Kam mizí ponožky z pračky? Odborník ví, kde jsou jejich tajné úkryty

Muž si prohlíží jednu ponožku přd otevřenou pračkou. Shotmedia / Shutterstock.com

Ztráta ponožek při praní je problém, který zná snad každá hospodyňka. Odborník na domácí spotřebiče nám poskytl několik tipů, jak tento záhadný jev řešit a kde hledat ztracené kousky. Přečtěte si, jak můžete ztrátám ponožek snadno předejít.

Přečtěte si také

Lipozomální vitamíny jsou mnohem účinnější než ty obyčejné. Ty se jim nemohou vyrovnat

Pravda o ztracených ponožkách

Mnozí z nás se po praní setkávají s osamělou ponožkou bez odpovídajícího páru. Podle opraváře praček Pavla Poláka z brněnského servisu, který se specializuje na velkou bílou techniku, má tento jev mnohem pragmatičtější vysvětlení: „Ponožky se často ztratí, protože se zaklíní v těsnění nebo se dostanou do mezery mezi bubnem a pračkou.“

Kde hledat ztracené kousky

Pokud vám po praní schází ponožka, začněte hledáním v těsnění dvířek. Toto místo je často podceňované, přitom je to jedna z nejčastějších skrýší hlavně drobných předmětů, jako jsou mince, bankovky nebo sponky do vlasů, zkrátka všeho, co nosíme po kapsách. Další možností je kontrola filtru, kde se mohou drobné předměty zachytit. „Nezapomínejte ani na buben samotný, ponožka se může zamotat do větších kusů prádla a lidé je pak po delší době najdou například v rukávu od mikiny nebo v povlečení,“ dodává servisní technik.

Jediná ponožka v bubnu pračky Lars Hallstrom / Shutterstock.com

Když se ponožky takto zaklíní nebo vklouznou do mezery mezi bubnem a pračkou, může to ovlivnit funkci pračky hned několika způsoby:

  1. Únik vody: Pokud jsou ponožky zaklíněny v těsnění dveří, může dojít k úniku vody, protože těsnění nemusí správně sedět.
  2. Dysbalance bubnu: Ponožky v mezeře mezi bubnem a stěnou pračky mohou způsobit nerovnováhu bubnu během praní nebo odstřeďování, což může vést k nadměrným vibracím a hluku.
  3. Poškození bubnu nebo těsnění: Ponožky mohou poškodit těsnění nebo se dostat do míst, kde mohou poškodit mechanické části pračky.

Praktické tipy pro prevenci

Existují jednoduché způsoby, jak se ztrátám ponožek vyhnout. Sáčky na praní jsou ideální volbou, protože zabraňují tomu, aby se drobné kousky prádla ztratily. Můžete také použít speciální spony, které udrží páry pohromadě během praní.

Nejen ponožky

Kromě ponožek mohou pračky „pohltit“ i další drobnosti jako mince, kostice z podprsenky nebo malé hračky. Tyto předměty nejenže pak dlouho hledáme, ale mohou také poškodit vaši pračku a ovlivnit její výkon. Pravidelná kontrola a údržba mohou předejít mnoha problémům.

Zdroje: Kupi, Pavel Polák