodou, který kolem sebe v případě potřeby nastříkáte.

Jaké jídlo vosy láká?

Pokud si myslíte, že vosy létají jen kolem stolu se zmrzlinou, pak byste se spletli. Zejména na začátku léta potřebují nakrmit svá mláďata, takže hledají bílkoviny – to znamená klidně kus masa nebo sýra. Později v létě je zajímá spíš zmíněný cukr, aby nakrmily sebe, takže se s chutí vrhnou hlavně na ovoce, zmrzliny i sladké nápoje.

Co dělat, když vás vosa bodne?

Občas se to zkrátka nepovede a rozčilená vosa vás bodne. Co v takovém případě dělat? Pokud vám v těle zůstalo žihadlo, vyndejte jej – měli byste to bez potíží zvládnout nehtem. Ideální je na postižené místo ihned umístit ledový obklad, který účinně působí proti otoku. Kromě toho je důležitá také dostatečná dezinfekce místa. Pokud máte poblíž lékárnu, utíkejte si koupit zklidňující gel nebo mast po bodnutí.

Zdroje: Good Housekeeping, Plunketts, Buzzboss