Basmati a jasmínová jsou patrně dva nejoblíbenější druhy rýže, po kterých v obchodech běžně saháme. Cenově jsou na tom téměř stejně, dokonce hodně podobně vypadají a voní. Obě jsou navíc skvělým zdrojem komplexních sacharidů. Liší se však svým původem, strukturou i množstvím kalorií. Jak je využít při hubnutí?
Jasmínová i basmati jsou dlouhozrnné typy rýže. Jasmínová je však oproti basmati o něco kratší a kulatější, zatímco basmati je tenčí a špičatější.
Jasmínová rýže je po uvaření vláčná, lepkavá a objemnější, zatímco basmati štíhlá, dlouhá, pevná a nelepí se. Jasmínová svou lepkavostí přímo vybízí k použití čínských hůlek, zatímco basmati je jistější jíst vidličkou, nebo rovnou lžící.
Společnou mají zejména vůni, která připomíná rostlinu pandán. Někomu vůně těchto dvou rýží připomíná popcorn a sbíhají se mu sliny, jinému použité ponožky, přičemž toto aroma nemůže vystát. To víte, sto lidí – sto chutí.
Typické aroma obou rýží je dáno chemickou sloučeninou 2-acetyl-1-pyrrolin, která se také mimo jiné zcela přirozeně nachází například v sýrech. Vařením se však pandánová vůně z těchto aromatických rýží vytrácí.
Jedná se o velmi obecnou klasifikaci.
Jasmínová rýže pochází z Thajska a Thajci jí říkají khao hom mali. Je velmi aromatická, s jemným květinovým podtónem, a právě proto se jí také přezdívá thajská vonná rýže. Původně byla vyšlechtěna pro thajskou královskou rodinu, ovšem dnes ji najdete už i v Kambodži nebo Vietnamu.
Jasmínová rýže z Kambodži není úplně stejná jako ta thajská, nicméně je podobná. Aby však bylo jasno – kambodžská jasmínová rýže není podřadná, dokonce získala několik ocenění, takže rozhodně patří nejen mezi jasmínovými rýžemi ke špičce.
Basmati rýže se pěstuje v Indii, Pákistánu, Indonésii a v Nepálu. Původ slova basmati najdete v sanskrtu, kde toto slovo znamená „vonný“. Basmati aromatická skutečně je, přirozeně totiž obsahuje 0,09 ppm 2-acetyl-1-pyrrolinu.
Nejvhodnější podmínky pro pěstování rýže jsou patrně v pákistánském Paňdžábu, kterému se říká země pěti řek. Právě díky této oblasti patří Pákistán k nejvýznamnějším producentům rýže basmati a existují zde dokonce vládou vyznačené basmati zóny.
Kuřecí čtvrtky s pečenou rýží jsou vynikající jídlo, ideální hlavně na víkendy. Voňavé kuře s křupavou kůrkou pečené na česneku a rozmarýnu, podávané společně s pomalu pečenou rýží, bude doslova slast. A pochutnají si na něm malí i velcí.
Jasmínová i basmati rýže jsou vynikajícími zdroji komplexních sacharidů. Co by si bez ní sportovci, potažmo kulturisté, počali? Ne náhodou je právě rýže jejich nejčastější přílohou k masu. Je však dietní?
Z velké části to závisí na způsobu přípravy a také na zkonzumovaném množství. Pokud byste si například basmati rýži usmažili, stane se z relativně dietní potraviny doslova kalorická bomba, natožpak s vejcem či smaženou cibulkou. Nejdietnějším způsobem přípravy tak zůstává, pro někoho možná fádní, uvaření v osolené vodě.
Díky jasmínové či basmati rýži se vám skutečně může podařit zhubnout. O žádné potravině se nicméně nedá říct, že by se po ní hublo nebo naopak přibíralo. Vždy platí, že hubnout budete pouze tehdy, budete-li v kalorickém deficitu.
Oba druhy rýže jsou bohaté na komplexní sacharidy a obsahují málo gramů tuku. Podíváme-li se však více zblízka, zjistíme, že ve 100 gramech jasmínové rýže je o něco málo kalorií méně než v basmati.
Názorně si to můžeme ukázat na příkladu rýží Arax, které se dají koupit například v Penny. Arax jasmínová rýže obsahuje 349 kcal, zatímco basmati rýže 373 kcal. Na 100 gramech rýže v suchém stavu je ovšem rozdíl 24 kcal opravdu zanedbatelný.
Bílé verze těchto rýží zdravé jsou, ale jejich hnědé varianty jsou ještě zdravější. Bílá rýže je přece jen průmyslově zpracovaná a oproti své hnědé variantě už toho našemu zdraví tolik nenabídne.
Bílá rýže, ať už máme na mysli jakoukoli odrůdu, je zbavena otrub a klíčků, které obsahují spoustu živin, esenciální mastné kyseliny a také vlákninu. Pokud máte rádi sypkou rýži, potom dáváte pravděpodobně přednost basmati rýži před jasmínovou. Hnědá basmati rýže je však ještě pevnější a má příjemnou oříškovou chuť.
Zkuste tedy vyzkoušet i rýže v jejich přirozené podobě – možná budete mile překvapeni nejen chutí a texturou, ale také faktem, že se zasytíte mnohem rychleji a na delší dobu z méně kalorií.
Zdroje: healthline.com, webmd.com, healthline.com, health.com, kupi.cz