Jak efektivně odstranit zápach a skvrny z čalouněných židlí a sedaček

Ruka s hadříkem otírá zelený gauč Svetlyachock / Shutterstock.com

Sedíme na nich denně, na rozdíl od potahů nebo ložního prádla je ale nemůžeme snadno hodit do pračky a vyprat. Čalouněným židlím a sedačkám je dobré několikrát do roka dopřát očistu a osvěžení, zvláště nyní v létě, kdy se do nich více potíme. Jak je efektivně a snadno vyčistit a odstranit z nich mapy i zápach?

Přečtěte si také

Pěstujte doma nenáročný rýmovník! Čaj i sirup zatočí s kdejakou podzimní nemocí

Pravidelná údržba

Alespoň dvakrát do měsíce je vhodné čalounění přejet vysavačem. Ideální jsou v tomto různé nástavce s jemným kartáčem nebo s užšími hubicemi, se kterými se snadno dostanete i do záhybů.

Následně můžete aplikovat některý ze sprejových osvěžovačů na čalounění, který z tkanin pohltí pachy a nábytek příjemně provoní.

Žena vysává ručním vysavačem čalounění pohovky. fizkes / Shutterstock.com

Mokré čištění vás zbaví skvrn

V případě akutních skvrn i zašlých nečistot je potřeba zvolit některou z metod hloubkového čištění. Tou první je tzv. mokré. Čisticí spreje na čalounění a koberce koupíte v obchodech, případně si je můžete vyrobit doma z dostupných surovin.

  • Na skvrny od potu a odstranění zápachu je ideální roztok vody a bílého octa (1 : 1).
  • Na mastné skvrny zase vyzkoušejte saponát rozmíchaný v míse vlažné vody, žlučové mýdlo nebo přímou aplikaci octa.

Jak při čištění postupovat? Hadřík z mikrovlákna, houbičku nebo jemný kartáček navlhčete v připraveném čisticím prostředku, ten případně nastříkejte rovnoměrně přímo na čalounění, a poté jemnými tahy vyčistěte celý povrch. Nepoužívejte příliš mnoho vody nebo tekutiny. Přebytečnou vlhkost vysušte pomocí savého hadříku nebo kuchyňských utěrek.

Při odstraňování skvrn postupujte od jejich okrajů do středu, aby se nečistoty ještě více nerozpily. Pro dosažení nejlepších výsledků je rovněž dobré použít destilovanou nebo balenou kojeneckou vodu, která neobsahuje zbytky minerálů – ty totiž mohou v kontaktu se vzduchem barvit.

Ruka v rukavici stříká suchou pěnu na čalouněné křeslo. Aleksey Kurguzov / Shutterstock.com

Čistit jde i nasucho

Suché čištění představuje druhý, rychlejší a snadnější způsob hloubkového čištění. Skvělou vychytávkou jsou v tomto ohledu tzv. suché pěny na čalounění. Stačí je pomocí hadříku nebo houbičky vetřít do sedáků a nechat působit. Pěna uvnitř začne pracovat a na povrchu vyschne. Zbytky pak jednoduše vysajete vysavačem a usazené nečistoty i zápachy budou pryč.

Výborným pomocníkem je v tomto ohledu i obyčejná jedlá soda, která má deodorační účinky, navíc pomůže absorbovat z čalounění vlhkost (usazující se například vlivem častého sezení a pocení v horkých dnech) – díky tomu zabráníte množení dalších bakterií a pachových částic. Sodou poprašte celý povrch židle nebo sedačky a nechte nějakou chvíli působit, klidně přes noc. Poté zbytky vysajte.

Nezapomeňte na impregnaci

Po důkladném vyčištění je dobré nanést na čalounění některou ze speciálních sprejových (nano) impregnací, která bude vhodná pro daný typ materiálu. Vytvořený ochranný film zajistí, že na povrchu nebude ulpívat tolik prachu a nečistot, ty se navíc budou snáze čistit a odstraňovat, což oceníte zejména u kuchyňských židlí nebo zahradního nábytku.

Zdroje: Kupi, Dům a zahrada