Recept na řeckou klasiku: Grilované kuřecí špízy s tzatziki, které vám připomenou vaši dovolenou u moře

Špízy na talíři, vedle tzatziki v misce Oksana Mizina / Shutterstock.com

Objevte chuť pravého Řecka s našimi kuřecími špízy a domácím tzatziki. Šťavnaté kousky kuřecího masa marinované v bylinkách, propečené k dokonalosti a podávané s osvěžující okurkovou omáčkou. Ideální letní jídlo pro milovníky středomořské kuchyně.

Přečtěte si také

Naprosto dokonalý dýňový džem, který voní po skořici a promění i obyčejný toust v gurmánský zážitek

Grilování je skvělý způsob, jak si vychutnat chutné a zdravé jídlo v kruhu rodiny a přátel. Kuřecí maso je navíc cenově dostupné a snadno se připravuje, takže si na něm pochutnají všichni.

Odkud se vzalo tzatziki?

Tzatziki, tato lahodná kombinace jogurtu, okurky a česneku, je dnes neodmyslitelně spjata s řeckou kuchyní. Ale věděli jste, že její kořeny sahají mnohem dál?

Jedna z teorií nás zavede až do daleké Indie, kde dodnes připravují podobný pokrm zvaný raita. Tato chuťovka pak údajně putovala přes Persii až do Řecka. Zajímavostí je, že samotné slovo „tzatziki“ může mít perský původ - ze slova „zhazha“, což znamená bylinková směs.

Jiní odborníci však tvrdí, že za vznikem tzatziki stojí Turecko. Tamní „cacik“ je velmi podobný, i když trochu řidší a ne vždy obsahuje okurky. Do Řecka a na Balkán se tato pochoutka mohla rozšířit během expanze Osmanské říše. První písemná zmínka o předchůdci tzatziki pochází ze 17. století. V tureckém cestopise se objevuje popis bylin a zeleniny, které pastevci používali k ochucení jogurtu. A tak se zrodil oblíbený dip, který si dodnes vychutnáváme.

Ať už je pravda jakákoliv, jedno je jisté – tzatziki si našlo cestu do našich srdcí i žaludků a zůstává oblíbenou součástí středomořské kuchyně.

Tzatziki v misce, zdobené snítkou kopru, velde položený česnek Rui Elena / Shutterstock.com

Jak si připravit kuřecí špízy s tzatziki?

  • Počet porcí: 2
  • Doba přípravy: 45 minut

Ingredience na špízy

  • kuřecí prsa
  • olivový olej na potření
  • bylinky (dobromysl, majoránka)
  • sůl a pepř dle chuti

Ingredience na tzatziki

  • 500 g hustého řeckého jogurtu
  • 1 salátová okurka
  • 2–3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • sůl a pepř dle chuti
Kuřecí špíz na zeleném chřestu
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí špíz na zeleném chřestu

Kuřecí špíz na zeleném chřestu je rychlý pokrm, který budete mít na stole jedna dvě a zaručeně si na něm pochutnáte. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.

Kuřecí špíz na zeleném chřestu
Grilovaný sýr halloumi
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Grilovaný sýr halloumi

Grilovaný sýr halloumi s marinovanou rukolou a cibulovou marinádou si zajisté zamilujete. Na přípravu není vůbec náročný, hravě si jej tedy zvládne připravit každý. Jeho chuť je příjemně jemná a perfektně se doplňuje s cibulovou marmeládou.

Grilovaný sýr halloumi

Postup přípravy

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké hranolky, zhruba 1 cm dlouhé. Propleťte je těsně vedle sebe na předpřipravené, vodou nasáklé dřevěné špejle.
  2. Špízy potřete kvalitním olivovým olejem a obalte v čerstvě nasekaných bylinkách, soli a černém pepři.
  3. Grilujte špízy na rozpáleném grilu nebo je postupně opékejte na pánvi. Pravidelně je potírejte zbytkem olivového oleje, dokud není maso dokonale propečené.
  4. Na přípravu tzatziki oloupejte okurku a nastrouhejte ji najemno. Osolte, nechte chvíli odstát a pak pečlivě vymačkejte přebytečnou vodu.
  5. Ve větší míse smíchejte řecký jogurt s nastrouhanou okurkou, prolisovaným česnekem, olivovým olejem, citronovou šťávou a jemně nasekaným koprem. Vše řádně promíchejte.
  6. Tzatziki nechte odležet v lednici minimálně hodinu, aby se chutě spojily. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
  7. Podávejte horké kuřecí špízy s osvěžujícím tzatziki, které můžete jako v Řecku doplnit o křupavou opečenou pitu.
Kuřecí špíz s tzatziki Oksana Mizina / Shutterstock.com

Tipy z redakce

  • Pro intenzivnější chuť můžete do tzatziki přidat více česneku nebo citronové šťávy.
  • Pokud nejste příznivci kopru, zkuste ho nahradit čerstvou nasekanou mátou.
  • Špízy lze připravit den předem a nechat je marinovat v lednici přes noc.
  • Špejle dejte ideálně přes noc namočit do vody, maso se pak na nich nebude připékat a půjde krásně dolů. Pokud vaříte pro dospělé, můžete do vodní lázně na špejle přidat i pár kapek rumu nebo slivovice.

Zdroj: Kupi, World food history