Když už cuketu nemůžete ani vidět! Rychlé cuketové langoše nebudete stíhat smažit

Langoš se sýrem a kečupem, vedle cukety Kupi

Pokud hledáte způsob, jak do jídelníčku nenápadně vpašovat cuketu, která už na konci prázdnin leze všem krkem, máme pro vás skvělý recept na cuketové langoše. Tato varianta tradiční pochoutky přijde vhod, když chcete překvapit rodinu novou chutí a zároveň využít cukety ze zahrady.

Přečtěte si také

Poštěstil se vám plný košík čerstvých hub? Připravte si nepřekonatelnou houbovou smaženici

Tento recept na cuketové langoše je ideální volbou pro letní dny, kdy potřebujete rychle na stůl něco chutného a přitom lehkého a doma nebo na zahrádce vám leží cukety, které jsou v srpnu snad na každém rohu. Vyzkoušejte a uvidíte, jak snadno se dá kombinovat maďarská tradice v podobě langoše se zeleninou, kterou má doma v tomto období snad každý.

Příběh langoše: Od plamene ke streetfoodu

Tušili jste, že za každým křupavým soustem langoše se skrývá fascinující historie? Tento oblíbený pokrm, který dnes známe jako smažené placky z kynutého těsta, má své kořeny hluboko v maďarské kultuře. Původně se jednalo o chytrý způsob, jak využít zbytky chlebového těsta – hospodyňky z něj tvarovaly malé placky a pekly je v žáru pece jako rychlou snídani.

Název „langoš“ není náhodný – odvozuje se od maďarského slova „láng“, znamenající plamen. Toto pojmenování nám připomíná jeho skromné počátky v plameni pece. Časem, když domácí pečení chleba ustoupilo, se langoše přesunuly na pánev a staly se oblíbeným pouličním jídlem ve velkých maďarských městech.

Dnes si můžete langoš vychutnat s nepřeberným množstvím příchutí. Zatímco u nás kraluje kombinace kečupu, česneku a sýra, Maďaři nedají dopustit na zakysanou smetanu s česnekem.

Domácí langoš
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Domácí langoš

Langoš je klasika, kterou milují snad všichni. Zároveň je to jedno z nejúspornějších a zároveň nejefektnějších jídel na doma. Pokud se inspirujete naším receptem a dáte si s langoši tu práci, spokojenost strávníků bude vždy zaručena.

Domácí langoš
Langoše z jogurtu
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Langoše z jogurtu

Maďarské langoše zná skoro každý jako křupavé placky dochucené česnekem, kečupem a strouhaným sýrem. Tyhle langoše jsou výborné a hlavně nejsou mastné, díky jogurtu nenasají tolik oleje.

Langoše z jogurtu

Cuketové langoše – recept

  • Počet porcí: 4 porce
  • Doba přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 200 g cukety
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody (dá se nahradit práškem do pečiva)
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • olej na smažení (langoš musí být ponořený při smažení celý)
  • česnek podle potřeby
  • 0,5 hrnku kefíru (dle potřeby lze přidat)
  • sůl podle chuti
  • strouhaný sýr
  • kečup
Langoš s kečupem a sýrem Kupi

Postup přípravy

  1. Cuketu oškrábeme a odstraníme semena. Nastrouháme na tom nejjemnějším struhadle, jaké doma najdete. Pokud chcete mít těsto bez kousků, můžete cuketu jako my rozmixovat ve vysokootáčkovém mixéru na hladkou kaši.
  2. Posolíme a takto připravenou cuketu necháme deset minut odpočívat. Poté z ní důkladně vymačkáme přebytečnou vodu.
  3. V míse smícháme hladkou a polohrubou mouku s jedlou sodou. Přidáme vejce a cuketu, lehce osolíme a postupně přidáváme kefír, dokud nevznikne polotuhé těsto.
  4. Na pomoučeném vále tvarujeme těsto do placek.
  5. Na pánvi rozehřejeme olej a langoše smažíme z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk odsajeme papírovým ubrouskem.
  6. Langoše podáváme posypané česnekem, strouhaným sýrem a polité kečupem. Posypat můžete i čerstvou petrželkou. Lze je servírovat i ve sladké variantě, ale ta není u nás až tak obvyklá.
Tatarák z cukety
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Tatarák z cukety

Tatarák z cukety je další z mnoha receptů, jak využít tuto letní zeleninu ze zahrady. Garantujeme vám, že si pochutnají i milovníci masa, protože tato teplá směs na křupavé česnekové topince se doslova bude rozplývat na jazyku.

Tatarák z cukety
Těstovinová frittata s cuketou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Těstovinová frittata s cuketou

Těstovinová frittata s cuketou je jídlo podobné vaječné omeletě se špagetami na italský způsob. Správně připravená italská frittata by měla být křupavá na okrajích a vláčná uvnitř. Připravenou ji budete mít během chvilky a podávat ji můžete ještě horkou, případně při pokojové teplotě.

Těstovinová frittata s cuketou

Tipy redakce

  • Výběr cukety: Pro nejlepší chuť vybírejte menší až středně velké cukety, které jsou plné chuti a neobsahují mnoho semínek. Těsto bude jemné a nadýchané, když cuketu rozmixujete nebo nastrouháte opravu najemno.
  • Alternativa kefíru: Pokud nemáte kefír, můžete ho nahradit jogurtem nebo zakysanou smetanou.
  • Bezlepková varianta: Pro bezlepkovou variantu použijte pohankovou nebo kukuřičnou mouku.
  • Tepelná úprava: Smažte na středním plameni, aby se langoše propekly rovnoměrně a nespálily se. Použít můžete i fritovací hrnec.

Zdroj: Kupi, Hungary today