Parabeny, diskutované konzervanty v kosmetických produktech, vyvolávají obavy, ale většina lidí neví proč vlastně

Žena si s pomocí lupy prohlíží etiketu kosmetického přípravku. Alona Siniehina / Shutterstock.com

Parabeny, kontroverzní konzervanty v kosmetice, vyvolávají obavy z možných zdravotních rizik. Přestože legislativa jejich použití reguluje, stále je najdeme v mnoha výrobcích. Jak je rozpoznat a čemu se vyhnout?

Přečtěte si také

Čokoládový dort s jemnou ovocnou náplní, který zmizí ze stolu během pár minut

Co jsou parabeny?

Parabeny jsou chemické konzervanty používané pro ochranu kosmetiky před bakteriemi. Vynikají svou účinností, zejména v produktech s vysokým procentem vody, jako jsou šampony a sprchové gely, a také v krémech, deodorantech, lécích a potravinách. Přestože je jejich efektivita nepopiratelná, jejich bezpečnost je v poslední době intenzivně zkoumána.

Potenciální zdravotní rizika

Parabeny mohou být vstřebávány skrze kůži nebo konzumací a jsou považovány za endokrinní disruptory, což naznačuje možný vliv na hormonální rovnováhu těla. To znamená, že se mohou v těle chovat jako hormony, a tím negativně ovlivňovat hormonální tělesné procesy, jako je plodnost, těhotenství nebo třeba puberta. Existují také obavy, že vystavení parabenům může přispívat k rozvoji rakoviny prsu.

Mezi nejznámější patří ethylparaben, methylparaben, propylparaben a butylparaben. Zvláště větší molekuly, jako jsou propylparaben a butylparaben, jsou spojovány s vyššími zdravotními riziky. Dánsko dokonce zakázalo jejich použití v kosmetice pro děti do tří let.

Žena nakupuje kosmetiku v obchodě. Matej Kastelic / Shutterstock.com

Identifikace na etiketách

Parabeny můžete poznat díky jejich typickým názvům končícím na paraben. Například methylparaben, ethylparaben nebo butylparaben. Tyto látky najdete obvykle na konci seznamu složek, jelikož i v malých dávkách účinně konzervují výrobek. Evropská unie stanovila maximální povolené koncentrace, aby chránila spotřebitele před potenciálními škodlivými účinky.

Právní regulace

V Evropě je používání parabenů v kosmetice přísně kontrolováno.

  • Methylparaben a ethylparaben smí být použity do koncentrace 0,4 %, zatímco propylparaben a butylparaben do 0,14 %.
  • Kombinace parabenů může celkově dosahovat maximálně 0,8 %.
  • Některé parabeny, jako isopropylparaben nebo benzylparaben, jsou zcela zakázány.

Alternativy k parabenům

S rostoucími obavami se mnoho značek obrací k přírodním alternativám. Ty zahrnují bylinné extrakty a esenciální oleje s antimikrobiálními vlastnostmi. Spotřebitelé často vyhledávají produkty s označením „bez parabenů“ pro větší jistotu.

Dopady na životní prostředí

Parabeny mohou negativně ovlivnit ekosystémy a přispívat ke znečištění vod. Stejně tak složky jako silikony a vazelíny, které pochází z neobnovitelných zdrojů a jsou v přírodě špatně rozložitelné.

Zdroje: dTest, EUR-Lex, WebMD, NCBI