Hubnete, ale jídlo vám nedá spát? Známe způsob, jak přirozeně potlačit chuť k jídlu

Budík a v pozadí žena obědvající zeleninové jídlo. Pormezz / Shutterstock.com

Snažíte se shodit nějaká ta kila navíc, ale snahu zhubnout vám neustále ničí neutuchající hlad? Existuje několik základních pravidel, díky kterým přirozeně snížíte chuť k jídlu.

Přečtěte si také

Pozor na houby, které kupujete u cesty nebo na trhu: Tato rizika nesmíte přehlédnout

Neodolatelná chuť k jídlu občas přepadne asi každého z nás. Pokud se vám to ale děje téměř denně, může to překazit celou snahu zhubnout.

Bílkoviny zasytí na delší dobu

Základ najdete ve stravě. Pokud vás neustále honí mlsná a nebo máte každou chvíli hlad, je na čase zařadit do svého jídelníčku více bílkovin. Ty tělo zasytí na delší dobu, díky čemuž nebudete mít chuť vyjíst polovinu ledničky. Dostatečný příjem bílkovin navíc pomáhá regulovat hmotnost. Do svého jídelníčku můžete zařadit například ryby, jogurty, tvaroh, vejce a luštěniny.

Krabičky s různými zdravými jídly – vajíčky, kuřetem, salátem, brokolicí apod. Elena Veselova / Shutterstock.com

Vláknina pomůže regulovat hlad a podpoří i trávení

V současné době plné zpracovaných potravin lidé zapomínají na potraviny bohaté na vlákninu, které nejenže podpoří trávení, ale hlavně zasytí na velmi dlouhou dobu. Je to dáno tím, že vysoký příjem vlákniny přirozeně zpomaluje tráveníuvolňuje hormony, které nám říkají, že jsme plní.

Tip: Připravte si třeba proteinovou kaši s oříškovým máslem a spoustou ovoce – uvidíte, jak dlouho budete sytí! Pokud vám dělá problém přijímat dostatek vlákniny, můžete si pořídit čekankový sirup nebo třeba psyllium, které lze přidávat do svých jídel.

Pijte hodně vody

Voda je naprostým základem úspěšného hubnutí. Nedostatečným pitným režimem si můžete přivodit nejen zdravotní potíže, ale také si žaludek částečně nezaplníte vodou, tudíž můžete mít častěji hlad. I proto se říká, že hlad je převlečená žízeň. Stav žízně a příjem vody mohou ovlivňovat to, na co máte chuť, a to dokonce více než samotný hlad a množství zkonzumovaného jídla.

Jezte vědomě a nedávejte přednost tekutému jídlu

Když máte velký hlad nebo chuť k jídlu, je větší pravděpodobnost, že budete sousta hltat a sníte tak více kalorií, než jste zamýšleli. Zpomalení tempa a volba menších talířů může pomoct. Díky menší velikosti nádobí budete mít pocit, že máte jídla méně, a tak budete jíst pomaleji. Zároveň bude váš malý talíř plný, což by vás mělo odradit od přidání další porce.

Žena jí zeleninové jídlo z keramického talíře. Dulin / Shutterstock.com

Pozor na stres

V dnešní době plné stresu se může zdát, že je jeho každodenní pociťování snad normální. Skutečnost je taková, že by vás stres neměl omezovat a už vůbec by vás neměl trápit denně. Nadměrný stres v těle zvyšuje hladinu kortizolu, který má negativní vliv i na hlad a chutě. Kortizol je často spojován i s přibýváním na váze. Pokud je to i váš případ, je důležité se snažit stres omezit, můžete si pomoct ale i jinak. Během dne popíjejte zelený čaj bohatý na antioxidanty, pravidelně se věnujte cvičení (například józe), pomoct může také omezení kofeinu či doplněk stravy ashwagandha.

Zdroje: Healthline, Medical News Today, Kupi, NCBI