Příčiny vzniku obezity u dětí: Jak se s ní vypořádat?

Doktorka měří dívce pas Pixel-Shot / Shutterstock.com

Obezita u dětí představuje vážné zdravotní riziko, hrozí jim vznik chronického onemocnění, jako je například cukrovka, mohou se objevit ale i deprese a další problémy. Špatný zdravotní stav pak může přetrvávat i v dospělosti. Co radí odborníci a na co je třeba dávat si pozor?

Přečtěte si také

Podzimní dobrota jako z restaurace – nakládaný hermelín 3x jinak

Ačkoliv může být těžké si to přiznat, tak za obezitu u dětí mohou nejčastěji právě rodiče, kteří jim dopřávají vše, na co si ukážou. Obezita ale není jen vysoká váha, je to především vážné zdravotní riziko, které se může s dítětem táhnout až do dospělosti.

Příčiny obezity u dětí

Vznik obezity může mít několik příčin. Může to být nesprávný životní styl rodiny, nedostatek pohybu, nadměrné stravování i psychologické faktory. Pokud jsou obézní rodiče, děti velmi často následují jejich příklad. Pak už je jen velmi těžké se vrátit k normální váze.

Dívka sedí pod gaučem a jí nezdravé jídlo Roman Chazov / Shutterstock.com

Zdravotní rizika

Pokud byste si mysleli, že obezita spočívá pouze v nadměrné hmotnosti, pak byste se velice spletli. S obezitou jsou spojeny vážné zdravotní potíže – například riziko vzniku cukrovky, onemocnění srdce, astmatu, vysokého cholesterolu, onemocnění jater, bolestí kloubů, potíží se spánkem a další. Motivací rodiče by tedy mělo být hlavně zdraví dítěte.

Jak se vypořádat s obezitou?

Nejlepším způsobem, jak se vypořádat s obezitou u dítěte, je změnit jeho životní styl. Základem je zvýšení fyzické aktivity, kterého by se ideálně měla držet celá rodina. Naplánujte si společné aktivity, výlety či dlouhé procházky, dopřávejte si každé ráno společně zdravou snídani a omezte čas strávený u obrazovek. Nezapomeňte dítě přihlásit do kroužků, kde bude mít zajištěnou spoustu pohybu.

Kromě pohybu je pochopitelně potřeba upravit také samotný jídelníček, který by měl obsahovat zejména méně sacharidů, tuků a více bílkovin. Je třeba dbát i na živiny, které děti potřebují pro správný růst. Jídelníček by se měl hemžit barvami – zelenina a ovoce jsou v tomto případě samozřejmostí. Velmi důležité je zcela vyřadit slazené nápoje.

Měření váhy, před váhou leží metr New Africa / Shutterstock.com

Výživa a strava dětí s obezitou

Děti potřebují jíst výživné potraviny, aby měly ke svému růstu vše, co potřebují. Pokud má dítě obezitu, je potřeba snížit množství nebo velikost porcí jídel, případně svačin. Odborníci doporučují zařadit do jídelníčku celozrnné potraviny, nízkotučné mléčné i nemléčné výrobky, ovoce a zeleninu, potraviny s vysokým obsahem bílkovin a nápoje bez přidaného cukru, sodíku či soli.

Zdroj: Healthline, Better Health Channel, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases