Samosběr melounů se stává i u nás velmi oblíbeným. Kde a za kolik si utrhnete meloun na poli?

Melouny na zahradě ABCDstock / Shutterstock.com

Léto je obdobím, kdy melouny dosahují vrcholu své sladkosti a šťavnatosti. Pro milovníky této osvěžující plodiny je samosběr melounů ideální příležitostí, jak si vychutnat čerstvost a kvalitu přímo z pole. I přesto, že melounových farem není u nás tolik jako jahodových nebo borůvkových, v České republice se samosběry melounů stávají stále oblíbenější.

Přečtěte si také

Kaufland a Lidl v boji proti plýtvání. Řetězce zavádí nové stojany pro zlevněné zboží

Pěstování melounů v České republice

Pěstování melounů v Česku je výzvou vyžadující specifické podmínky a péči. Tyto teplomilné rostliny potřebují hojnost slunce a teploty nad 20°C, aby správně dozrály. Nejčastěji se pěstují v teplejších oblastech jižní Moravy a Polabí, kde jsou klimatické podmínky příznivější. Půda musí být dobře propustná a bohatá na živiny. Zemědělci často využívají fóliové kryty nebo skleníky k ochraně rostlin před nepříznivým počasím a urychlení jejich růstu.

Kdy sklízíme melouny v Česku

Sezona sklizně melounů v České republice obvykle začíná v červenci a trvá až do konce srpna. V tomto období dosahují melouny optimální zralosti a chutnosti. Přesné datum sklizně závisí na konkrétních klimatických podmínkách daného roku a lokality, kde se melouny pěstují. Zemědělci sledují počasí a dozrávání plodů, aby určili ten nejlepší čas pro sklizeň.

Proč se vydat na samosběr melounů

Vydat se na samosběr melounů přináší několik výhod. Především máte jistotu, že si domů přinesete čerstvé a zralé plody, které jste si sami vybrali. Samosběr je také skvělou příležitostí strávit čas na čerstvém vzduchu a zažít radost z vlastní sklizně. Navíc podpoříte místní farmáře, kteří se věnují pěstování kvalitních plodin. Samosběr melounů je také zábavnou aktivitou pro rodiny s dětmi, které si mohou vyzkoušet, jaké to je být na chvíli farmářem.

Dětské ruce sbírají meloun Diana Taliun / Shutterstock.com

Kde najdete samosběry melounů?

Samosběry melounů v České republice nejsou tak rozšířené jako samosběry jahod nebo jablek, ale přesto existují. Nejvíce příležitostí k samosběrům obecně nabízí jižní Morava, zejména okolí Břeclavi a Znojma. Také v Polabí, například v okolí Mělníka, můžete nalézt farmy, které umožňují samosběr melounů.

Doporučujeme sledovat webové stránky místních farem nebo sociální sítě, kde často zveřejňují aktuální informace o možnosti samosběru a otevírací době.

Melounový sorbet
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Melounový sorbet

Melounový sorbet je odlehčenou variantou zmrzliny bez přídavku smetany, je tedy svým složením vhodný také pro ty, kdo trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu. Věříme, že vás v letních dnech perfektně osvěží a že si jej zamilujete.

Melounový sorbet
Melounový salát s fetou
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Melounový salát s fetou

Melounový salát s řeckým sýrem feta a okurkou je osvěžující letní pochoutka, kterou budete mít připravenou během chvilky a zvládne ji úplně každý. V tomhle salátu nechybí sladko-kyselá zálivka. Perfektně se hodí jako lehká večeře do horkých letních dnů. Salát servírujeme s opečenou bagetkou.

Melounový salát s fetou

My jsme objevili tyto farmy:

Farma rodiny Kašparových ve Vojnicích u Olomouce, cena 10 Kč/kg

Farma Vraňany na Mělnicku, cena 10 Kč/kg

Farma Drynák Vítov na Kladensku, cena 15 Kč/kg

Pokud víte o další farmě, kde samosběr melounů právě probíhá, napište nám do diskuze pod tento článek váš tip a zkušenost.

Ceny melounů v supermarketech

Meloun vodní 1 kg běžně stojí 26,87 Kč. Podle nákupního rádce Kupi akční slevu na meloun nyní najdete v akčních letácích Billa za 19,90 Kč za 1 kg.

Zdroj: Kupi, jednotlivé farmy