Znáte Hasselback brambory? Hit sociálních sítí musíte vyzkoušet. Tento způsob úpravy zajišťuje, že brambory jsou křupavé zvenku a měkké uvnitř, a navíc umožňuje snadno přidat různé ingredience mezi jednotlivé vrstvy. Prostě mňamka!
Brambory původem ze Švédska
Hasselback brambory pocházejí ze Švédska a své jméno získaly podle restaurace, kde byly poprvé připraveny. Charakteristické jsou svým vzhledem – brambory jsou naříznuté na tenké plátky, které se při pečení rozevřou jako vějíř.
Hasselback brambory – recept
Hasselback brambory jsou skvělou přílohou, ale s trochou fantazie je můžete proměnit i v hlavní chod. Doplněné o čedar, křupavou slaninu a další lahodné ingredience se rychle stanou oblíbeným pokrmem vaší rodiny. A pokud jste milovníci pikantního, přidejte k nim nakládané jalapeño papričky.
Smetanové bramborové chuťovky
Ve smetanových bramborových chuťovkách se můžete těšit na spojení brambor, šunky, sýra a zakysané smetany.
Smetanové bramborové chuťovky
Španělská bramborová tortilla
Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.
Španělská bramborová tortilla
- Počet porcí: 4–6
- Doba přípravy: 1 hodina a 15 minut
Ingredience
- 6 středně velkých brambor
- 90 g másla
- 1 stroužek česneku
- 6 plátků slaniny
- 225 g plátkového čedaru
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu
- 4 střední cibule
- 1/4 hrnku nakládaných papriček jalapeño
- 1/2 hrnku guacamole (volitelně)
- sůl a pepř dle chuti
Vladislav Chusov / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Brambory nařízněte na tenké plátky, aniž byste je prořízli úplně. Položte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Plátky uvnitř opatrně potřete česnekem. Vložte kousky másla do několika mezer, posypte solí a pepřem.
- Pečte přibližně hodinu, dokud nebudou brambory křupavé na povrchu a měkké uvnitř.
- Mezitím na pánvi orestujte slaninu dokřupava a nechte ji okapat na papírové utěrce.
- Vyndejte brambory z trouby a vložte do mezer plátky čedaru. Zbylý sýr nastrouhejte a posypte jím brambory společně se slaninou.
- Vraťte do trouby na dalších 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
- Servírujte s řeckým jogurtem, cibulkou a dalšími vybranými ingrediencemi.
Tip z redakce
- Pokud chcete předejít přeřezání brambor až do konce, máme pro vás skvělý trik, který je teď hitem na sociálních sítích. Položte bramboru mezi dvě čínské hůlky – ty totiž zaručí, že nožem nedoříznete až dolů a brambora zůstane vcelku.
- Do brambor můžete zapíchnout při pečení v podstatě vše, co máte po ruce: Větvičky tymiánu, kolečka pikantní klobásky, feferonky... fantazii se meze nekladou.
Zdroj: Kupi