Studie potvrdila výskyt toxických látek v tamponech. Organické na tom nebyly o moc líp

Žena drží v rukou tampon gpointstudio / Shutterstock.com

Tampony jsou běžnou hygienickou pomůckou žen a mnohé si bez nich menstruaci nedokážou představit. Ačkoliv mohou pro někoho být mnohem pohodlnější než vložky, nedávná studie prokázala, že se v nich nachází toxické chemikálie.

Přečtěte si také

V Česku otevřela první SMS prodejna. Pomocí zpráv nakoupíte ve Veverských Knínicích

Většina žen ví, že tampony mohou být nebezpečné kvůli syndromu toxického šoku. Toto vážné onemocnění hrozí zejména při nedostatečně časté výměně menstruačních pomůcek – ty by se měly vyměnit po nejpozději osmi hodinách. Nedávno se ale ukázalo, že rizikové jsou i samotné tampony. Obsahují totiž toxické chemikálie.

Toxické chemikálie v tamponech potvrdily výzkumy už dávno

Ženy za celý svůj život spotřebují spoustu menstruačních pomůcek, u některých jsou to pouze tampony. Ty však nejsou pro tělo nijak zvlášť přínosné – spíše naopak. Už několik výzkumů v minulosti prokázalo, že se v tamponech vyskytují nebezpečné chemické látky, jako jsou například ftaláty a také těkavé organické sloučeniny.

Ačkoliv vám jejich názvy možná příliš neříkají, mají negativní vliv na lidské zdraví. Narušují endokrinní systém těla, který reguluje několik důležitých funkcí našeho těla, a to včetně spánku, nálady či metabolismu.

Sedící žena drží před sebou tampon na šňůrce PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Studie potvrdila přítomnost toxických kovů v tamponech

Nedávná studie publikovaná na portálu ScienceDirect odhalila, že se v tamponech nachází toxické kovy, jako je například olovo a arsen. Jejich množství sice bylo malé, přesněji 100 nanogramů olova na gram a 2 nanogramy arsenu na gram, avšak i to lze považovat za nebezpečné.

Studie zatím nedokázala potvrdit, jestli se těžké kovy z tamponů mohou vylučovat do těla nebo dostat do krevního oběhu, bude tedy nutné provést ještě další výzkumy. Jako pozitivní zprávu pak odborníci uvádějí to, že se v tamponech neobjevily žádné stopy chromu a rtuti.

Organické tampony na tom nejsou o moc lépe

Koupit si organické tampony s tím, že pro naše tělo mohou být šetrnější, nemusí být až taková pravda. Zmíněná studie zjistila, že organické tampony obsahovaly vyšší množství arsenu, zatímco neorganické tampony měly vyšší množství olova.

Vyskytovat by se v nich pochopitelně nemělo nic z toho. Průměrná koncentrace olova v tamponech byla asi desetkrát vyšší, než je povoleno v pitné vodě, koncentrace arsenu pak pětkrát nižší, než je limit pro pitnou vodu.

Jak se toxické látky dostávají do tamponů?

Možná se ptáte, proč by výrobci přidávali do tamponů toxické látky? Úmyslně to samozřejmě nedělají. Většina tamponů je vyrobená z bavlny, což je plod rostliny bavlníku. A právě v půdě, vzduchu a ve vodě se arsen přirozeně vyskytuje, olovo je pak součástí zemské kůry. Snadno se tak může stát, že rostlina tyto toxické kovy absorbuje, a ty se pak objeví v tamponech.

Zdroj: ScienceDirect, National Library of Medicine, CNN Health, Cleveland Clinic, Kupi