Vynikající nakládaná rajčata pro každou příležitost, v zimě budete litovat, že jste jich neudělali víc

Rajčata připravená k nakládání ve sklenicích Natali Nekrasova / Shutterstock.com

Vychutnejte si letní atmosféru třeba i v zimě s našimi nakládanými rajčaty, která se zaručeně stanou vaší oblíbenou pochoutkou. Snadná příprava a vynikající chuť vás nadchnou a v zimě je ve spíži jako když najdete!

Přečtěte si také

Finanční gramotnost dětí: Jak své ratolesti naučit zacházet s penězi a v jakém věku začít?

Léto ve sklenici

Rajčata jsou nepostradatelnou složkou mnoha jídel díky své svěžesti a všestrannosti. Nakládáním rajčat vytvoříte lahodný doplněk, který oživí každý pokrm a potěší vaše chuťové pohárky třeba i v zimních měsících, kdy na domácí rajčátka z vaší zahrádky můžete jen nostalgicky vzpomínat. V kombinaci s aromatickým kořením a sladkokyselým nálevem se rajčata promění v gurmánskou delikatesu, kterou oceníte vy i vaši hosté.

Rajčata naložená ve sklenicích Elen Nika / Shutterstock.com

Recept na nakládaná rajčata

  • počet porcí: 1 sklenice o objemu 0,5 l
  • délka přípravy: 45 minut

Ingredience

  • svazek čerstvého kopru
  • 450–500 g malých, zralých rajčat
  • 100 ml vody
  • 50 ml octa
  • 200 ml olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • 1–1,5 lžíce cukru (dle chuti)
  • ½ lžičky soli
  • 3 šalotky, nakrájené na kolečka
  • 5–6 stroužků česneku, nakrájených na plátky
  • 1 lžička kuliček pepře
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 hřebíčky

Postup přípravy

  1. Do čisté sklenice vložte několik snítek kopru a přidejte umytá rajčata, která předem několikrát propíchněte vidličkou.
  2. Připravte nálev: Smíchejte vodu, ocet, olivový olej, citronovou šťávu, cukr a sůl v hrnci. Směs zahřejte k varu, aby se cukr a sůl rozpustily.
  3. Přidejte šalotku, česnek a koření, poté zmírněte plamen a nechte 7–10 minut mírně vařit.
  4. Horký nálev nalijte na rajčata ve sklenici, přidejte další snítku kopru a sklenici pevně uzavřete.
  5. Sklenici zavařujte 20–25 minut při teplotě 90 °C.

Užitečné tipy

Pokud plánujete večírek a hledáte rychlý a lahodný předkrm, nakládaná rajčata jsou ideální volbou! Skvěle se hodí k jemným sýrům s bílou plísní. Pro výraznější chuť můžete přidat další koření podle vašeho vkusu, například chilli papričky pro pikantní variantu. Stejným způsobem můžete naložit i cibuli nebo česnek, a vytvořit tak další vynikající přílohy.

Zdroj: Kupi