Pečené Hasselback brambory: Příloha, kterou můžete podávat i jen tak jako lehkou večeři

Rozpečené brambory v pekáči Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Znáte Hasselback brambory? Hit sociálních sítí musíte vyzkoušet. Tento způsob úpravy zajišťuje, že brambory jsou křupavé zvenku a měkké uvnitř, a navíc umožňuje snadno přidat různé ingredience mezi jednotlivé vrstvy. Prostě mňamka!

Přečtěte si také

Zasaďte si klenot zimy. Ušetříte, a pokud budete mít štěstí, vypěstujete si i plody

Brambory původem ze Švédska

Hasselback brambory pocházejí ze Švédska a své jméno získaly podle restaurace, kde byly poprvé připraveny. Charakteristické jsou svým vzhledem – brambory jsou naříznuté na tenké plátky, které se při pečení rozevřou jako vějíř.

Hasselback brambory – recept

Hasselback brambory jsou skvělou přílohou, ale s trochou fantazie je můžete proměnit i v hlavní chod. Doplněné o čedar, křupavou slaninu a další lahodné ingredience se rychle stanou oblíbeným pokrmem vaší rodiny. A pokud jste milovníci pikantního, přidejte k nim nakládané jalapeño papričky.

Smetanové bramborové chuťovky
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Smetanové bramborové chuťovky

Ve smetanových bramborových chuťovkách se můžete těšit na spojení brambor, šunky, sýra a zakysané smetany.

Smetanové bramborové chuťovky
Španělská bramborová tortilla
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Španělská bramborová tortilla

Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.

Španělská bramborová tortilla
  • Počet porcí: 4–6
  • Doba přípravy: 1 hodina a 15 minut

Ingredience

  • 6 středně velkých brambor
  • 90 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 6 plátků slaniny
  • 225 g plátkového čedaru
  • 1/2 hrnku řeckého jogurtu
  • 4 střední cibule
  • 1/4 hrnku nakládaných papriček jalapeño
  • 1/2 hrnku guacamole (volitelně)
  • sůl a pepř dle chuti
Brambory Hasselback v červeném pekáči Vladislav Chusov / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Brambory nařízněte na tenké plátky, aniž byste je prořízli úplně. Položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Plátky uvnitř opatrně potřete česnekem. Vložte kousky másla do několika mezer, posypte solí a pepřem.
  4. Pečte přibližně hodinu, dokud nebudou brambory křupavé na povrchu a měkké uvnitř.
  5. Mezitím na pánvi orestujte slaninu dokřupava a nechte ji okapat na papírové utěrce.
  6. Vyndejte brambory z trouby a vložte do mezer plátky čedaru. Zbylý sýr nastrouhejte a posypte jím brambory společně se slaninou.
  7. Vraťte do trouby na dalších 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
  8. Servírujte s řeckým jogurtem, cibulkou a dalšími vybranými ingrediencemi.

Tip z redakce

  • Pokud chcete předejít přeřezání brambor až do konce, máme pro vás skvělý trik, který je teď hitem na sociálních sítích. Položte bramboru mezi dvě čínské hůlky – ty totiž zaručí, že nožem nedoříznete až dolů a brambora zůstane vcelku.
  • Do brambor můžete zapíchnout při pečení v podstatě vše, co máte po ruce: Větvičky tymiánu, kolečka pikantní klobásky, feferonky... fantazii se meze nekladou.

Zdroj: Kupi