Vyrobte si vlastní pasti, díky kterým udržíte komáry mimo svou zahradu

Žena s plácačkou na mouchy Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Komáři patří mezi nejotravnější hmyz, který dokáže pořádně znepříjemnit jinak klidné letní večery. Vyrobte si pasti, díky kterým je udržíte mimo svou zahradu.

Přečtěte si také

Vadí vám papírová brčka? Nápoj Capri-Sun založil petici proti EU a požaduje zpět plastová

Past z PET lahve vyrobíte během chvilky

Pokud máte doma prázdnou PET lahev, pak si můžete během chvilky vyrobit past, která otravný hmyz naláká, ale hned poté ho nemilosrdně uvězní ve spodní části, kde budete mít namíchaný roztok. PET lahev ustřihněte v polovině, horní část pak umístěte do spodní části hrdlem dolů. Roztok můžete připravit dvěma způsoby. Vyberte si třeba ten, na jehož vytvoření máte doma dostatek surovin. Hotovou past umístěte tam, kde vás hmyz nejvíce obtěžuje.

Roztok s octem: Přidejte do nálevky PET lahve přibližně ¼ čajové lžičky droždí a zalijte směsí ¼ šálku cukru a 1 šálku horké, ale ne vařící vody.

Roztok s cukrem: Do nálevky PET lahve nasypte ¼ šálku jedlé sody a zalijte jedním šálkem octa – pokud je to možné, tak použijte jablečný, který je pro hmyz lákavější.

Citron s hřebíčkem

Staré dobré babské rady doporučují využít k odpuzení hmyzu hřebíček. A jelikož hmyz nenávidí vůni citrusů, nejlepším řešením je hřebíček zapíchat přímo do odkrojené poloviny citronu. Svůj výtvor pak můžete položit na tác a umístit tam, kde se nejčastěji zdržujete. Komáři by se vám měli vyhýbat obloukem.

Návnada ve sklenici

Na drobný létající hmyz a komáry si vystačíte s menší nádobou jako je například zavařovací sklenice. Do té nalijete roztok, který se skládá z jablečného octa (místo něj lze použít i pivo) a několika kapek prostředku na mytí nádobí. Mýdlo hmyzu zatíží křídla a znemožní mu ze sklenice odletět.

Zavařovací (nebo jinou) sklenici nezapomeňte dobře zajistit. Pokud ji zakryjete víčkem, udělejte do něj několik dírek, kterými může hmyz proletět dovnitř. Kromě víčka můžete použít i potravinovou fólii.

Člověk si stříká paže repelentem. Irina Shatilova / Shutterstock.com

Vyrobte si domácí repelent

Kromě šikovných pastí na hmyz si můžete vyrobit i domácí repelent, kterým okamžitě ochráníte sebe a svou kůži před tím, aby vás obtěžovali otravní komáři. Pro jeho vytvoření se vám bude hodit 120 ml octa, 120 ml vilínové vody, lžíci 40% lihu (nebo vodky), čajová lžička rozpuštěného kokosového oleje a esenciální oleje odpuzující hmyz – použijte 30 kapek citronely, 20 kapek levandule, 20 kapek rozmarýnu a 20 kapek eukalyptu. Vše postupně přidávejte do lahvičky s rozprašovačem a při každém přidání ingredience lahvičku protřepejte. Pak už jen aplikujte na tělo podle potřeby.

Zdroje: Kupi, The Spruce