Značka Esprit bankrotuje? Český e-shop již nepřijímá objednávky, prodejny se mění na Catches

Obchod Esprit Tartezy / Shutterstock.com

V květnu vyhlásila módní značka Esprit v Evropě bankrot, nyní oznámila odkup společností Alteri. Ta se však k zachránění prodejen nemá, a většina z nich proto do konce roku úplně zavře. Týká se to například všech německých poboček, ale i některých českých. Ty se totiž přeměňují na nové multibrandové prodejny Catches. Dostupná již není ani česká verze e-shopu. Zmizí značka Esprit z našeho trhu úplně?

Přečtěte si také

Startují Dny Marianne: Kde sehnat slevy do stovek obchodů a vyplatí se už nakupovat vánoční dárky?

Německo zavírá všech 56 poboček

Dceřiné společnosti hongkongského Espritu se v Evropě již delší dobu potýkají s problémy, nyní jedna po druhé informují o definitivním uzavírání svých kamenných prodejen. Po Belgii nebo Švýcarsku insolvenci vyhlásilo i Německo, které do konce roku plánuje ukončit činnost všech svých 56 poboček. O práci zde přijde kolem 1 300 zaměstnanců.

Důvodem jsou prudké nárůsty cen energií, nákladů na dopravu, vysoké nájmy i celkový hospodářský pokles, se kterým se firma potýká již od dob pandemie. V Německu i v Česku spadá značka Esprit pod německou skupinu PTH group, která na těchto trzích zastřešuje i značky, jako jsou Calvin Klein, G-Star, Levi´s, Marc O´Polo či Tom Tailor.

Oblečení v Espritu REPORT / Shuttertsock.com

Nový investor prodejny nechce

Ochranná práva pro insolventní evropské Esprity potom koupila britská společnost Alteri Investors, která nicméně nemá zájem o převzetí původní provozní činnosti. Oblečení a módní doplňky Esprit by se měly vyrábět dál, dostupné však budou pravděpodobně již pouze skrze partnerský prodej, informovala o tom tisková agentura DPA.

Objednat již nelze ani z českého e-shopu

Evropská krize se dotkla také působnosti značky Esprit na našem trhu. Ještě nedávno bylo možné zboží objednávat na české verzi e-shopu. Nyní se zde zobrazuje již pouze upozornění o výpadku stránek: „Momentálně nejsme schopni zpracovat nové objednávky a náš internetový obchod bude až do odvolání uzavřen. Doufáme, že pro vás budeme brzy opět k dispozici,“ informuje v anglickém jazyce prodejce.

Náhledu webu Esprit Esprit.cz

Prodejny Esprit se mění na Catches

Současně dochází k uzavírání českých poboček Esprit, respektive se během letošního roku přeměňují (stejně jako v Německu) na multibrandové prodejny Catches. Jako první prošla během ledna takovou proměnou pobočka Esprit v pražském OC Palladiu, postupně ji následovaly i pobočky v Atriu Flora, Arkádách Pankrác, Galerii Harfa či v Olympii Brno.

Prodejny Catches patří rovněž pod skupinu PTH a nabízí zboží světoznámých značek, jako je Only, Vero Moda, StreetOne a Opus, některé mohou dále prodávat dámskou a pánskou divizi značky Esprit.

Oděvy a módní doplňky Esprit se u nás dají koupit také přes platformy Zalando či About You, vybrané položky prodává i Zoot.

Zdroje: DPA (German Press Agency) International, Esprit, Newstream