Sbohem šroubky: IKEA zavádí nové turbo montování, skříně teď postavíte do 20 minut

Muž se tváří smutně nad částmi skříně na zemi InFocus.ee / Shutterstock.com

Že je IKEA jako stavebnice pro dospělé? Nový systém montování, který švédský nábytkářský gigant představil minulý týden v Německu, to opět jen potvrzuje. K sestavení celých šatních skříní už totiž nepotřebujete ani bednu s nářadím a šroubky, ani spoustu času a místa. Jak unikátní technologie funguje a kdy se rychlého sestavování dočkáme i u nás v Česku?

Přečtěte si také

Vlasy jako ze salonu: Vyzkoušeli jsme o polovinu levnější variantu Dysonu Airwrap. Jak si vedla?

Bleskurychlá montáž v rekordním čase

Pokud jste někdy vlastnoručně skládali velké skříně z IKEA nebo jiného nábytkářského řetězce s podobnými návody, pak se vám pravděpodobně vybaví spíše hodiny strávené montováním než minuty. Příště tomu ale už tak být nemusí. Jednoduše zasunete díly do sebe, sem tam něco zacvaknete nebo zajistíte fixačními součástkami a máte hotovo. Klidně i za 20 minut.

Jako první si mohou nový systém skládání vyzkoušet v sousedním Německu, kde se s revoluční „turbo“ technologií představila vylepšená série skříní a úložných prostor PAX. Ta je k dispozici v různých variantách na prodejnách i přes online obchod.

Snadnější skládání i rozkládání

Výhodou novinky je nejen rychlost samotného montování bez nářadí, ale také větší přizpůsobivost. Díky tomu, že lze skříně sestavovat ve vertikální poloze, nevyžadují dostatečně velký volný prostor na zemi (s rizikem poškrabání podlahy), odkud se zároveň nemusí zvedat. To znamená, že je poskládáte i v malém bytě nebo pokoji a k instalaci nebudete potřebovat pomoc druhé osoby.

V neposlední řadě prošly skříně vylepšením i z důvodu udržitelnosti, která je nedílnou součástí filozofie společnosti IKEA. S novým systémem se skříně nejen snadno a pohodlně skládají, ale také rozkládají. Přežijí tak bez úhony stěhování i nákupy z druhé ruky, což zajistí jejich dlouhodobější životnost. Výhodou je rovněž snížení množství spojovacího materiálu na minimum i úspora papíru. Méně šroubování totiž znamená i méně kroků (listů) v návodu.

Bílé skříně na modrém pozadí Ikea.de

Kdy bude novinka dostupná v Česku?

„Snahou IKEA je přinášet inovace, aby šel nábytek snadno sestavit, rozebrat a následně znovu sestavit. Prodlužujeme tak jeho životnost a podporujeme cirkularitu. Inovace v tomto ohledu se dočkají i skříně PAX, jejichž nové rámy budou na českém trhu v prodeji ve druhé polovině roku 2025,“ prozradil pro Kupi Petr Šašek, mluvčí IKEA Česká republika.

Co se zmíněných šatních systémů týče, změnou prošel jak konstrukční rám skříní, tak i posuvné mechanismy pro dveře. I přesto zůstávají nové díly podle společnosti IKEA plně kompatibilní s těmi starými.

Po skříních knihovny

Na vývoji revoluční technologie pracovala švédská společnost v utajení, aby předešla případnému kopírování konkurencí. Nyní je však už jasné, že po skříních PAX se remaku dočkají i další série nábytku.

„Obdobný systém, který usnadňuje sestavení a rozebrání, už mají například skříně PLATSA. Novou verzi už dostaly např. také knihovny BILLY, u kterých mimo jiné byly hřebíky pro připevnění zadního panelu nahrazeny západkami,“ uvedl dále Šašek.

Řada zákazníků, pro které je sestavování nábytku noční můrou, tak novinku jistě ocení. IKEA v Německu zároveň uvedla, že spolu s vylepšenou technologií přichází i vyšší kvalita a odolnost výrobků, naopak cena se nijak nemění.

Zdroj: Ikea, Kupi