Naučte se nakládat červenou řepu, na kterou budou chtít všichni recept

Žena drží zavařovací sklenici s řepou New Africa / Shutterstock.com

Nakládaná červená řepa je oblíbeným doplňkem mnoha jídel díky své unikátní sladkokyselé chuti a výrazné barvě. Vyzkoušejte tento snadný recept na sklenice zavařené řepy, kterou po několika dnech uležení můžete využít jako osvěžující přílohu. Celý proces vám nezabere víc než dvě hodiny.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí bublifuk? Bublinář prozrazuje tajemství pevných bublin, a čemu se vyhnout, aby nedělal fleky

Červená řepa

Tato zelenina, kterou většina českých zahrádkářů každý rok běžně zasazuje na své zahradě, je známá nejen jako skvělý zdroj vitamínů a minerálů, ale je také oblíbenou surovinou pro nakládání, díky čemuž získává svou unikátní sladkokyselou chuť. Nakládaná červená řepa se hodí jako osvěžující příloha k různým pokrmům, zejména k masům a salátům. Nakládání navíc prodlužuje její trvanlivost a zachovává cenné živiny.

Benefity nakládané zeleniny

Nakládání pomáhá uchovat zeleninu na delší dobu, což je ideální pro sezónní plodiny. Proces fermentace zvyšuje obsah probiotik, které podporují zdraví střev, a tím i celkovou imunitu. Navíc, nakládaná zelenina je nízkokalorická a může být součástí zdravé stravy, jež přispívá k udržení optimální váhy.

Nakládaná červená řepa

  • Počet porcí: 4 zavařovací sklenice
  • Doba přípravy: 1 hodina 55 minut

Ingredience

  • 4 kg červené řepy
  • 2 lžíce soli
  • 2 litry vody
  • 700 ml octa (8%)
  • 120 g cukru krupice
  • 80 g soli
  • 8 kuliček nového koření
  • 40 kuliček celého černého pepře
  • 4 bobkové listy
Nakládaná červená řepa Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Neoloupanou červenou řepu vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte ji doměkka, což zabere asi 40 minut v závislosti na velikosti řepy. Pečlivě hlídejte, aby se nepřevařila.
  2. Mezitím, co se řepa vaří, si připravte nálev. Do vody přidejte ocet, cukr, sůl a koření. Vařte směs po dobu pěti minut. Koření můžete rozdrtit v hmoždíři pro intenzivnější chuť a poté směs přeceďte, nebo nechte koření v celku a přidejte ho přímo do sklenic s nálevem.
  3. Uvařenou řepu zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na plátky, kostičky nebo hranolky. Rozdělte ji do čistých zavařovacích sklenic.
  4. Zalijte připravenou řepu horkým nálevem a sklenice dobře uzavřete.
  5. Sterilizujte je 20 minut při teplotě 85 °C buď v troubě v hlubokém pekáči s vodou, nebo ponořené v hrnci na plotně.

Řepa bude nejlepší po několika dnech uležení.

Zdroj: Kupi, WebMD