Vychytávka z IKEA za 249 Kč, která vás může zachránit před zloději nebo únikem tepla

Bílá krabička se senzorem nalepená u rámu okna IKEA

Pocit bezpečí je doma pro každého pravděpodobně tou největší prioritou. Řešením je mít domov zabezpečen tak, abyste mohli být zkrátka v klidu. IKEA už před nějakou dobou představila pomocníky, kteří vám toho pomohou docílit. Ti mají i další užitečné využití v domácnosti, a můžou se tak hodit úplně každému.

Přečtěte si také

Finanční gramotnost dětí: Jak své ratolesti naučit zacházet s penězi a v jakém věku začít?

Když se spojí obyčejné senzory pohybu s chytrou domácností, vznikne perfektní kombinace, která zabezpečí váš domov v době, kdy nejste doma a potřebujete mít jistotu, že je všechno v pořádku.

Senzor pro okna a dveře

Bílá úzká krabička, která v sobě skrývá jednu baterii, dokáže mnohem víc, než se na první pohled zdá. Když ji připevníte na dveře či okna, promění se v senzor, kterému neunikne sebemenší pohyb, navíc vás upozorní, pokud jste nechali otevřené dveře nebo okna – to se hodí třeba v zimě, když topíte a nechcete přicházet o drahocenné teplo. IKEA nabízí takový senzor pouze za 249 Kč, najdete jej pod názvem Parasoll. Senzor připevníte šroubem nebo třeba oboustrannou lepicí páskou a levný alarm je na světě.

Žena sedí na gauči s nohama nahoře a rukama za hlavou. fizkes / Shutterstock.com

Pohybový senzor

Nezvané hosty můžete pořádně vystrašit pohybovým senzorem, který můžete s klidem umístit dovnitř a nebo klidně i na zahradu. Na senzoru totiž můžete nastavit třeba červenou barvu, která se rozsvítí tehdy, když k vám zavítá nějaký nezvaný host.

Senzor má ale i další využití. Tak například jej můžete umístit na místo, kudy chodíte velmi často (třeba na chodbu). Senzor vždy rozpozná váš pohyb a rozsvítí se sám, tudíž nebudete muset rozsvěcovat manuálně. Po chvilce neaktivity pak světlo zhasne, časové rozpětí lze většinou nastavit. Pohybový senzor Vallhorn pořídíte v IKEA za 199 Kč.

Další zajímavé senzory

  • TP Link Tapo T110 Smart okenní/dveřní senzor (prodává Alza za 389 Kč)
  • Senzor pohybu iQtech Smart Life MS03 (prodává CZC za 201 Kč)
  • Senzor na okna/dveře iGet Home XP4B (prodává Datart za 199 Kč)
  • Livarno Home noční svítidlo LED (prodává Lidl za 149,90 Kč)
  • Evolveo Sonix Pro bezdrátový detektor otevření s alarmem (prodává Mall za 327 Kč)
  • Chytrý okenní a dveřní senzor Dallimi (prodává Lumories od 349 Kč)
Bílý plastový senzor Tapo Alza.cz

Pro chytrou domácnost nesmí chybět rozbočovač

Abyste mohli čerpat veškeré výhody chytré domácnosti, což znamená třeba přijímat upozornění ve svém chytrém mobilním telefonu, pak musíte být vybaveni také rozbočovačem, který vám to umožní. Funguje jako základna, která veškeré senzory propojí a posbírané informace odešle do vašeho zařízení. Rozbočovač Dirigera pořídíte na IKEA za 1 490 Kč. Podobný rozbočovač je nutné mít téměř u všech podobných chytrých zařízení.

Zdroje: IKEA, Kupi