České pivo Pilsner Urquell: Proč je doma nejdražší?

Pivo Pilsner Urquell Ralf Liebhold / Shutterstock.com

Pilsner Urquell, ikonický český ležák, se stal mezinárodním fenoménem a je vyhledáván v desítkách zemí po celém světě. Nedávno se však v médiích rozproudila diskuse o tom, jak je možné, že zatímco v zahraničí je často k dostání za nižší ceny, v České republice jeho cena stále roste. Kdo je zodpovědný za tento paradox, který vyvolal tolik mediálního zájmu? A co vede české spotřebitele k tomu, že jsou ochotni sáhnout hlouběji do kapsy?

Přečtěte si také

Automatické parkovací hodiny do auta: Jak se na tuto (ne)legální vychytávku dívá policie?

Ve srovnání s okolními zeměmi se zdá, že Češi nakupují plzeňské pivo za vyšší ceny. Například v Německu se během akcí daří koupit Pilsner Urquell za pouhých 18 korun. Podobná situace je i v Rakousku či na Slovensku, kde ceny v kampaních často klesají pod 25 korun. Pro mnohé české spotřebitele je takový cenový rozdíl překvapující.

Ceny v Česku a v zahraničí

Podle nákupního rádce Kupi.cz stojí pivo Pilsner Urquell 0,5 l běžně 34,60 Kč. Akční slevy na tento produkt lze nalézt v akčních letácích různých obchodních řetězců. Dle dat z Kupi.cz je aktuálně nejvýhodnější cena v obchodě Penny Market, kde lze Pilsner Urquell 0,5 l v lahvi zakoupit za 25,90 Kč. Ačkoliv v zahraničí nebývá Pilsner Urquell často k vidění v akčních nabídkách, v německém Kauflandu si můžete od 22. srpna koupit bednu s 20 půllitry tohoto vyhlášeného piva za 13,99 eur, což v přepočtu vychází na necelých 18 korun za lahev.

Pivo v plechu

V plechovce vás pak 0,5l piva Pilsner Urquell vyjde podle aktuálních akčních letáků v Bille, Kauflandu a Albertu kus na 28,90 Kč. V polské Biedronce byla akce od 18. do 25. srpna na 4pack Pilsner Urquell 0,5 l v plechu za 4,99 eur, což vychází o více jak dvě koruny dráž, než v akcích našich supermarketů.

Pokud se zaměříme i na jinou značku než Plzeň, zjistíme, že v aktuálním akčním letáku Biedronka v Polsku můžete koupit balení 6 plechovek Kozla za 3,69 eur. Naproti tomu v českém Albertu stejná nabídka dle Kupi.cz stojí 99,90 Kč. Rychlým přepočtem se ukáže, že tentýž nápoj vás v Polsku vyjde pouze o korunu levněji.

Přehled akcí na pivo Pilsner Urquell v různých obchodech Kupi

Kdo tahá za nitky?

Diskuze o cenových rozdílech často končí u otázky, zda za vyšší cenou stojí supermarkety nebo samotný výrobce. Plzeňský Prazdroj se však od těchto spekulací distancuje a označuje obchodní řetězce za ty, kdo určují konečnou cenu. „Konečnou cenu si vždy určuje obchodník,“ uvedl pro server Novinky mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Přitom v Německu i jiných zemích řetězce využívají mnohdy právě pivo jako levný tahák k přilákání zákazníků.

Ekonomické faktory a kulturní rozdíly

Ekonomové poukazují na to, že ceny piv jsou ovlivňovány mnoha faktory, včetně kulturního kontextu a spotřebních zvyklostí. Právě v Česku je větší důraz kladen na konzumaci piva v hospodách, zatímco v Německu jde více o prodej v supermarketech. Také tento rozdíl může mít vliv na strategie tvorby cen.

Strategie a značka

Dalším faktorem je vnímání značky Pilsner Urquell. V Česku je považována za prémiový produkt, což podporuje vyšší marže. Česká poptávka po značkovém pivu umožňuje vyšší ceny, lidé si za něj jsou totiž ochotni připlatit. Tento trend podporuje i postavení Pilsner Urquell jako prestižního ležáku.

Ačkoliv se může zdát, že vysoké ceny Pilsner Urquell v Česku jsou nespravedlivé, je třeba brát v úvahu složitou síť faktorů, které je ovlivňují. Jde o kombinaci obchodních strategií, kulturních zvyklostí a vnímání samotné značky. Češi si i přesto, že platí více, mohou vychutnat chuť, která je oceňována po celém světě. Každý příběh má však své stinné stránky, a tak i tento fenomén zůstává předmětem debat.

Zdroje: Kupi, Novinky.cz