Nejčastější chyby při sbírání hub. Některé mohou ohrozit vaše zdraví

Čtyři lidé drží v dlaních různě velké houby Anna Pasichnyk / Shutterstock.com

Houbaření je vášeň mnoha Čechů, ale i ti nejzkušenější dělají chyby. Každoročně se stovky lidí otráví houbami, což může mít fatální následky. Jak se vyvarovat zbytečným rizikům a chránit tak sebe i přírodu?

Přečtěte si také

Decathlon stahuje některé modely helem na horská kola z trhu a vyzývá zákazníky, aby je přestali používat

Riziko sběru neznámých hub

Jedním z nejčastějších omylů je sběr hub, které houbaři bezpečně nerozeznávají. Zvlášť nebezpečná je muchomůrka tygrovaná, jež se často zaměňuje s jinými druhy. „Muchomůrka tygrovaná je vysoce toxická a lidé si ji pletou s masáky,“ upozorňuje předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Abyste minimalizovali riziko, sbírejte pouze houby, které skutečně znáte, a nespoléhejte se na atlasy nebo aplikace.

Nevhodné skladování

Dalším problémem je nesprávné skladování hub. „Nevhodné skladování a nedostatečná úprava mohou způsobit zažívací potíže,“ varuje prodejce hub z Brna Petr Drobný. Pro bezpečnost houby rychle usušte, naložte je do tuku nebo zamrazte. Nikdy nekonzumujte houby syrové, protože mohou obsahovat škodlivé látky.

Pohyb v lese jako stádo slonů

Zajistěte hojnou budoucí houbařskou sezónu tím, že nebudete dupat a nešetrně se pohybovat po lese. Studie z roku 2006 uvádí, že šlápoty po lesní půdě snižují počet plodnic. Ať už houby kroutíte, nebo odřezáváte, podhoubí nepoškodíte, ale pošlapávání zanechává nesmazatelné škody.

Mýty a polopravdy o jedovatých houbách

Mezi houbaři stále kolují mýty, že jedovaté houby chutnají hořce nebo mají na spodní straně klobouku žebrování. Tyto pověry mohou vést k osudným chybám. Jedovaté druhy nemusí mít v syrovém stavu nepříjemnou chuť, a proto je důležité se na tyto falešné ukazatele nespoléhat.

Žena drží velký proutěný koš plný nasbíraných hub New Africa / Shutterstock.com

Nebezpečí igelitových tašek

Posledním důležitým pravidlem je správné uchovávání nasbíraných hub. Nikdy nepoužívejte igelitové tašky, ve kterých se houby drtí a začíná v nich chemický proces vedoucí k produkci toxinů. Sbírejte je do vzdušného proutěného koše, abyste předešli vzniku biogenních aminů, které způsobují zdravotní problémy.

Zdroj: Kupi, Anses