Barvy vaječného žloutku: Může být tmavší odstín znamením lepší kvality?

Rozbité vajíčko s vytékajícím žloutkem SoftSheep / Shutterstock.com

Barva žloutku může na první pohled klamat, pokud jde o kvalitu vajec. Mnozí věří, že sytě oranžové žloutky znamenají poctivou domácí kvalitu, ale pravda může být složitější. Pojďme se podívat, co skutečně ovlivňuje barvu žloutku a zda jsou barevnější vejce opravdu lepší.

Přečtěte si také

Podzimní výsadba ovocných stromů a keřů: Kdy a jak na to?

Barva žloutku: Mýty a realita

Tradičně se předpokládá, že sytě oranžové žloutky jsou znakem domácích vajec vysoké kvality. Ve skutečnosti je však barva žloutku ovlivněna především druhem krmiva, které slepice konzumují. „Odstín žloutku se odvíjí od složení krmiva. Domácí vejce jej vždy mívala sytě zbarvený díky výživě a přítomnosti pastvy. Lákavě oranžové žloutky však dneska mají i vejce zakoupená v obchodech. A to díky krmné směsi obsahující kukuřici,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie, a dodává, že domácí vejce měla tradičně sytější barvu díky pestrému přírodnímu jídelníčku.

Barevná stupnice a regionální preference

Barva žloutku se může měnit od světle žluté po sytě oranžovou. Ačkoliv by se dalo předpokládat, že intenzita barvy ovlivňuje kvalitu, nejde o jednoznačné měřítko. Spotřebitelé v různých zemích upřednostňují různé odstíny, což vedlo výrobce k tomu, že do krmiva přidávají různá barviva. Méně syté žloutky jsou oblíbené v severních zemích, zatímco jižní regiony často preferují tmavší odstíny.

Rozklepnutá vejce v míse s různými barvami žloutků Onanong Thongnoum / Shutterstock.com

Přirozená versus syntetická barviva

Řada velkochovů využívá syntetická barviva, jako je kantaxanthin, ke zvýšení barevnosti žloutků. Tito výrobci reagují na preference zákazníků, kteří často věří, že tmavší žloutky jsou výživnější. Tyto přísady sice nejsou zakázány, ale mohou zkreslovat dojem o skutečné kvalitě vajec.

Bílek nad žloutek

Odborníci upozorňují, že kvalita bílku je důležitější než barva žloutku. Bílek tvoří většinu hmotnosti vajec a jeho kvalita ovlivňuje i nutriční hodnotu. Obecně tedy platí, že čím je bílek hustší a celistvější, tím lepší je jeho kvalita.

Domácí vejce a zdravotní rizika

Domácí vejce jsou často považována za lepší alternativu, avšak jejich nutriční hodnota a bezpečnost závisejí na podmínkách chovu. I když mohou mít lepší chuť, riziko mikrobiální kontaminace může být vyšší než u kontrolovaných komerčních chovů. Kontrola zdravotního stavu nosnic a podmínky jejich ustájení jsou klíčové pro zajištění bezpečnosti domácích vajec.

Barva žloutku je mnohdy spíše vizuální preferencí než ukazatelem kvality. Při výběru vajec by se měl spotřebitel zaměřit spíše na čerstvost a kvalitu bílku než na pouhý odstín žloutku. Bez ohledu na barvu žloutku, největší důraz bychom měli klást na to, z jakých podmínek vejce pochází a jaké má složení bílku.

Zdroje: Kupi, dTest, Akademie kvality, ScienceDirect